Foscam IP kamera mozgás érzékelésének beállítása az FI9826W segítségével

Elsődleges fülek

Foscam IP kamera mozgás érzékelésének beállítása az FI9826W segítségével

A Foscam HD IP kameráinak szoftveres felépítettsége rendkívül hasonló, sőt egyes típusoknál teljességgel azonos is. A mozgás érzékelés konfigurálását egy Foscam FI9826W típuson mutatjuk be, amely MicroSD, azaz TF memóriakártyára is képes felvételeket rögzíteni. Más típusoknál a memóriakártyás rögzítés nem lehetőség, így ne keresd ezt olyan kamerák esetében, ahol az nincs kiépítve.

Első lépésként adminisztrátori jogkörrel jelentkezzünk be a kamerába. Ha nem adminisztrátorként lépünk be, csak korlátozott lehetésgeink lesznek, ezért ez a bejelnetkezési szint elengedhetetlen.

A mozgás érzékeléshez beálításához válasszuk ki a "Beállítás" menüpontot. Ha nem látunk ilyen fület a kamera oldalán az "Élő videó" opció mellett, akkor nem sikerült a kamera által igényelt plugint feletepíteni. Sajnos a mozgás érzékelés beállításához erre is szükség van és nem elhanyagolható szempont az sem, hogy az élőkép megjelenítéséhez is szüksége van a böngészőnek a plugira. Szóval addig ne lépjünk tovább, ameddig nem sikerült a plugint telepíteni, engedélyezni és futtatni a böngészőben.

Ha megvan a "Beállítás" és meg is nyitottuk, akkor a bal oldali menüsorból válasszuk ki a "Riasztás" menüponton belül a "Mozgás érzékelés" almenüt.

A megjelenő oldalon tudjuk aktiválni a mozgás érzékelést. Kattintsunk az "Engedélyezés" jelölőnégyzetre.

Ha rákattintottunk, aktívvá válnak az elérhető opciók. Ezek az alábbiak:

 

Érzékenység: ezzel a beállítással tudjuk szabályozni, hogy a kamera mennyire legyen érzékeny a kamera előtt mozgó objektumok méretére. Minél magasabb az érzékenység, annál kisebb objektumok is képesek lesznek mozgás érzékelést kiváltani.

Trigger időköz: az itt megadott időköz jelenti a két mozgás érzékelés között minimum eltöltött időtartamot. Pl. ha a kamera mozgást érzékel, és elkezdődik a rögzítés, majd megszűnik a mozgás érzékelése, mert a mozgó objektum megállt, vagy kisétált a látóteréből, akkor a kamera addig nem fog újra mozgást érzékelni, amíg az itt megadott idő le nem telik. Ezt célszerű 5 másodpercre beállítani.

Csengés: ha mozgást érzékel a kamera és van benne hangszóró, vagy audio kimenet, képes csengetési hangot kiadni a hangszórján keresztül a kamera környezetében lévők számára, azaz konkrétan hanggal történő riasztásra is képes saját hangszórójával.

PC hang: ha böngészőben nézzük a kamera képét, a böngésző hanggal fog riasztani bennünket a mozgásról. Persze ehhez nem árt, ha van hangerő és hangszóró is a számítógépen.

E-mail küldés: adja magát az opció. Mozgás esetén email küldésére képes a kamera, de csak akkor, ha az email beállítások jól vannak konfigurálva.

Pillanatkép készítése: fotó készítése a megadott intervallum alapján a célállomásra. Ez a célállomás beállítástól főggően lehet SD kártya vagy FTP szerver is.

Rögzítés: videó készítése a beállított célállomásra. A cél a pillanatképhez hasonlóan lehetséges SD kártyán vagy FTP szerveren is.

Terület kijelölése: azokat a blokkokat kell színesre jelölnünk, amelyeken a kamerának mozgás érzékelést kell végeznie. Ha vannak a képen olyan területek, amelyeket nem szeretnénk mozgásra érzékenyre állítani, egyszerűen üresen kell hagynunk a blokkokat.

Időzítés: ha állandóan szeretnénk a mozgás érzékelést használni a kamerán mindein időtartamot pirosra kell kijelölnünk. Egyenként azért ne kell végig kattintgatnunk az összes ceállát, elég a bal felső sarokban lévő cellára kattintva kijelöljük az egészet. Ha van időszak, amikor a mozgás érzékelést nem szeretnénk sosem használni, azokat az időszakokat hagyjuk üresen, ne jelöljük be őket!

Ha mindezekkel megvagyunk, még nincs vége a konfigurációnak. Menjünk a bal oldali menüsorban a "Rögzítés" menüben elérhető "Tárolási hely" almenüre és adjuk meg, hogy hol legyen a rögzítés helye. FTP szerver vagy Memóraikártya, persze ha van a kamerában ilyen lehetőség is.

A "Manuális rögzítés helye" opcióban megadhatjuk, hogy ha böngészőben kézzel indítjuk el a rögzítést, akkor az a PC-nken hova kerüljön. Fontos, hogy a "Manuális rögzítés helye" opciót minden PC esetén külön-külön be kell állítanunk.
 

Hozzászólások

Tisztelt Hölgyem / Uram!

Érdeklődni szeretnék, hogy a Foscam FI9821w v2-es verziójú kameránál megtalálható-e az a funkció, hogy mozgásrézékelésnél, a PC-ről figyelmeztessen (adjon ki hangot).
Sajnos megvettem a kamerát, de nem találtam ezt a funkciót, pedig létfontosságú lenne.

Köszönettel,

Blonski László

Sajnos sem internet explorer alól, sem máshonnan nem jelenik meg ez a funkció. Minden más igen, de ez nem. Létezik, hogy a kamera nem tudja ezt a funkciót? Esetleg firmware-t kellene frissítenem?

Foscam 9821W V2. Ha mond egy e-mail címet, tudod küldeni screenshot-ot a megjelenő beállításokról.

Az oldal tetejére elhelyezett email címünkre jöhet a képernyőmentés. Továbbá a kamera állapot oldalai közül mindkettőről is kellene egy-egy mentés, hogy láthassuk, milyen rendszer fut a kamerán.

Üdvözlöm.
Egy Foscam FI9803EP kamerám van. Minden jól működik ,de amikor a behelyezett SD-kártyát akarom kezelni,(látja a méretét ,rögzít is rá, meg tudom nézni a felvett anyagot) elszáll egy FTP hibaüzenettel.