Analóg vs IP kamera - mi a különbség?

Elsődleges fülek

IP kamera vagy analóg rendszer?

Gyakran felmerülő kérdés, hogy IP kamera rendszer, vagy analóg rendszer kerüljön-e telepítésre, mert ár/érték arányban néha nem egyértelmú a helyzet. Most ne menjünk bele abba az igen egyszerűeknek szóló marketingszagú maszlagba, hogy az IP-nek jobb a képe, mint az analógnak, mert egy bizonyos minőségi szint mellett nagyon hasonló képminőségről beszélünk. S persze hasonló árról is. Jellegéből eredő logikus tény, hogy az IP kameráknál már megjelentek a full HD-t meghaladó sok megapixeles változatok is, bár valószínű, hogy az analóg ebben is követni fogja az IP-t, míg idővel majd csak ki fog halni végre. Idővel talán nem lesz értelme fejleszteni tovább, hiszen az IP mindenben rugalmasabb felhasználhatóságot biztosít. A különbségeket másban kell keresni. Természetesen mindig a tervezett felhasználási forma és a helyszín adottságai határozzák meg a jó döntést a két rendszer-típus közötti választásban. De mégis, analóg, vagy IP kamera? Ilyen esetekben leginkább a következő választ adjuk érthető formában mindenki számára.

Az analóg és az IP kamera úgy viszonyulnak egymáshoz, mint egy városi minimál kisatuó és egy full extrákkal tele zsúfolt prémium terepjáró. Többnyire mindkét autóval el lehet jutni egyik pontból másikba, de más-más a kényelmi faktor, valamint van olyan terepviszony, ahova csak utóbbival lehet valóban odaérni.

Az analóg kamerák működésének legfőbb jellemzője, hogy fizikai összekötött hálózatot alkotnak egymással a rendszer alkotó elemei. Van egy központi rögzítő egység, amely lehet DVR, de akár PC is és a kamerák erre a rendszerre csatlakoznak kábellel, esetleg vezetéknélkül kapcsolattal. Persze előbbi a jellemzőbb.

Az IP kamerák hálózata már nem ennyire egyértelmű. Mivel IP alapú kommunkációval kapcsolódnak egymáshoz a kamerák és a rögzítők, az eszközök helyszíne sem kell, hogy azonos legyen. De érhetőbben.

Adott egy analóg kamera, amelynek videójelét csak úgy tudjuk rögzíteni, ha a kamera működési helyszínén belül található a rögzítő egység is. Ez egy fizikai hálózat, amelyben a két eszközt fizikailag valóban össze kell kötni.

Az IP kamerából épített megfigyelési központ más. Adott egy IP kamera pl. Szegeden egy router mögé telepítve LAN vagy WiFi kapcsolattal. Értelemszerűen a rögzítő lehet ugyanabban a hálózatban is, ahol a kamera működik. Az IP kamera és a rögzítő ilyenkor logikailag az analóghoz hasonló fizikai hálózatot alkot. De az IP több ennél, mert megtehetjük vele, hogy az IP kamera továbbra is Szegeden működik egy internetes kapcsolattal rendelkező router mögé helyezve, ugyanakkor a rögzítő lehet Debrecenben, Győrött, vagy akár Budapesten is egy másik ugyancsak internetes kapcsolattal rendelkező router mögé elhelyezve. Sőt, ha sok IP kamerát fűzünk egy hálózatba, a kamerák természetesen bárhol lehetnek a neten egymástól független helyszíneken. De hogy csavarjunk egyet rajta, egy kamerához több rögzítő is tartozhat, s minden rögzítő egyidőben végezheti a dolgát attül függetlenül, hogy az egyik rögzítő éppen hazánkban vagy Ausztriában esetleg Romániában került elhelyezésre. Reméljük érhető a magyarázat.

De bonyolítsuk még egy kicsit. Az IP kamera rögzítő nélkül is tud működni.

Adott egy IP kamera a netes router mögött és nem kell fizikai rögzítő hozzá, csak egy bérelt FTP tárhely. Az IP kamera ilyenkor mozgás érzékeléskor, vagy folyamatos módon képes felvételeket továbbítani az FTP szerver irányába úgy, hogy mi magunk nem is rendelkezünk fizikai rögzítővel sem a helyszínen, sem a távolban és akkor a rögzítő nélküli önálló e-mail riasztásról és SD kártyás rögzítésről még nem is esett szó.

Ha nem lenne érhető, jöhetnek a kérdések, hogy megválaszoljuk őket.

