Richonor kültéri IP kamera nagyobb látószöggel - 36 vs 60 fokos látószög

Elsődleges fülek

Számolatlanul sokan kérdezik, hogy van-e nagyobb látószöggel szerelt kültéri kamera a Richonor igen kedvező árú termékei közül. Őszintén kell mondanunk: igen van, de...

... oka van annak, hogy a kültéri kamerák kisebb látószöggel rendelkeznek. Kültéri infra kameráknál rendszerint elsődleges szempont az éjjellátó képesség, ezután jönnek csak az egyéb paraméterek (kivétel, pl. nappali élő kamerakép beágyazása honlapra, ahol az éjjellátás nem fontos). A Richonor FD-HY01A és FD-WH01A kültéri infra IP kamerái nagyon közkedveltek és meg kell vallani, hogy árukhoz mérten kimagaslóan is teljesítenek. Azonban bármennyire is jók a használhatóságban, ahogy az lenni szokott, a felhasználó joggal még többet szeretne a kamera tudásánál. Megértjük a felhasználókat, hogy kevesebb kamerával szeretnék lefedni a megfigyelni kívánt területet, ezáltal is költséghatékonyabban megvalósítani tervezett kamerás projektjüket, ezért ebben a blogbejegyzésben bemutatjuk, mit is jelent a nagyobb látószög azonos kamera esetén. Érdekes lesz a végeredmény!

A teszthez a Richonor FD-WH01A kültéri WiFi infra IP kamera volt segítségünkre, amelynek felépítése WiFi adapterétől eltekintve teljesen megegyezik az FD-HY01A típuséval, tehát a teszt mindkettőre érvényes. Az FD-WH01A kültérben 5-15 méterig használható infra kameraként éjszakai üzemben, nappali fényviszonyok mellett ennél jóval többre is képes. Pl. 50 méteres vagy még nagyobb távolságból is azonosítani tudjuk rajta egy autó típusát. A teszt annyiból áll, hogy összehasonlítjuk a kamera eredeti 36 fokos látószöggel készített felvételeit a nagyobb, 60 fokos látószöggel rendelkező új objektív mellett készítettekkel és elmondjuk véleményünket a változásról.

A demó teszt kamera eredeti 36 fokos és a 60 fokos látószöget biztosító új lencséje az alábbi képen tekinthető meg.

Amint szembetűnik, a legnagyobb különbség a lencsék átmérőjében és a domborulatában van. Cseréje könnyű, különösebb szakértelmet nem igényel. Amint kicseréltük a lencsét, nappali viszonyok között rögtön szembetűnik a látószögben bekövetkezett változás...

...hiszen a 60 fokos látószög miatt sokkal nagyobb teret lehet látni a kamerával. További pozitívum, hogy az új lencse szebb, élethűbb színeket is tud produkálni, de ami az egyik oldalról előny, az a másik oldalról természetesen hátrányként fog megjelenni. Vajon mik lehetnek a hátrányok?

Az új lencse legnagyobb előnye a nagyobb látószög, de önmagában ez a legnagyobb hátránya is egy nem hardware-es infraszűrővel rendelkező kamera számára (pl. az Aviosys 9070IR megapixeles IP kamera már rendelkezik hardware-es infra szűrővel, azaz éjszakai/nappali módok között egy motor mozgatja az éjjellátáshoz szükséges fényszűrő betéteket). A teszt kamerán elvégzett objektív csere után nappal kiváló a képminőség, de éjjel a nagyobb látószög miatt a változatlan infra fényerőnek közel négyszer akkora lencse felületen kellene beérkeznie, ami szerint így min. négyszer gyengébbnek kellene lennie a képminőségnek is, de...

... mivel az infra sugarak a kamera lencséjének középvonalában távoznak az infra ledekből, amelyek legtöbbje ebből az irányból is verődik vissza, és mivel a kamera lencséje már jellemzően nem csak "előre", hanem a nagyobb látószög miatt jellemzően "oldalra" is figyel, a visszaverődő sugarak döntő többsége még rosszabb arányban tér vissza a kamera CMOS érzékelőjébe. Ezzel is tovább rontva az éjjellátó képességet. Azaz a minőségromlás immár nem csak négyszeres, de akár ennek duplája is lehet. Jól bizonyítja ezt az alábbi kép.

