IP Kamera email riasztás küldésének beállítása Gmail esetén

Elsődleges fülek

Ki ne szeretne email értesítést kapni IP kamerájától, ha a biztonsági kamera látóterében valami mozgás tapasztalható? Természetesen mindenki. Azt most tegyük félre, hogy van-e értelme kültérben ezt a funkciót alkalmazni, mert a rovarok, bogarak, falevelek, pókok, pókhálók, ködszitálás, hóesés, szakadó eső és ki tudja mi minden más mind ki tudják váltani a téves riasztás lehetőségét. Tehát tételezzük fel, hogy mi ezt akarjuk és szeretnénk beállítani ezt a funkciót a kameránkban. De milyen szolgáltatóval tegyük ezt? Kézenfekvő, hogy valami ingyenes szolgáltatóra alapozzuk a küldést, esetleg a fogadást is. A Gmail pedig erre a célra nagyon is alkalmas lehet.

Szükségünk van pár információra a beállítást illetően, amelyek az alábbiak:
SMTP szerver: smtp.gmail.com
Port: 465 vagy 587
Titkosítás: SSL vagy TLS (STARTLS)
Felhasználói név: email címünk (valami@gmail.com)
Jelszó: Gmail fiókba belépéshez használt jelszavunk

A beállítást szemléltetjük egy ZoeLink ZL601-2MP IP kamerán.

1. Beállítjuk a Gmail paramétereit

2. Engedélyezzük, hogy küldjön email-t az IP kamera

3. Ne felejtsük el a mozgás érzékelésre érzékeny területeket kijelölni sem!

Mindent beállítottunk, de nem megy a levél küldése. Miért?

A régen létrehozott fiókok esetén a Gmail biztonsági beállításai általában lehetővé teszik, hogy a kamerák hozzáférhessenek a Gmail üzenetküldő szerveréhez a saját megadott adatainkkal. Az új fiókok esetén viszont titja ezt a lehetőséget. Sokszor ez a kettősség okozza azt a látszatot, hogy a biztonsági kamera rossz, mert a barát/szomszéd kamerája gond nélkül küldi az üzeneteket, de a mién viszont nem akarja.

Ahhoz, hogy az IP kamera hozzá tudjon férni a saját fiókunhoz üzenetküldési céllal, engedélyeznünk kell ezt a lehetőséget a Google fiókunk beállításai között.

1. Első nekifutással jelentkezzünk be a Gmail felületünkre azzal a fiókkal, amihez a kamerát is beállítottuk és navigáljunk ezen a címen keresztül ( https://support.google.com/accounts/answer/6010255?hl=hu ) a Google Fiókhozzáférés engedélyezése a kevésbé biztonságos alkalmazások számára című oldalára. Kattintsunk az oldalon elhelyezett linkre ( https://www.google.com/settings/security/lesssecureapps ).

2. Állítsuk a kapcsolót  "Turn On" állapotra

Ha megvagyunk, már működnie is kell a levél küldésének!

Fontos, hogy ne küjdünk saját magunk részére riasztásokat. A fogadásra használjunk másik email címet, mert egyes szolgáltatók (Gmail is) rossz néven veszik, ha naponta százas nagyságrendben küldünk magunknak levelet.

Hozzászólások

Üdv. Pár hónapja 1-2 hónapig tökéletesen működött, majd egyszer csak nem, azóta sem tudom összehozni. Már mindennel próbálkoztam, de nem küld e-mail-t. A fenti beállítások szerint volt és van beállítva, egyszerűen nem értem?! Valami megváltozott a gmail-nál? Másnál pár hónapja nem történt hasonló? Köszönöm.