Hozzászólások

Kedves Ügyfélszolgálat! Pár láma kérdést szeretnék feltenni, mielőtt kamerákat veszek a kínálatukból:) Igyekszem lényegre törő lenni... 1) Ezt a két kamerát választottam ki első körben: 1×Wansview NCB-543W kültéri WiFi IP kamera 45 fokos látószög (silver) 1×IPS-Eye03W kültéri WiFi 2 megapixeles IP kamera 70 fokos látószöggel (white) Utóbbihoz elméletileg jár egy "Ingyenes 64 csatornás IPS CMS szoftver"... A másik kamera nem ez a típus. Ettől még a program kezeli azt a kamerát is ? 2) Munkahelyemen van pár analóg kamera. Ha IP kamerát vásárolunk, ezeket egy "rendszerre" is tudjuk kötni? (8/16 csatornás rögzítő) 3) A wifi Ip kamerák wifije mennyire érzékeny? Milyen közel kell lennie a routernek? Sokkal biztosabb a kábeles kapcsolat mondjuk 15-20 méter (kültér) távolságban? Csak mert akkor arra az egy helyre a későbbiekben nem érdemes wifis kamerát vennem... A válaszokat előre is köszönöm, a rendelést utána küldöm is. Üdvözlettel, Norbert

Gyakori gond, hogy különböző helyszínekre, különböző kamerák kellenek. Mert pl. egy ajtót figyelni nem kell mindig 5 megapixeles kamerával figyelni, oda néha elég a VGA  vagy az 1 megapixel is. Viszont a szoftvernek tudnia kell a különböző kamerákat együttesen kezelni.

Erre a gyári szoftverek képtelenek, mert miért támogatná az egyik gyártó szoftvere a konkurencia termékeit. Az ONVIF is ebben a dilemmában vergődik még mindig. Adott egy szabvány, amit senki nem akar rendesen követni. A lényeg, hogy kell egy szoftver. Egy mindenes. Ilyen pl. a Blue Iris program is, amely már elég sok követőt talált itthon is. Mert egyszerűen jó és nem is drága a maga 45 dolláros árával.

A WiFi-nél pedig szögezzük le mindenkorra. A WiFi nem szereti a falakat. Mondjon bárki bármilyen hajmeresztő ellenpéldát, hogy nála milyen szuperül működik, a WiFi falakon keresztül nem szabad, hogy tervezve legyen. Az ilyen hálózat stabil működése inkább a szerencse kategóriája, mint a jó megtervezettségé. Egyszerűen nem lehet még csak megjósolni sem, hogy az adott helyszínen a Wireless kapcsolat mennyire lesz stabil. Kamerás megfigyelésnél ez pedig egy fontos tényező. Senki nem szereti a hálózaton le és fel ugráló, esetleg leakadt kamerákat.

Azért azt is ki kell mondani, hogy a 10e Ft alatti routereket nem arra tervezik, hogy a nap 24 órájában 100%-os WiFi terhelést legyenek kénytelenek elviselni. Az olcsó routereket arra tervezik, hogy kicsit netezgessünk, kicsit másolgassunk rajtuk. A kamerák viszont állandóan terhelni fogják, amitől az összes korábban nem tapasztalt begegsége meg fog jelenni. Mértünk már TP-Link routereknél külső műanyag burkolaton 73 fokos felszíni hőmérsékletet. Igen, a tojás is megsül rajta pillanatok alatt és úgy gondoljuk, hogy ez nem a normális kategória már. Állandó WiFi terheléshez minőségi, erre tervezett eszközökre van szükség. Pl. egy Ubiquiti, Mikrotik, EnGenius, stb. kategória kell. Annak pedig ára van és hozzá kell tenni, hogy ők sem szeretik a falakat. Vajon miért nem rakják falon belülre a "mikrohullámú" szolgáltatók az antennáikat? Náluk vajon miért kell a szabad rálátás a toronyra?

Analógot IP-vel házasítani természetesen lehet, de ez már a rögzítés módján múlik. Vank aki az NVR-t kedveli, mi inkább PC pártiak vagyunk, mert a PC mindig rugalmasabb lesz a szoftverek fejlettsége és variálhatósága miatt. És a PC is lehet olyan apró, mint egy NVR, sőt néha kisebb is.

Egy ideig türelmetlenül vártam a választ, minden nap idekattintva. Egy ideje nem néztem, de ma sikerült. Egy biztos: megérte várni! Köszönöm a kimerítő választ, a rendelés nem marad el! üdv, Norbert

Egy kisebb, mondjuk 8, vagy közepes 16 IP kamerás rendszert szeretnék távoli nvr-re rögzíteni, akkor mekkora internet sávszélesség kell? 2 Mpx-es kamerákra gondolok, amik most olyan középkategóriásak. Milyen lesz a rögzített kép minősége?

IP kameráknál alapvetően nem romlik a képminőség a lassú sávszélesség miatt, maximum a képfrissítést kell lassabbra venni.

Ha a kamera 4Mbit/sec átvitelre van konfigurálva, akkor 8x4 vagy 16x4Mbit/sec sávszélesség kell hozzájuk. Szóval jó nagy kábelnetes vagy optikai hálózatra lenne szüksége a kameráknak mindkét oldalon.