Látószög és fókusz állítás Vacron VIG-US731VE IP kamerán

Elsődleges fülek

Elmúlt héten kaptunk egy YouTube üzenetet, amelyet egy FI9805W kamera tesztvideójához írtak: https://youtu.be/vmhdWlhNEYU

Akkor ez most az "E" vagy a "W"

Megnyugtatásképpen: attól, hogy egy kamera áramellátása 48V PoE-val vagy 12V-ról oldható meg, attól a kamera képességei még nem változnak. Az FI9805W és FI9805E ugyanaz a kamera, csak az áramellátásukban különböznek.

Ugorjunk a következő hasonló kérdések elébe

Az alábbi képek egy Vacron VIG-US731VE kamera szereléséről készültek, de ugyanígy kell látószöget állítani a Vacron VIG-UM731VE kamerán is. Továbbá ne érjen meglepetés senkit, de az összes varikokális és nem varifokális lencsével szerelt kamerák élességét is ugyanígy kell állítani. Ha nem éles egy kamera képe, nem kell rögtön a fogyasztóvédelemhez rohanni! Be kell állítani a kamera élességét a helyszínnek megfelelően. Van akinek 2 méterre, van akinek 12 és van akinek 52 méterre kell az élességet beállítani. A gyárban ezt az igényt sajnos nem ismerik előre. :)

Akkor jöjjön a látószög beállítása

Így néz ki egy VIG-US731VE helyére szerelve. Amint látszik, van rajta esővédő fedél (nem napfénytető!!!), valamint látszik, hogy a tartókonzol is több irányba forgatható.

Első lépésként távolítsuk el az esővédő fedelet és ahogy egy befőttesüveg tetejét vennénk le, tekerjük le a kamera elülső harmadát kitevő "kupakot". Ekkor szabaddá fog válni a lencse és az infra panel egyéb alkatrészei. Első lépésben a nyíllal mutatott csatlakozót húzzuk ki a helyéről. Ne tépd! Óvatosan aláfeszítve távolítsd el. Ha szakad, nem garis hiba lesz belőle!

Ha sikerült, így fog kinézni az különválasztás után.

Az eltávolítás lényege, hogy csavarhúzóval nem fogod tudni rövidre zárni az ir panelt, ami ugye megint nem garis hiba lenne, mert egyszerűen nem lesz benne áram. Mivel az IR panel így védve van, szükséged lesz egy kicsi laposfejű csavarhúzóra (típuseltérés esetén csillagra, stb.) és egy (1) menetnyit engedj ki a képen látható kettő csavar szorításából. Semmiképpen ne tekerd ki teljesen őket, mert aztán lehet keresni a magas nyíratlan fűben a kamera alatt!

Ha megvagy, akkor a hossztengely mentén jobbra-balra tekerhető az ütközőpontokig a gyűrű, amiben a csavar rögíztve van. Gyakorlatilag a csavar lesz az a "pöcök", amit megfogva teherheted a hozzá tartozó gyűrűt a lencsén.

És akkor a lényeg:

  1. A látöszöget az IR panelhez közelebbi "pöcök" tekerésével állíthatod. Koppanásig tekerheted, de nem lesz mindkét végpontban éles. Tehát ne reklamálj, hogy hiába tekertem tökig balra vagy jobbra, de ott már nem lehet élességet állítani rajta, mert a fizikának is vannak korlátai.
  2. Mivel nem marad más, az élességet az infra peneltól távolabbi, a kamera belsejéhez közelebbi csavar forgatásával tudod beállítani.

Olyan ez, mint a távcső. Tekered a középső közelítő görgőt, majd a szemednél lévő élességállító meneten is állítani kell. Ha mindkettőn eltaláltad az optimális pontot, óvatosan visszatekered a csavarokat éppen csak szorulásig. Nem lopja el őket senki a kamera belsejéből. Az ő céljuk a szállítás, rázkódás és a hőtágulás miatti elmocorgás megakadályozása.

Ha megvagy, vissza az ir panel áramkábele, a kupak és az esővédő fedél is. Valamint az eltérő látószög miatt  bizonyára állatanod kell a kamera pozícióján is. Szerencsére a Vacron VIG-US731VE kamera konzolja 3 ponton elforgatható, így egészen pontosan, ugyanakkor nagyon is masszívan beálíltható. A fizikai állításhoz imbuszkulcsra lesz szükséged (a csomag tartozéka), de mi jobban szeretjük a csavarhúzós változatot :) A kisebb erőkar miatt nehezebb hazavágni vele a menetet és a csavarfejet. Szóval a csavarokat erősen, de nem szupererősen kell meghúzni! Lényeg, hogy a földrengés és a szél nem tudja elforgatni a kamerát.

És akkor nézzünk egy nagy látószöggel készített fotót, valamint...

... kis látószöggel ugyanarról a kameráról a reggeli időszakból, borús időben készített felvétel

 

Jó állítgatást, valamint ne felejtsd el lájkolni és megosztani a cikket!