Látószögek tervezése 10 perc alatt

Elsődleges fülek

Bármennyire igyekszünk, nem sikerült a látószögeken túltenni magunkat. Mind a mai napig érkeznek olyan kérések, hogy mi van akkor, ha 6 méter széles területet kellene megfigyelni, 10 méter távolságból, stb., stb. Reméljük, ez a blogbejegyzés segíteni fog a még tisztábban való látáshoz.

Lépjünk túl azon az egyszerű tényen, hogy a kamera típusa jelen pillanatban másodlagos, mert az, hogy VGA vagy 1 megapixeles kamerát szeretnénk kihelyezni nem változtat a feladaton, azaz hogy ki kell választanunk azt, milyen látószögű IP kamerára is van szükségünk egyáltalán.

Első és legfontosabb információ a 60 fokos, alapnak tekinthető látószöghöz kapcsolódik. Mint tudjuk, a háromszög belső szögeinek összege mindig 180 fok, amelyből most vegyük szemügyre az egyenlő szárú háromszöget. Ennek a háromszögnek minden oldala egyforma hosszúságú, így minden szöge is teljesen egyformán (180/3=) 60 fokos szöget zár be.

Ha feltételezzük, hogy 10 méter széles területet kellene megfigyelnünk a 60 fokos látószögű IP kameránkkal, egy másik fontos információra is szükségünk van, méghozzá az egyik oldalhoz tartozó magasságra. Ennek kiszámítása végtelenül egyszerű.

Mivel a képen látható zöld vonal az egyenlő szárú háromszögünket pontosan két egyforma derékszögű háromszöggé vágja, Pitagorasz tétellel máris meg tudjuk határozni a zöld vonal méretét.

Bármely derékszögű háromszög leghosszabb oldalának (átfogójának) négyzete megegyezik a másik két oldal (a befogók) négyzetösszegével. Tehát: ha egy háromszög derékszögű, akkor a leghosszabb oldalára emelt négyzet területe a másik két oldalra emelt négyzetek területének összegével egyenlő. Azaz a tetszőleges derékszögű háromszögben a befogók fölé írt négyzetek területeinek összege megegyezik az átfogó fölé írt négyzet területével..
 

Mit ismerünk ezekből?

félbevágott oldal hossza (a): 5m
zöld vonal (b): ?
az oldalak hossza, itt átló (c): 10m

Pitagorasz tétel:
a² + b² = c²
5² + b² = 10²

Keressük meg b² értékét
b² = c² - a²
b² = 10² - 5²
b² = 100 - 25
b² = 75
b = gyök(75)
b = 8,66

Tehát az eredmény szerint ha egy 60 fokos látószögű IP kamerát kb. 8,66 m méter távolságban elhelyezünk a megfigyelési ponttól, az IP kamera pontosan 10 méter széles területet fog belátni a megjelölt pont távolságában.

Nézzünk összegezve, melyik IP kamerát milyen távolságban kell elhelyeznünk ahhoz, hogy 10 métert be tudjunk látni vele:

60 fokos kamera: kb. 8,6 m
42 fokos kamera: kb. 12 m
30 fokos kamera: kb. 17,3 m
25 fokos kamera: kb. 20 m
15 fokos kamera: kb. 26 m

De hogyan is kell egyszerűen és gyorsan, akár 10 perc alatt megtervezni az IP kamerák kihelyezését úgy, hogy egészen pontosan be is lőhessük közben a kívánt terület lefedéséhez szükséges látószögeket? Ha tisztában vagyunk házunk, irodánk és annak környezetének méreteivel, nem kell rögtön lézeres távolságmérővel a kezünkben rohangálni, elég, ha egy négyzetrácsos lapra lerajzoljuk a terület alaprajzát, és eljátszunk az alaprajzon a látószögekkel. Ehhez az alábbi két letölthető képfájlt adjuk segítségképpen és bemutatjuk a videón, hogy is gondoltuk azok használatát. Igaz, hogy nem egy 3D-s tervezőprogram, azonban gyors, lényegretörö és nem utolsó sorban eredményes. A két fájl ide kattintva egyben is letölthető.

És íme a videó, ahogy mi elképzeltük a használatukat. Ugye milyen egyszerű?

Hozzászólások

Javítsatok ki, ha tévednék: Ha a kamera nem vízszintesen van felszerelve, hanem a helyi szükségletek miatt pár fokos dőlésszög alatt, akkor valamivel nagyobb lesz a gyári értéknél a látószög. Nálam pl.: vízszintesen 63 fok, függőlegesen 36 fok, ugyanakkor a valós helyzet 73 fok, ahogyan a lakásom tervrajzból, és a kapott élő kameraképből kiszámoltam. Tehát hiába rajzolom meg a 63 fokot a sablonnal, mikor nagyobb lett a látószög, nem is kevéssel amiatt, hogy a kamerát kb. 30 fokos dőléssel szereltem fel. Nem mondom: tervezni jó az általatok javasolt megoldás, de a valóság igencsak mást fog mutatni, mert egy dolog síkban venni a látószöget, és megint más, mikor térben, 3D-ben tervezzük azt.

... de nem gondolnánk, hogy emiatt érdemes lenne egy 3D-s tervezőprogit rákényszeríteni a felhasználókra.

Hogyan kell érteni azt, hogy "60 fok a látószög"? Hagyományosan ez az adat a képátlóra szokott vonatkozni. Ezeknél a kameráknál a szélesebbik oldalra lenne ez megadva? Megnéztem User Manuálban és rákerestem http://foscam.us oldalon, de semmi info nincs erről, csak egy megválaszolatlan kérdés egy felhasználótól. Más gyártók szépen megadják külön a vízszintes, a függőleges és az átlós látószögeket.

Az ip kamera nem monitor te okoskodó. Hol van itt oldalsó meg egyéb betekintési szög? Ha? Ezeknél az eszközöknél látószög van. A te szemed hány fokos látószöggel bír, vagy az agyadnak csak oldalsó betekintési szöge van? Mert az agyaddal nem látsz, az biztos.

Ha kicsit gondolkoztál volna mielőtt írsz, vagy legalább nem ilyen lekezelő stílusban válaszolsz, kevésbé csináltál volna hülyét magadból.

Nézd csak meg például ezt a linket: http://www.dlink.com/us/en/home-solutions/view/network-cameras/dcs-7010loutdoor-hd-poe-day-night-fixed-mini-bullet-cloud-camera-with-ir-led

Hogy, hogy nem,  ennek a kamerának 3 darab látószöge van megadva, a vizszintes (H) 47°, a függőleges (V) 37°, és a diagonális (D) 60°. Persze ezekből elég kettőt megadni, a harmadik számítható. Ha a kép oldalarányait tudjuk, akkor egy is elég, de azt tudni kell, hogy az az egy melyik is a három közül.

Ha valaki szakember esetleg idetéved, továbbra is örömmel várnék választ (és valami hivatkozást), hogy a FOSCAM kamerák látószöge mire vonatkozik (meg az összes többi olyan kameráé, ahol csak egy szám van megadva).

Még egyszer: fényképezőgép és videokamera objektívok esetén ez a képátló szokott lenne, a fenti útmutatás viszont a vizszintes látószöggel számol. Mint a fenti példa is mutatja, a kettő jócskán eltér (47° ill. 60°)


Sem az okoskodásnak, sem a hülyézésnek nincs helye nálunk.

A látószögek természetesen a vízszintes látószögeket jelölik, hiszen a függőleges megadásának nincs értelme, az a képarányból számítható.