Kültéri IP kamera teszt

Elsődleges fülek

Rengeteg új típusú termék érkezett raktárra az utóbbi hetekben hozzánk, amelyek már fel is kerültek a weboldalunkra. De hiába a leírás és a specifikáció, azokon túl messze többet tud mutatni egy-egy valós körülmeények között rögzített felvétel. Szerettük volna, ha látjátok az új típusú kamerák képességét még a vásárlás előtt. De ha már nekiállunk, akkor elővettük az összes kültéri fix megapixeles IP kameránkat és az összesről készítettünk felvételet nektek. Tudtuk, hogy nem lesz egyszerű a teszt és mivel a teljes teszt alapjában véve így is két napot vett igénybe, utólag még inkább igazolást nyert, hogy rövid időn belül lehetetlen lett volna nagyvárosi felvételeket készítenünk.

Mivel minden kamerát szándékosan ugyanarról a pontról üzemeltettünk a tesztfelvételek készítése közben, külön plusz hozadéka a tesztnek, hogy minden kamera élőképét, látószögét össze tudjátok hasonlítani egymással trükközések nélkül. A kamerák felvételeit belinkeltük a kamerák adatlapjára is, de erre az oldalra is összegyűjtöttük őket a könnyű összehasonlítás érdekében.

A tesztelés menete: minden kamerát PoE-n keresztül üzemeltettünk. Amelyek PoE kompatibilisek voltak, értelemszerűen direkt az UTP-re kövtve, amelyek pedig gyárilag nem támogatják a 802.3af szabványt, egy PD802-es splitterrel tettük PoE képessé. A felhasznált kábel hossza a teszt alatt 50 méter volt. A PoE switch egy Rundata PS5081-es 8+1 portos PoE switch volt.

Tapasztalatok ömlesztve:

 • Szerencsére mindegyik megapixeles kültéri IP kamera 12V-os volt, így a PoE biztosítása nem okozott gondot.
 • Csak fix kamerákat teszteltünk, a forgatható kameráknak külön tesztet fogunk elkövetni
 • A VGA kamerákat kizártuk a tesztelésből. Pl. a Foscam már csak korlátozottan tud szálíltani belőlük, de lassan el is fognak kopni a kínálatból.
 • Mindegyik kameráról legalább 1-1 felvételt készítettünk, de van amelyikről többet is sikerült lőni.
 • Néhány kamerán a teszetlés alatt fókuszt kellett állítanunk. Vagy a szállítás közben rázkódott el a gyárilag beállított lencse pozíció, vagy a hőtágulás okozott gondot. Nem volt kedvünk mindegyik kamerán fókuszt állítani, így inkább kamerát cseréltünk ha a fókusz állítás nehézkes lett volna. Pl. a Foscam FI9803P esetében csak a 3. kamera rendelkezett optimális élességgel. Bár kb. 15 perc alatt újra lehet fókuszálni őket, nem volt hozzá kedvünk a teszt alatt ezzel bajlódni. Az FI9804W esetében igen, mert ott kb. 2 perc volt az egész és még a kamerát sem kellett kikapcsolni hozzá. Nagy tapasztalat, hogy azokat a kamerákat szabad kiválasztani magunknak, amelyeken a fókusz állításához nem kell 3 féle csavarhúzó és imbusz kulcs, vagy hajlandóak vagyunk küzdeni az éles képtartalomért. Átlagfelhasználónak az első értelemszerűen jobb választás. Pl. FI9804W vs FI9803P.
 • A fókuszbeállítási probléma leginkább csak a Foscam termékcsaládját érintette. Mintha náluk jobban el tudna mászni a lencse a szállítás alatt.
 • A legjobb kezelhetőséget a ZoeLink termékcsaládja biztosította.
 • A Vacron produkálta a lekönnyebb üzembehelyezést. Nem hiába a legstabilabb gyártó a legalacsonyabb meghibásodási aránnyal.
 • A Foscam legjobb kamerája még mindig az FI9805W. Tudjuk, hogy drágább, mint a full HD-s FI9903P, de szerintünk még mindig jobb választás.
 • A ZoeLink erősen fogja szorongatni a piacot. Egyszerűen jók az áraik és nagyon jó kamerákat készítettek.
 • Személyes kedvencünk a ZoeLink ZL805-2MP lett. Nagyon jó a képminősége, nagyon jó a kezelhetősége és hozza az Foscam FI9805W házából eredő pozitív tulajdonságokat.
 • A Vacron még mindig nagyon jó választás, ha minimum a Full HD lebeg a szemünk előtt. Full HD-ben 25-30 fps-re képes, egyes típusok 3 megapixelnél is adják a 25 fps-t és még 5 megapixelnél is biztosítják az elegendő 10-15 képkocka/másodperces sebességet.

Rögtön egy kötelező felszólítás a tesztvideók megtekintése előtt: Állítsd a minőséget kézzel a neked tetsző legmagasabb fokra! A YouTube nem biztos, hogy megteszi helyetted és lehet, hogy Full HD helyett csak VGA-ban fogod nézni a rögzített képanyagot.

ZoeLink ZL805-2MP Full HD IP kamera

 

Zoelink ZL804-2MP Full HD IP kamera

 

Zoelink ZL803-2MP Full HD IP kamera

 

Vacron VIG-US731VE Full HD IP kamera

 

Vacron VIG-UM730V 5 Megapixeles IP kamera

 

Vacron VIG-UM731VE 5 Megapixeles IP kamera

 

Vacron VIG-UM723 5 Megapixeles IP kamera

 

Vacron VIG-UM277A 1 Megapixeles IP kamera

 

Foscam FI9903P Full HD IP kamera

 

Foscam FI9803P 1 Megapixeles IP kamera

 

Foscam FI9804W 1 Megapixeles IP kamera

 

Foscam FI9805W 1.3 Megapixel IP kamera

 

Wansview NCM-750GA Full HD IP kamera

 

Wansview NCM-752GB 1 Megapixeles IP kamera