Telepítsük a gyári FOSCAM applikációt

Elsődleges fülek

A Foscam IP kamerák gyártója, a Shenzhen Foscam Intelligent Technology Co. Ltd. egy évvel ezelőtt létrehozott egy applikációt, amellyel mobil ill. tablet felületen is kényelmesen kezelhetjük a Foscam márkájú kameráinkat. Az alábbi képek segítségével segítünk üzembe helyezni az ilyen kameráinkat Android-on.

1. lépésként keresd meg az alkalmazást a Google Play áruházban. Igen, az alkalmazás neve "Foscam". Nincs előtte és utána sem semmi. Nem Foscam akármi, hanem csak egyszerűen "Foscam". Az app hivatalos címe a következő linken érhető el: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.foscam.foscam&hl=hu

Ha nem találod, akkor a te eszközödre nem elérhető az app. Kérlek ezt email-ben jelezd felénk, hátha a Foscam tenni tud érted a későbbiekben. Amint tudod, az Android-ot futtató eszközök mindegyike más, ahogy a rajta futó Android is.

 

Bökj a telepítés gombra!

 

Ha egyetértessz az igényelt engedélyekkel, akkor engedélyezd a hozzáféréseket. Ha nem értessz egyet vele, akkor számodra vége is a telepítésnek. Nem fogod tudni használni az app-ot.

 

És elindul a telepítés.

 

Látod, ha sikerült a telepítés...

 

A képernyőn kinn is lesz az ikonja. Kék alapon, fehér felhő. A neve pedig továbbra is csak "Foscam".

 

Indítsd el a programot és lapozz jobbról balra, megtekintve néhány, szerintünk felesleges oldalt.

 

Bökj rá a "Log in" gombra.

 

De még nem tudsz bejelentkezni természetesen. Ehhez először regisztrálnod kell. Ezt angolul úgy hívják, hogy "Sign Up". Látod? Nem látod? Pedig ott van a bal alsó sarokban. No látod!

 

Add meg a saját email címedet és találj ki hozzá egy megfelelő jelszót. Legyek pl. 8 karakter hosszú és tartalmazzon nagybetűket és számokat egyaránt. Pl. Feher890. Paranoiás se légy. Kerüld a speciális karaktereket, mert a program mögötti és a kamerában lévő kódok nem fogják tudni értelmezni őket. A @, &, -, _, ., és társai tehát felejtősek.

 

Nem árt elolvasni a szerződést, és ha elfogadod, akkor léphetsz csak tovább. Nem írjuk le, hogy mi van benne, mert akkor bennünket is perelhetsz miatta. Neked kell elolvasnod és elfogadnod természetesen. A szerződés ugyanis közted és az alkalmazást biztosító között fog létrejönni.

 

A szerződés elfogadásához be kell jelölnöd a kis kék körben elhelyezett pipát.

Ha kész a regisztrációd, akkor az alábbi kép fog fogadni téged és már be is jelentkezhetsz a "Log In" gombra bökve.

Add meg a friss és ropogós regisztrált adataidat és lépj be...

 

A bejelentkezés folyamatáról tájékoztat az applikáció....

 

... de ha máris elfelejtetted a jelszavadat, a "Forgot the password?" szövegre bökve helyre rakhatod memóriád okozta gondodat. Add meg az email címedet és bökj a "Next" gobmra. Email fiókodba érkezni fog a segítő kezet nyújtó email. Ha nem találnád meg, keresd azért a levélszemetek között is. Hátha a levelező fiókod oda pakolta automatikusan.

 

Ha már benn vagy, láthatod a korábban hozzá adott kameráidat, és hozzá adhatsz természetesen újakat is. Ha tök üres a lista, az azért van, mert még nem adtál hozzá semmit. Sajna van aki ezt is szóvá tette, hogy miért nem veszi fel magától a saját kameráinkat az app. Hát az app nem gondolatolvasó és nem tudja eldönteni, hogy abból a néhány millió kamerából, amit a Foscam a kezdetektől gyártott vajon melyik is lehet a miénk és sajnos a kameráink belépési adatait sem tudja magától elővarázsolni. De azért igyekszik kielégíteni az igényeket nem is rossz hatásfokkal.

Rövidre fogva, kamera hozzáadásához bökj a bazi nagy plusz gombra jobb felül...

 

Ha kamerád p2p támogatással rendelkezik (és a gyengébbek kedvéért ha azt a Foscam gyártotta) és van rajta QR kód matrica, akkor kattints a marha nagy kerek gombra  a képernyő közepén...

