Nem működik az IP kamera Firefox alatt

Elsődleges fülek

Valahogy úgy képzeljük el most a Firefoxnál a fejlesztéseket, hogy a CEO a Mozilla főnöki székében azon gondolkodik, miként tudna hullámokat kavarni a böngészőháború mostanság állónak tűnő vizében. Végigveszi magában az eddig történteket. - "Csináltunk egy tök jó kis böngészőt, gyors, szinte mindennel kompatibilis. A felületét is egyszerűbbé tettük, hiszen rámentünk a Chrome kinézetére. A felhasználók szeretik. De a Chrome mégis jobban teljesít, rádadásul a Google sem pénzel bennünket annyira. Vajon mivel lehetne egy kicsit felrázni ezt a csöndes állapotot?"

Szétnéz a tech hírek rovatában, majd észre veszi, hogy a Chrome már korábban letiltotta az NPAPI-ra épülő plugin-ok használatát. - "Ez az!" - Kiált fel magában. - "Ezt kell tenniük nekünk is! Divatosan le kell tiltani használható, de azért már nem mai fejlesztés szülte lehetőségeket, mert ez a trendi manapság." - Szól a project manager-nek, aki azért nem repes annyira az örömtől.

  • Utálni fognak érte a felhasználók, hiszen pont azért szeretnek minket, mert másokkal ellentétben nálunk még ez is működik.
  • Nem baj az, divatosnak kell lennünk. Le kell tiltani nálunk is! - vágja rá a főnök.
  • De mi lesz azokkal a felhasználókkal, akik NPAPI-ra fejlesztett eszközök száz millióit használják a böngészőnkkel? - kérdezi a mérnök
  • Semmi. Vagy vesznek újat, vagy nem használják őket. Divatosak leszünk, és egyben fel is pörgetjük a gazdaságot. Csak jót teszünk az ötlettel. Az új eszközök majd kompatibilisek lesznek a Pepper API, az NaCl vagy a WebRTC valamelyikével. Különben is, nem a mi dolgunk. Úgysem mi leszünk a hibásak, hanem az eszközök gyártói, hiszen mégis csak az ő saruk, hogy nem gondolkodtak előre 20 évvel. Majd őket fogják útálni.
  • Nem lehetne mégis benne hagyni a támogatást? - kérdi kérlelőn a mérnök
  • NEM!!!

És meglépték...

A Firefox 52-es verziójától kezdve az NPAPI pluginokat használó eszközök már nem lesznek használhatók a továbbiakban. Ez érint minden kamerát, NVR-t, amelyek ezt a felületet használták képtelenség lesz használni alatta. Apró módosítással az 52-es verzió még rábírható az együttműködésre, de amilyen gyorsan érkeznek a frissítrések manapság a böngészőkre, hamar a 2567. verziónál fogunk tartani, ezért nem érdemes küzdeni vele. Az 53-astól kedzve ugyanis teljesen ki fogják venni az NPAPI-t használó kódrészleteket a böngészőből.

Megoldás:

  1. Megvárjuk, amíg a gyártó új firmware-rel jelentkezik. Ez Foscam IP kamera esetén júniusra várható, de ismerve a fejlesztésben elkövetett csúszásokat, simán lehet július, augusztus is belőle.
  2. Használjuk helyette az Internet Explorer-t, vagy a Chrome-ot. Chrome alatt az alábbi kamerák használhatók jelenleg az utolsó firmware telepítését követően
    - 3518C chipset-et  használó kamerák: FI9821W V2.1, FI9821P V2, FI9831P V2, FI9826P V2,FI9821EP,FI9803EP, FI9803W, FI9803P, FI9851P, FI9853, FI9853EP, FosBaby, FosBaby P1
    - 3518E Chipset-et használó kamerák: FI9816P, FI9803P V2, C1
    - Ambarella chipset-et használó kamerák: C2, R2, FI9900P
  3. Letöröljük az 52-es Firefox-ot és használjuk helyette az 51-es verzió utolsó példányát. Ne legyünk álszentek. Ami jól működött két hete, még ma is jó lesz a célra. Aki nagyon parás, napi használatra nyúzhatja a Chrome-ot, kamerákhoz pedig a Firefox-ot.

Legyünk őszinték! Fogyasztói társadalomban élünk, amelynek egyetlen célja van: gyártani és eladni, újra és újra. Ennek egyik legjobb ösztönzője, ha tervezett elavulást alkalmazunk az előállított termékek esetén. Az elavulás pedig lehet gyenge alkatrészek miatt bekövetkezett fizikai meghibásodás vagy a működési környezet okozta elavulás is. Jelen esetben utóbbiról van szó. A használati környezetet változtatták meg annyira, hogy az egyébként még működőképes eszközök helyett kénytelenek legyünk újat vásárolni helyette. Vagy ezt tesszük, vagy konzerváljuk a működési környezetet a működést még biztosítani tudó utolsó állapotra. Ehhez pedig az alábbi linkek lesznek segítségünkre:

Firefox 51. verziójának letöltése Windows operációs rendszerre: Firefox 51.b09 Windows 32 bit  vagy Firefox 51.b09 Windows 64 bit

Firefox 51. verziójának letöltése MAC OS operációs rendszerre: Firefox 51.b09 MAC