Foscam IP kamera plugin nem működik - NPAPI nem érhető el

Elsődleges fülek

Egyik napról a másikra nem működnek többek között a Foscam megapixeles IP kamerái sem a Google Chrome böngésző alatt. Jönnek is az email-ek, hogy elromlottak a kamerák, pedig senki nem csinált semmit sem a kamerával, sem a számítógéppel ami a működést gátolhatnál. Ez pontosan így van, azaz egyetlen kamera tulajdonos sem módosított semmit, a kamerák mégsem elérhetők. De akkor miért nem működnek?

A hunyó immár másodszor ismét a Google.

1. Korábban egy kósza ötlettől feltüzelve letiltották a nem a saját alkalmazásboltjukból származó pluginek működését. Emlékszünk még rá, amikor a Foscam egyedi plugineket használt minden bögnésző esetében? Klikk a letöltési linkre, a böngésző pedig máris települt, vagy kézzel kellett kiválasztani a telepítendő plugin az adott böngészőben? A Google gondolt egyet és beintve a saját felhasználóinak, a felhasználók érdekeire hivatkozva letiltotta ezt a lehetőséget.

2. Most is hasonló a helyzet. A Google-nél megint gondoltak egyet és megszüntették a Netscape Plugin API-t, amire az ip kamerák képmegjelenítése támaszkodott. Hogy miért tették? A felhasználók érdekére hivatkozva természetesen.

A hivatalos álláspont szerint 2015. áprilisában a Google a 42-es verziószámú Chrome esetében már nem engedélyezi az NPAPI működését. Kb. 2015. szeptemberében a 45-ös verzióból pedig végleg eltávolítják a kényszerített futtatás lehetőségét is.

A 42-es Chrome esetében az alábbi szöveget másoljuk be a böngésző címsorába, majd nyomjunk egy entert.

chrome://flags/#enable-npapi

Ha megvagyunk, akkor az alábbi kép fogad minket. Itt a nyíllal jelzett módon engedélyezzük az NPAPI műkdését.

 

Ha engedélyeztük, akkor ezt fogjuk látni eredményképpen.

 

Ha kész vagyunk, kapcsoljuk ki a Chrome minden példányát, majd nyissuk meg újra a kameránkat. Bejelentkezés után látszódnia kell az élőképnek kb. szeptemberig. De mi lesz szeptember után?

 

- a kamera fejlesztők kitalálnak valami újat, amit a Google ismét eltörölhet

- nem használunk többé Chrome böngészőt

 

Sok sikert és kitartást!

Hozzászólások

Ha jól emlékezem az online videók esetében is ez szokott a gond lenni, amikor a TV csatorna műsorait nem lehet megnézni. Ez is egy olyan gond amit lehet nyomozni, ha a nagyi nem tudja megnézni a BKöztöt :)