 

... és az applikáció magától lefotózza a QR kódot. Azért nem árt, ha a telefonodat, tabletedet a QR kód matricája felé irányítod, mert a mai eszközök bár vezeték nélkül már tölthetők, maguktól még nem levitálnak.

 

Ha sikerrel jártál, a kamera azonosítója felismerésre került. A szerintünk EZLink-nek nevezett értelmetlenség miatt a varázsló továbbvisz, így be is állíthatod vele a WiFi-d paramétereit a kamerádban. Persze ehhez előtte nem árt vezetékkel rákötni a kamerát a hálózatra. De ha már rákötjük, akkor egyszerűbb, ha a hagyományos módon konfigoljuk a kamerát. Akkor legalább elkerülhetjük a felhasználói segítségkéréskor elhangzó kérdésünket "mi a kamerája távoli elérési címe" kérdésre adott "hát nekem azt meg honnan kellene tudnom" válaszokat. Mi szeretjük tudni, hogy mi miért és hogyan működik. Hiába, így vagyunk összerakva. Mások meg nem így. Sajnak a mások szűk csoportja mondja állandóan, hogy ez a kamera nem tölti be az ígért szerepét, mert nem megy, nem működik, nem érhető el távolból, mérnöki szakértelem kell hozzá, meg egyébként is szar. Szóval nekünk működik és használjuk is. Mert tudjuk, hogy hogyan működik. Reméljük, te is tudni szeretnéd.

 

Ha a kamera már rendesen be van konfigolva és van p2p támogatása, akkor meg is kereshetjük az appal a hálózaton.

 

Vagy kézzel is hozzá adhatjuk a már működő távoli címét. NEM a 192.168.... kezdetű címet!!! De nem is a 10.0.... kezdetűt. Hanem az abcd1234.myfoscam.org-hoz hasonlót!!!!

 

Ha ráböktünk a Connect gombra, akkor az app már ellenőrzi és menti is az adatainkat.

 

Így néznek ki a hozzáadott kamerák. Ha kíváncsiak vagyunk egy-egy kamera élőképére, akkor indítsuk el a róla származó adást. Igen, a lejátszás gombra kattintva.

 

Jön is az élőkép, ha rendben van minden. Az alsó, ujjbegyre méretezett egyszerű gombokkal a lényegesebb funkciókat lehet elvégezni. Nem soroljuk fel az összeset, de fontos, ha itt elállítottál valamit, az kihatással van a kamerádra. Pl. ha kikapcsolod az infrát, akkor a kamerád éjszaka semmit nem fog látni. Ha kikapcsolod a riasztást, akkor nem fog riasztási eseményeket indítani. Sokan rutinból a fogyasztóvédelemmel indítanak, hogy elromlott a kamerájuk és azonnal, de tényleg azonnal,, vizsgálat nélkül cseréljük ki nekik, mert nekik jogaik vannak és mert a kamera éjszaka nem lát semmit, pedig eddig hetekig minden oké volt rajta. Esküdöznek, hogy nem csináltak semmit, pedig DE. Szóval ha itt elállítod a kamerádat, akkor tedd is helyre utána! Az app csak egy szoftver. Ami hibázhat, de zömében mi emberek hibázunk mégis többet. Szóval csak óvatosan a duhajkodással!

 

Ha szimpatikusabb és az eszközöd is támogatja elfordíthatod a képet a teljes képernyős megtekintéshez.

 

Tehát összefoglalva. Kapsz egy egészen felhasználóbaárt, INGYENES alkalmazást a gyártótól a kameráid kezeléséhez. Ez ajándék. Ezt nem vetted meg. Ezért nem fizettél. Épp ezért nem illik azt mondani rá, hogy szar, meg rossz, meg használhatatlan. Megköszönni sem kell. Építő jellegű kritikát fogadnak a mérnökök pl. a tech4@foscam.com email címre is. Főként angolul vagy kínaiul értenek, de ha magyarul írnál, elküldik hozzánk és lefordítjuk nekik a mondandódat. De mindenképp a gyártónak írd. Gyűtik az észrevételeket. Ha nem úgy kezdődik a levél, hogy köszi ezt a használhatatlan alkalmazást, akkor foglalkozni if fognak vele. Nem kezdenek veled heves levelezésbe, de felveszik a figyelő listára észrevételeidet. Ha sokan szeretnének valamilyen új funkciót és megvalósításra érdemesnek tartják, akkor felveszik a fejlesztési ütemezés közé a későbbiekben.

Akinek nem tetszik a gyári app, a DDNS hosztnév segítségével a kameráját el tudja érni más appokból is. A mi kedvencünk pl. a TinyCam, de erről majd egy másik posztban...