10 kamerás térfigyelési rendszer egymillió forintból?

Nemrégiben az egyik most megnevezni nem kívánt város (legyen a neve a későbbiekben Példaváros) részéről érkezett hozzánk kérés térfigyelési rendszer kiépítéséről szóló árajánlat készítésére, amelynek keretében 10 kamerából álló térfigyelő rendszert kivitelezését kérték tőlünk. A térfigyelő rendszer kialakításánál az ár volt a legfontosabb szempont, ezért is fordultak hozzánk.

 

A kamerák kiválasztásánál követelmény volt, hogy kültérben lehessen használni őket, valamint interneten keresztül is hozzá lehessen férni az élőképekhez, mivel a megfigyelést végző személyzet interneten keresztül lenne összekapcsolva a kamerákkal, azaz nem lenne belső hálózat kiépítve a kamerák és a megfigyelő központ között. Ennek magyarázata egyszerű, mivel a hálózati kiépítésének kivitelezési költsége akár a teljes költség 5/6-át is kitehetné. Fentiek miatt a választás a már jól bevált FD-HY01A IP kamera típusra esett, amelynek költséghatékonysága kiemelkedő, és árához képest elfogadható minőséget képvisel térfigyelési feladatok ellátása terén is. A térfigyelés elsősorban bűnmegelőzési célból kerül telepítésre, de a város vezetősége nagy hangsúlyt fektet először a település központjában, későbbi bővítések során a település egész területén zajló események élő lekövetésére. Természetesen nem az a cél, hogy fotóminőségű felvételek készüljenek a megfigyelés során, hanem a legfontosabb szempont a gyanús mozgások kiszűrése, amelyek észlelése esetén már rendőrségi járőrök is bevonhatók az esetleges igazoltatások érdekében.

 

Alábbiakban közzé tesszük a mindenki számára elérhető árajánlatunkat, amelyről az alábbiakat kell tudni. A kamerák a projekt megvalósulása esetén négy helyszínre kerülnek első körben telepítésre, de természetesen számuk tetszés szerint bármikor növelhető, csökkenthető. A kamerák internetre csatlakoztatását a négy helyszínen elérhető ADSL csomagok biztosítják, amely internet csatlakozásokra a kamerák vezetékkel kerülnek bekötésre. A helyszínen ennek érdekében switch-ek, az áramellátásra szolgáló adapterek elhelyezésére elosztók, dugaljzatok kerülnek telepítésre.

 

Az árajánlatban szerepel egy 15,4"-os kijelzővel rendelkező Asus notebook is, amelynek pontos típusát a megvalósításkor a megrendelő választja majd ki az akkor elérhető legújabb típusok közül a rendelkezésre álló keret erejéig.

 

Lássuk most akkor az árajánlatot!

 


 

Tisztelt árajánlat kérő!

 

Korábbi egyeztetésüknek megfelelően az alábbiakban megküldjük Önöknek, a telefonon már egyeztetett kamerákról szóló ajánlatunkat. Amennyiben az ajánlattal kapcsolatban bármilyen észrevételük lenne, jelezze számunkra, hogy érvényesíteni tudjuk a változtatásokat!

 

Az IP kamerás megfigyelésről általánosságban

 

Biztonsági kamera vagy IP kamera? Nos, nem azonos a kettő fogalom, hiszen amíg a biztonsági kamera nevéből adódóan biztonsági feladatokat ellátó kamera típust jelent, addig az IP kamera ennek a kamera típusnak egy szelete csupán, méghozzá a legújabb szelete. Az IP kamerák lényegében abban térnek el leginkább a köznyelvben elterjedt biztonsági- és ipari kameráktól, hogy jóval több szolgáltatást kínálnak, mint a korábbi technológiát felhasználó társai.

 

Az IP kamerát tekinthetjük egy mini számítógépnek is, amelynek feladata a megfigyelés, de ezt analóg társaitól mereven elzárkózva egészen újszerűen teszi. Az IP kamerában ugyanúgy van objektív, érzékelő, mint az analóg kamerákban, azonban teljesen önállóan képes ellátni feladatát. Az IP kamerát egy LAN vagy WiFi hálózatba kötve önállóan is használhatjuk más rendszerektől eltérően. Nincs szükségünk video szerverre, nincs szükségünk monitorra, televízióra, stb.

 

Az IP kamera rendelkezik saját honlappal, amely az ún. saját "webszerver"-én fut. Erre a honlapra tud a kamera használója bejelentkezni és ezen a honlapon keresztül tudja használatba venni kameráját, itt láthatja az aktuális kamera által közvetített „élőkép-adást”, azaz az ún. "livestream adatfolyamot" és itt tudja mozgatni a kamerát a távolból is, természetesen, ha ezt a kamera fizikai kialakítása lehetővé teszi. Kameráink mindegyike alkalmas honlapokba történő beágyazásra is, így akár a www.peldavaros.hu honlapon is elérhetőek lennének minden látogató számára nyilvánvalóan a törvényi előírásoknak megfelelő részletgazdagság mellett (kisméretű képek).

