FI9828P ip kamera auto fókusz probléma

Elsődleges fülek

Amint az tudjuk az FI9828P IP kamerában autofókuszos lencse található. A Foscam szerette volna az elődöt, az FI9828W kamerát a p2p támogatáson túl valami extrával is ellátni azon kívül, hogy csak úgy megkapja a szoftveres differencia miatt az FI9828P nevet. Az ötlet nagyszerűnek tűnt, de aZ eredmény kissé lehangolóbb már. Az FI9828P ugyanis bár valóban kecsegtető választásnak tűnik az autofókusz nyújtotta előnyével, de ez bizonyos helyzetekben inkább hátrány, mint előny.

Több FI9828P IP kamera használó is jelzett fókszálási problémát a kamerán, amelyek eltérő körülmények között teljesen hasonló viselkedést mutatnak. A kamera éleslátása véletlenszerűen nem működik, a lencse egyszerűen a végtelenbe vagy túl közelre fókuszál. A Foscam kiadott egy javítócsomagot is a fókuszálási algoritmus javítására, amely ugyan jelentős javulást eredményezett főként a nappali üzemeltetés során, éjszaka viszont nem nem sokat segít a működésben.

Amikor az IR ledek bekapcsolnak, működésbe hozzák az IR-CUT-ot (hardveres infra szűrő), amelynek hatására a szűrő behúz a lencse és az érzékelő közé, ezért a képkezelés átvált éjszakai módba. A képtartalom változása miatt a kamera elkezd automatikusan fókuszálni a megfigyelt területre, de gyakran téveszt és homályos képet kapunk tőle.

Máskor elég egy apró karcolás, vagy piszok a kamera félgömb alakú búráján, amit az algoritmus valamiért fontos területenek azonosít és egyszerűen arra kezd fókuszálni. Az eredmény mindig ugyanaz: a kamerának nincs éleslátása. Homályosan látja a megfigyelt terület egészét, és így nem képes ellátni feladát. A fókusz manuális állítása ugyan segít a helyes fókuszon, de valahogy nem életszerű, ha minden alkalommal nekünk kell újra befókuszálni a kamerát.

A problémát másokkal együtt természetesen mi is jeleztük a Foscam irányába, ezért júniusban az FI9828P gyártását le is állították, de közel másfél hónap tesztelés és optimalizálás után július végén újraindították a gyártást. Tehát az ezt követően hozzánk szállított FI9828P kamerák már az új szériából valók.

Való igaz, hogy a korábban majdnem általánosnak tekinthető fókusz problémán sikerült jelentősen javítaniuk, azonban még mindig nem 100%-os a működés. A Foscam mérnökei által mondottak alapján pedig soha nem is lesz az. Az autofókuszos lencsében benne van a tévesztés lehetősége, amely a legváratlanabb pillanatokban is előjöhet. Ugyan a kamera elfordításával, zoom-olásával a fókusz újra beállítható, de ha magára hagyjuk a kamerát egy adott pontot figyelve, nincs semmi garancia arra, hogy a kamera valójában azt fogja látni, amit mi szeretnénk látni vele. Többnyire persze igen, de erre nincs garancia.

Többnyire éles lesz a kép, de benne van a lehetőség, hogy homályos képpel fogunk találkozni.

Az első hibák előfordulása után kértük a Foscam technikusait, az értékesítést végzőket, a marketing osztályt, sőt még az ügyvezetőt is, hogy felejtsék el végre az autofókuszt és rakják vissz az FI9828W IP kamera régi lencséjét a kamerába, de panaszkodásunk ezidáig süket fülekre talált náluk. Valószínűleg a mérnökök meg szeretnék mutatni, hogy tudják kezelni a helyzetet. Az alább elérhető javítócsomagokon (patch) túl ígéretet kaptunk a következő firmware verzió javító hatására is, de mi már úgy vagyunk vele, hogy hisszük ha látjuk.

A jelenleg elérhető két javítócsomag egyike a fókszálási algoritmust javítja, míg a másik konkrétan kikapcsolja ezt a funkciót. Utóbbinak az a gondja, hogy ha közelítünk vagy távolítunk a lencsével, a fókusz nem megy a lencse után, és nagy homályos pacát láthatunk csak a képből. Ilyenkor a manuális fókuszvezérlőkkel kell a fókuszt beállítanunk, ami rendszeres használatra nem igazán ajánlott. Egyszerűen nem kényelmes, nem életszerű. Az autofókusz kikapcsolása a használhatóságot figyelembe véve együtt jár a zoom elfelejtésével is. Ettől a kamera még használható, a fókuszálási gond ki lesz kapcsolva, de mindig csak az adott fókusszal tudunk körbenézni a kamerával a megfigyelt területünkön.

Összegzésül a lényeg, mivel a Foscam sem tekinti garanciális hibának az autofókusz ejtette hibákat, mi sem tekinthetjük annak. Ha ilyen kamera vásárlására adnád a fejed, ezt mindenképp vedd figyelembe. Aztán reméljük, hogy az új firmware tényleg kiküszöböli a hibát, vagy végre visszajön a régi lencse, mert ezért küzdünk folyamatosan.

Autofókuszt javító csomag letöltése:
fi9828p_improve_focus_FosIPC_A_patch_ver2.x.1.131_1_20150619.rar

Autofókuszt kikapcsoló csomag letöltése:
fi9828p_disable_focus_FosIPC_A_patch_ver2.x.1.131_1_20150530.rar

A javítócsomag telepítésésre van egy külön patch telepítési opció a kamerában. Tehát nem firmware upgrade, hanem patch installation-t kell használni!