Látószögek tervezése 10 perc alatt

Elsődleges fülek

Bármennyire igyekszünk, nem sikerült a látószögeken túltenni magunkat. Mind a mai napig érkeznek olyan kérések, hogy mi van akkor, ha 6 méter széles területet kellene megfigyelni, 10 méter távolságból, stb., stb. Reméljük, ez a blogbejegyzés segíteni fog a még tisztábban való látáshoz.

Lépjünk túl azon az egyszerű tényen, hogy a kamera típusa jelen pillanatban másodlagos, mert az, hogy VGA vagy 1 megapixeles kamerát szeretnénk kihelyezni nem változtat a feladaton, azaz hogy ki kell választanunk azt, milyen látószögű IP kamerára is van szükségünk egyáltalán.

Első és legfontosabb információ a 60 fokos, alapnak tekinthető látószöghöz kapcsolódik. Mint tudjuk, a háromszög belső szögeinek összege mindig 180 fok, amelyből most vegyük szemügyre az egyenlő szárú háromszöget. Ennek a háromszögnek minden oldala egyforma hosszúságú, így minden szöge is teljesen egyformán (180/3=) 60 fokos szöget zár be.

Ha feltételezzük, hogy 10 méter széles területet kellene megfigyelnünk a 60 fokos látószögű IP kameránkkal, egy másik fontos információra is szükségünk van, méghozzá az egyik oldalhoz tartozó magasságra. Ennek kiszámítása végtelenül egyszerű.

Mivel a képen látható zöld vonal az egyenlő szárú háromszögünket pontosan két egyforma derékszögű háromszöggé vágja, Pitagorasz tétellel máris meg tudjuk határozni a zöld vonal méretét.

Bármely derékszögű háromszög leghosszabb oldalának (átfogójának) négyzete megegyezik a másik két oldal (a befogók) négyzetösszegével. Tehát: ha egy háromszög derékszögű, akkor a leghosszabb oldalára emelt négyzet területe a másik két oldalra emelt négyzetek területének összegével egyenlő. Azaz a tetszőleges derékszögű háromszögben a befogók fölé írt négyzetek területeinek összege megegyezik az átfogó fölé írt négyzet területével..
 

Mit ismerünk ezekből?

félbevágott oldal hossza (a): 5m
zöld vonal (b): ?
az oldalak hossza, itt átló (c): 10m

Pitagorasz tétel:
a² + b² = c²
5² + b² = 10²

Keressük meg b² értékét
b² = c² - a²
b² = 10² - 5²
b² = 100 - 25
b² = 75
b = gyök(75)
b = 8,66

Tehát az eredmény szerint ha egy 60 fokos látószögű IP kamerát kb. 8,66 m méter távolságban elhelyezünk a megfigyelési ponttól, az IP kamera pontosan 10 méter széles területet fog belátni a megjelölt pont távolságában.

Nézzünk összegezve, melyik IP kamerát milyen távolságban kell elhelyeznünk ahhoz, hogy 10 métert be tudjunk látni vele:

60 fokos kamera: kb. 8,6 m
42 fokos kamera: kb. 12 m
30 fokos kamera: kb. 17,3 m
25 fokos kamera: kb. 20 m
15 fokos kamera: kb. 26 m

De hogyan is kell egyszerűen és gyorsan, akár 10 perc alatt megtervezni az IP kamerák kihelyezését úgy, hogy egészen pontosan be is lőhessük közben a kívánt terület lefedéséhez szükséges látószögeket? Ha tisztában vagyunk házunk, irodánk és annak környezetének méreteivel, nem kell rögtön lézeres távolságmérővel a kezünkben rohangálni, elég, ha egy négyzetrácsos lapra lerajzoljuk a terület alaprajzát, és eljátszunk az alaprajzon a látószögekkel. Ehhez az alábbi két letölthető képfájlt adjuk segítségképpen és bemutatjuk a videón, hogy is gondoltuk azok használatát. Igaz, hogy nem egy 3D-s tervezőprogram, azonban gyors, lényegretörö és nem utolsó sorban eredményes. A két fájl ide kattintva egyben is letölthető.

És íme a videó, ahogy mi elképzeltük a használatukat. Ugye milyen egyszerű?

Hozzászólások

Javítsatok ki, ha tévednék: Ha a kamera nem vízszintesen van felszerelve, hanem a helyi szükségletek miatt pár fokos dőlésszög alatt, akkor valamivel nagyobb lesz a gyári értéknél a látószög. Nálam pl.: vízszintesen 63 fok, függőlegesen 36 fok, ugyanakkor a valós helyzet 73 fok, ahogyan a lakásom tervrajzból, és a kapott élő kameraképből kiszámoltam. Tehát hiába rajzolom meg a 63 fokot a sablonnal, mikor nagyobb lett a látószög, nem is kevéssel amiatt, hogy a kamerát kb. 30 fokos dőléssel szereltem fel. Nem mondom: tervezni jó az általatok javasolt megoldás, de a valóság igencsak mást fog mutatni, mert egy dolog síkban venni a látószöget, és megint más, mikor térben, 3D-ben tervezzük azt.

... de nem gondolnánk, hogy emiatt érdemes lenne egy 3D-s tervezőprogit rákényszeríteni a felhasználókra.