 

Mivel a kamera saját honlappal rendelkezik, ezért az internetre csatlakoztatva a kamera képes a felhasználó számára fizikai helytől függetlenül is élőképet biztosítani. Pl. egy Példaváros külterületén elhelyezett, internetre kötött kamera élőképét (megfelelő jogosítványokkal) akár a kelebiai rendőrségről, vagy mobilinternettel rendőrségi autóból is nézni lehet internet böngésző vagy erre a célra rendszeresített szoftver segítségével. Természetesen ez a fajta „élő-adás” nézés nincs helyhez kötve, hiszen bárhonnan lehetőségünk van ugyanezt megtenni. Ahhoz, hogy mindezt megtehessük, szükségünk van egy IP kamera + internet párosra a kamera oldalán és egy saját, internetre kötött számítógépre a megtekintéshez. Alapjaiban kész is a recept a távoli megfigyelés használatba vételéhez.

 

Persze azért egy IP kamera ennél jóval többre képes. Az általunk preferált és értékesítés alatt álló kamerák mindegyike képes rögzítésre is. A kamera az internet segítségével alkalmas felvételek továbbítására, amely felvételek eltárolhatóak, megőrizhetőek és nem is kell mondanom, hogy könnyedén megtekinthetők. A felvételek is többfélék lehetnek. A kamerák önállóan tudnak fényképeket küldeni e-mail-ben mozgás érzékelés esetén. Ilyenkor a mozgást kiváltó esemény első képkockáját küldik el a felhasználó beállított e-mail címére. A mozgásról egy előre beállított FTP szerverre tudják a kamerák a felvételeket továbbítani, de ez a fajta kép-továbbítás lehet mozgástól függetlenül abszolút folyamatos is. Ez azt jelenti, hogy amennyiben rendelkezünk saját FTP szerverrel, vagy alkalmas tárhellyel valamely szolgáltatónál, akkor a kamera oda is fel tudja tölteni az elküldött fénykép felvételeit. A felvételek később letölthetők vagy megtekinthetők, aztán pedig törölhetők.

 

Amennyiben videókat szeretnénk rögzíteni kameránkkal, erre is van lehetőségünk. Az IP kamerák zöme, így az általunk kínált típusok Internet Explorerből való használat esetén, vagy külső letölthető szoftver segítségével is tudnak MPEG-4 formátumú videókat készíteni. Ezek a videók akár 15-30 kép/másodperces sebességűek is lehetnek (belső hálózati adatforgalom esetén), de ahhoz, hogy videót tudjunk készíteni, rendelkeznünk kell számítógéppel, amelyen majd a felvételeket tárolni fogjuk.

 

Röviden összefoglalva mire is van szükségünk egy IP kamera alapú megfigyelés kialakításához?

•    IP kamerára
•    internetre
•    MS Windows-t futtató számítógépre a megtekintéshez

 

Számítógépünkkel láthatjuk az utcán folyó eseményeket, fontosabb telephelyeket az internet segítségével, így bármikor betekintést nyerhetünk az ott zajló eseményekbe minden különösebb szakmai tudás nélkül.

 

De milyen internetről tud üzemelni IP kameránk? Bármilyenről! Lehet DSL, kábel, mikrohullámú vagy mobilinternet csatlakozás, segítségünkkel az IP kamera bárhonnan elérhető lesz!

 

A felvételek tárolására kiválóan alkalmas az ONLINECAMERA – Online megfigyelési rendszere is. Ez a szolgáltatás azt jelenti, hogy amikor a kamerák FTP protokoll segítségével elküldik felvételeiket szervereink felé, a háttérben dolgozó szoftvereink automatikusan a megfelelő helyre rendezik, valamint óránként szegmentálják azokat a jobb áttekinthetőség érdekében. A rögzített felvételekhez az arra jogosult felhasználó vagy felhasználók kényelmes honlapunkon keresztül teljesen platform-független és helyfüggetlen módon tud vagy tudnak hozzáférni az interneten keresztül. Ez azt jelenti, hogy megfelelő hozzáférési jogosultságokkal ugyanazokat a kamerákat és rögzített felvételiket nyomon tudják követni fizikailag távol lévő helyekről is egyazon időben többen is!