A tanulság szerint a Richonor nem véletlenül tervezte az FD-HY01A és az FD-WH01A típusú kameráit 36 fokos látószöggel, mert az árak alacsony tartása érdekében nem rakhat hardware-es infraszűrőt vagy még nagyobb infra fényforrásokat kameráiba, a meglévők pedig csak a 36 fokot tudják optimálisan kiszolgálni.

De ez nem jelenti a 60 fokos objektív azonnali elutasítását. Amennyiben van segédfény a kamera mellett (pl. külső megvilágítás vagy mozgásérzékelős reflektor), kiváló megoldás lehet a használatban!

Önkormányzatok, állatkertek, vadasparkok részére pedig az új nagyobb látószögű lencse nemcsak nagyobb látószöget ad, de szebb, élethűbb színeket is produkál, amely fontos lehet a honlapon való élőkép megjelenítése esetén.

Szóljanak hozzá, mikre kíváncsiak még kameráinkkal kapcsolatban, hogy következő blogbejegyzéseinkben azokat is sorra vehessük!

Hozzászólások

Raktárkészletről 2 munkanap alatt szállítunk, amely azt jelenti, hogy holnap (szerdán) leadott megrendelését még pénteken kézhez szállítjuk önnek. Ha átutalással fizetne kérjük, hogy az automatikus e-mail üzenetünkben megadott paraméterek alapján utalja át rendelésének összegét, mert csak a visszaigazolás birtokában vagy az átutalt összeg megérkezését követően indítunk termékeket.

Ha utánvéttel fizetne, semmit nem kell tennie, mint leadni megrendelését és várnia a kamerákra.

Nekem szükségem lenne nagyobb látószögre. Hogyan cserélhető ez egy meglévő kameránál?

Ha ésszel végzi az ember, nem nagy ügy, de ezt is el lehet rontani természetesen.

Első lépésben le kell venni az esővetőt a kamera tetejéről, majd lecsavarni az üveglapot tartalmazó első burkolati elemet. Ekkor láthatóvá válik az objektívet tartalmazó infra panel.

Az alábbi képen a zöld nyíllal jelölt helyen ellenőrizni kell, hogy a gyártó a lencsét nem rögzítette-e a foglalathoz. Ha rögzítve van, akkor a két szélső piros nyíllal jelölt rögzítőcsavar eltávolítása után kivehető a helyéről az infra panel. Ilyenkor hozzáférhető és eltávolítható az apró rögzítő csavar egy kis csillagcsavarhúzóval (lásd bal felső sarokban, hogy valóban apró csavarról van szó). Eltávolítás után minden vissza a helyére és ki lehet tekerni az objektívet, majd berakni helyette az újat. Ha a rögzítés miatt az objektív nehezen indulna meg a kitekeréskor, óvatosan egy fogóval is elvégezhetjük a műveletet. A lencse külső pereme fémből van, max. a festéken fog látszani, ha a fogóval erősebben nyúlnánk hozzá, mint kellene.

Legvégén vissza az üveget tartalmazó záróelem (jól ráhúzva a páramentesség érdekében), s végül az esővető.

Ha újra kellene fókuszálni a kamerát, mint pl. az idokep.hu feltöltéseikor látképek esetén, ahol nagyobb távolságban kell a képnek lennie, hasonló az eljárás. Óvatosan le az első burkolati elem és az objektívet lehet finoman forgatni. Néha elegendő 1/10-ed fordulat is az élesség beállításához, tehát nem kell nekiesni két három tekeréssel!


Üdv!

Ennek az igényes leírásnak köszönhetően most már tudjuk, hogyan kell lecserélni vagy fókuszt állítani a lencsén. De hol kapható 36 fokos lencse ehhez a kamerához és mennyibe kerül?

Kérdésem: Az infra kamera érzékel üvegfal mögötti mozgást?

Amennyiben úgy értjük, hogy a kamera világítja meg azt a területet, ami az ablak mögött van, úgy értelemszerűen nem fog látni belőle semmit sem, hiszen a fény vissza fog tükröződni és a kamera saját magát fogja látni az ablakban.