Mennyire biztonságos a kamerád?

Elsődleges fülek

Biztonsági kamera vásárlása előtt mindenki priorizálja az által fontosnak vélt tulajdonságokat. Mindenki megpróbálja a legjobb képminőséget a legalacsonyabb áron megvásárolni, de ez néha nem várt eredményekhez vezet, mert az alapvető tulajdonságok nem mindig a megfelelő sorrendben kerülnek mérlegelésre.

  • Felbontás, képminőség
  • Látószög nagysága
  • Éjellátás képessége
  • WiFi hiánya vagy megléte
  • Stb., stb., ...
  • A biztonsággal mi a helyzet?

Vajon a kiválasztott biztonsági kamera által nyújtott biztonsági szint mennyire játszik fontos szerepet a termék kiválasztásában? Abszurd a kérdés, de korántsem lényegtelen. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy csak Magyarországon évente ezrek és ezrek költenek el több százmillió forintokat olyan IP kamerákra, amelyek képminősége, használhatósága és ár/érték aránya valóban kielégíti az igényeiket, de egyáltalán nem nevezhetők biztonságosnak.

Attól, hogy egy IP kamerát biztonsági kamerának nevezünk, még kicsit sem biztos, hogy valóban óvja a féltve őrzött magánéletünket. Telepítjük a nappaliba, esetleg a hálószobába, figyeltetjük vele a házunk belső és külső környezetét, valamint még fontosabb, hogy rábízzuk gyermekeink és ami magunk életét is. Pedig nem biztos, hogy ezt szabadna tennünk. Vannak ugyanis a piacon olyan olcsó, megfizethető kategóriájú, Google-ben, Facebook-on hirdetett "márkás" termékek, amelyek tudtunkon kívül felhasználói név és jelszó nélkül kiadják az élőképük tartalmát bárkinek, aki kéri tőlük. Mintha a telefonod minden beszélgetésedet, üzenetedet oda adná annak, ki kéri tőle a te tudtodon kívül is. Abszurd helyzet az biztos.

Azt hiszed, hogy ez a probléma nem létezik? Sajnos azt kell mondanunuk, hogy nagyon is valós a helyzet. Tud róla a magát gyártónak nevező forgalmazó és a valódi gyár is, ahonnan a termék származik, mégsem tettek eddig érte semmit sem. Sőt, a gyártó tőlünk kérne pénzt vagy irreálisan nagy megrendelést azért, hogy befoltozzák a szándékosan a kamerákban hagyott biztonsági rést, de csak a mi számunkra. :)

De vajon mivel védhető ki ez a probléma? Ha már ilyen kamerád van, sehogy. Ne rakd ki az internetre véletlen sem, vagy vidd vissza az eladónak, hogy javítsa ki a hibát számodra! Ha még ez után döntenél a vásárlásban, válassz olyan kamerát, amely mögött valódi gyártó és megbízható működés áll! Mondhadnád, hogy ilyen kínálatban szinte informatikai zseninek kellene lenned a jó választáshoz, pedig elég csak az egyszerű józan paraszti logika mentén gondolkodnod, amely egyébként az élet egyéb területén is segít eligazodnod a milliónyi "márka" milliónyi termékei között. Ismered a kiírást az ár összehasonlító oldalakon ugye? Ilyen néven is ismerheted... :)

Tudonod kell, hogy Magyarországon nem szokás olcsó kamerákat gyártani. Valójában alig van, aki valóban gyárt, mert drága a fejlesztés, sokba kerül a munkaerő és a cégek fenntartási költségei sem nevezhetők versenyképesnek a kínai feltételkhez képest. Akik pedig gyártanak, szinte nem adnak kamerát 100.000 forint alatti vételáron. EU-n belül EU piacra gyártani csak prémium termékkel van esélye bárkinek. Be kell látnunk, hogy nem vagyunk ipari nagyhatalom, ahol robotok olcsón gyártják a világpiacra szánt kamerák alkatrészeit és ügyes kezek össze is szerelik őket kevés fizetésért. Ezért van az, hogy ha olcsó kamerát keresel és meg is találtad, valószínűleg valamely távolkeleti, főleg kínai gyár termékébe futottál bele. Ez nem baj, ha valóban minőségi gyártól áll mögötte, elvégre az Apple készülékeket is zömében ott gyártják... De sajnos a kamerák esetében nem mindegyik mögött áll egy beazonosítható gyártó.

Első legfontosabb tanács: ha már eleve nincs márkaneve, messze kerüld el! Nincs rosszabb, mint név nélküli termék hibáival küzdeni.

Második legfontosabb tanács: Ha van márkaneve, írd be a márka nevét a Google keresőbe, és ha az első oldalon nem találod a gyártó valóban eredeti oldalát, helyette csak magyarországi, rosszabb esetben környező országbeli nyelvű találatokat kapsz, sose válassz belőle! Az csak egy meg nem nevezett, szándékosan eltitkolt gyártó, magyar/lengyel/szlovák/stb... cég által kitalált fantázianév alatt forgalmazott terméke. Próbáld ki bátran (pl. Foscam, Fisotech, Global, Vacron, stb...) és ne hagyj ki senkit a szórásból! Meg fogsz lepődni, hány "hazai gyártó" terméke mögött van valódi "hazai gyártás".

De térjünk vissza a biztonsági probémához! Elhiszed, hogy a haza piacon ezrével vannak olyan kamera felhasználók, akik kamerája bárki számára kiadja a kamera által biztosított képtartalmat akkor is, ha felhasználói nevet és jelszót sem adsz meg hozzá? Pedig van ilyen. Ehhez nem kell semmit sem mást tenni, mint tudni a kamera hálózatához tartozó publikus ip címet és a nyitott portot. Ja, hogy nem tudjuk? Dehogynem! A hazai internet szolgáltatók által igénybe vett ip cím tartományok listája publikus (mindössze egy a sok segítség közül: http://www.nirsoft.net/countryip/hu.html). Csak ezeket kell nyitott portok és sérülékenységek után megviszgálni, amihez elég egy havi 5e ft-ért bérelt vps szerver és kb. 2-3 hónap türelem, bár az eredmények ha a T-Home, UPC, Digi hálózatával kezdjük, hamar ömleni kezdenek. Rövid idő alatt az összes ilyen kamera sérülékenységét fel lehet rakni az internetre, hogy bárki kénye-kedve szerint nézegethesse a kamerák élőképét a tulajdonosuk tudta nélkül.

Ha a te kamerád is ilyen, azonnal jelezd a forgalmazó felé és írd meg nyugodtan számunkra is az info@onlinecamera.net email címünkre! Példaképpen az eredeti gyártó egyik demó kameráját be is raktuk ide, csak az ellenőrzésre kell kattintanod és megvárni, amíg megérkezik a kép...

Magyarországon vásároltad a kamerádat? Ellenőrizd le, hogy a tiéd hordozza-e azt a biztonsági rést, amellyel felhasználói név és jelszó nélkül is látható az élőképe. Írd át a teszt ip címet a te kamerád ip címére, esetleg megadhatsz hosztnevet is, mint pl. abcd.myfoscam.org és a te általad használt portot se feletsd el beírni. A "http://" előtagot nem kell beírnod! Ha még nincs a kamerád a netre kirakva, természetesen kipróbálhatod a helyi lan címével is. Pl. 192.168.1.106 és a használt port számára is szükséged lesz természetesen. Ez gyakran a 80-as port. A megadott adataidat nem mentjük el sehova, tudomást sem szerzünk az ellenőrzésedről!

IP/Host: Port