 

Minden IP kamera alapú megfigyelés rákfenéje a felvételek kezelése. Természetesen az ONLINECAMERA szolgáltatásának keretében a kamerák által rögzített felvételeket felhasználói beavatkozás nélkül, előfizetési típus szerint teljesen automatikusan törli, levéve ezt a kényelmetlen feladatot ügyfelei válláról. Minden ügyfelünknek csupán annyi a dolga, hogy bejelentkezzen honlapunkra és nézegesse az IP kamera vagy kamerái által közvetített élő adást és tallózzon a megtörtént események között. Előfizetési csomagjaink nem tárhely alapon működnek, tehát teljesen mindegy mennyire forgalmas helyen van a kamera elhelyezve. Az előfizetés függvényében mindig csak időben kell gondolkodni. Nem kell elveszni a Gigabájtok között, csak azt kell tudni, hogy mikor mennyi az idő, hiszen az alapján töröljük a felvételeket.

 

Az IP kamerák az ONLINECAMERA szolgáltatásától függetlenül is képesek rögzítésre, amelyhez az IP Camera Super-Client nevű, egyébként ingyenesen elérhető és letölthető szoftver áll rendelkezésre. A szoftver egy időben 64 különböző kamerát képes kezelni, azok élőképét automatikusan váltani, mozgás esetén vagy folyamatosan videókat rögzíteni róluk. A szoftver bármikor ingyenesen kipróbálható DEMO kameráinkkal, amelyről bővebben a http://onlinecamera.net/ip-camera-super-client oldalunkon lehet olvasni.

 

Kiépítési követelmények:

 

A kamerák működtetéséhez mindenképpen szükség van a kamera oldalán élő internet kapcsolatra, vagy a megfigyelési központként üzemelő számítógéppel fizikai LAN hálózati kapcsolatra. Az internet kapcsolat mindenképpen kézenfekvőbb, hiszen a LAN kiépítése a projekt értékének 5/6-át is kiteheti.

A kamerák a négy helyszín (polgármesteri hivatal,művelődési ház,iskola,óvoda) internet kapcsolatát használnák adatok továbbítására, így a központi helyszín, ahonnan a kamerákat figyelni szeretnék, teljesen máshol is lehet, annak helyét nem kötelező fixnek tekinteni. A kábelezés és a szerelési munkálatok csak a kamerák helyszíni hálózatba integrálását jelenti, a központtal nincs közvetlen fizikai összeköttetés, azaz a megfigyelést végzőnek nem kell a három helyszín közelében tartózkodnia számítógépével, lehet egy tetszőleges ötödik helyszínen is internet kapcsolaton keresztül.

 

 

 Az FD-HY01A típusú IP kamera

 

 

Az IP Camera Super-Client szoftver kezelőfelülete

 

Kamerák elhelyezései és szükségesnek vélt hálózati elemek:

Polgármesteri hivatal épületének homlokzatáról történő megfigyelés:

 

3 db FD-HY01A típusú IP kamera elhelyezése, amelyek a Kossuth utcáról és a Széchenyi utcáról érkező, valamint a Szabadság téren parkoló autókra, járókelőkre biztosítanának rálátást. A kamerák egy switch-en keresztül csatlakoznának hálózati UTP kábel segítségével a polgármesteri hivatal hálózatához/internet kapcsolatához.

 

 

 

Művelődési ház épületének homlokzatáról történő megfigyelés:

 

3 db FD-HY01A típusú IP kamera elhelyezése, amelyekkel a Bem utcáról és a Szabadság térről érkező járműveket, gyalogosokat lehetne megfigyelni. Az előre néző kamera mutatná a művelődési házhoz érkezőket, valamint rálátást biztosítana a park központi területére. A kamerák egy switch-en keresztül csatlakoznának hálózati UTP kábel segítségével a művelődási ház hálózatához/internet kapcsolatához.

 

 

 

Iskola udvarának figyelése az iskola épületéről:

 

2 db FD-HY01A típusú IP kamera elhelyezése, amelyek az iskola udvarát figyelnék. A kamerák egy switch-en keresztül csatlakoznának hálózati UTP kábel segítségével az iskola hálózatához/internet kapcsolatához.
 

 

 

Óvoda bejáratának figyelése:

 

2 db FD-HY01A típusú IP kamera elhelyezése, amelyek az óvoda bejáratát két irányból figyelik, rálátást nyújtva a Kossuth utca, Szent István tér által keresztezett területre. A kamerák egy switch-en keresztül csatlakoznának hálózati UTP kábel segítségével az óvoda hálózatához/internet kapcsolatához.

 

 

 

Eszközök árai:

 

Megnevezés
Mennyiség
Egységár
Nettó ár
ÁFA
Bruttó ár
FD-HY01A Kültéri IP Kamera
10
30 000
300 000
75 000
375 000
Szerelési díj és egyéb anyagok kameránként (kábel, csatlakozók, stb.)
10
36 000
360 000
90 000
450 000
Asus 15,4" notebook MS Windows operációs rendszerrel
1
140 000
140 000
35 000
175 000
Összesen:
 
 
800 000
200 000
1 000 000