Csak óvatosan a kétes eredetű kínai termékekkel!

Elsődleges fülek

Mindenki vigyázzon, honnan szerzi be kamerás megfigyeléséhez termékeit, mert nem várt csalódások érhetik! Ebben a blogbejegyzésben elmesélek egy rövid kis történetet, amely cégünkkel esett meg és vélhetően nem csak mi jártunk rosszul, hanem hozzánk hasonlóan sok más európai cég is.

 

A Richonor Electronics Co. Limited kizárólagos magyarországi importőre lévén néha elszörnyedek azon, hogy a Richonor által tervezett és Guangdong-ban gyártatott kamerákhoz a megtévesztésig hasonló árukkal találkozom lépten nyomon a neten. Sokáig nem értettem a dolgot, de néhány hónapja kiderült az ok is. Előtte egy kis ízelítő a Richonor Electronics Co. Limited életéből. Ez a cég valamivel több, mint három éve kezdte meg működését és az eltelt pár év alatt hihetetlen növekedést mutatott! Mára havi ~80.000 db kamerát, ebből ~35.000 db IP kamerát gyártat le havonta és értékesít szerte az egész világon. Persze a kamerák zömét belföldre értékesítik és telepítik. Nem sokkal az indulást követően kihagyhatatlan próbálkozásként elindítottak egy kis csoportot a nemzetközi szállítások fellendítése érdekében is.

 

Richonor Electronics Co. Limited

 

Az én kontakt személyem egy Sunny becenevű fiatal, lendületes hölgy lett. Az ő dolga volt az új ügyfelek felhajtása és a meglévő kapcsolatok felé minél nagyobb volumenű kamera eladások produkálása. A többiek bevallása szerint is a legjobb volt kollégái közül, kiválóan végezte munkáját. Talán túlságosan is. Több, mint egy éven keresztül hiba nélkül zaljott minden. Olajozottan mentek a megrendelések, jöttek az áruk, nem volt panasz. Az USD árfolyamának erős ingadozása idején Sunny jelezte, hogy a Richonor Electronics Co. Limited nem szeretné bevállalni az erős árfolyamingadozásból eredő veszteséget, ezért az export árukat egy új cég, pontosabban barátja cége fogja bonyolítani. Nagy tételben veszik (több ezer darabos mennyiségben) az árut, RMB-ben fizetik, majd USD-ben számlázzák tovább a külföldi partnerek felé. Nincs mit tenni, az üzletmenetet biztosítani kell, hát alkalmazkodunk. Elment a megrendelés, majd a szokott módhoz képest másfél héttel később érkezett az áru. Ebben még nincs is furcsaság figyelembe véve, hogy az egyes kamera típusokat ciklikusan gyártják. Kimentek a termékek a vevőkhöz, akiktől megindult a panasz áradat a termékek minőségére vonatkozóan. A legszembetűnőbb változás az volt, hogy a WiFi térerő messze elmaradt a kívánalmaktól. Kénytelenek voltunk visszarendelni az új rendelésből minden darabot. Reklamációnkat benyújtottuk Sunny felé, aki azzal orvosolta a problémát, hogy a következő szállítmányt hibamentesnek ígérte és részben csökkentett árat alkalmazott a következő rendelésnél. Megérkezett a következő szállítmány, tökéletes minőséggel, az újonnan bevezetett késést követően, s mi szállíthattuk ki a cserélt készülékeket a panasszal élő vevők irányába. Érdekes módon ez a szállítmány tökéletes minőségűre sikeredett, a termékek hozták az eredeti Richonor termékektől elvárhatót. Kicsit megnyugodtunk, hogy sínen van ismét minden, hogy ez a kisiklás bizonyára csak véletlen lehet. Régi volt a kapcsolat, hogy legyen bizalmunk Sunny-ban, nem volt miért gyankodnunk.

 

Richonor Electronics Co. Limited

 

Pár nap múlva némi SEO munkavégzést követően gondoltam rápillantok a Richonor honlapjára és megnézem a hivatkozásokat rajta, hátha tudok ötleteket meríteni belőlük. Kellemesen meglepett, hogy az utolsó látgatásom óta új külsővel jelentkezett a honlap, de az mégjobban, hogy Sunny adatai nem voltak megtalálhatóak rajta. Az a gyanúm támadt, hogy valami nagyon nincs rendben. Rögvest kerestem a többségi tulajdons ügyvezetőt, akivel néhány percen belül sikerült MSN "értekezletet" tartanunk. Nagyon örült, hogy jelentekeztem, mert szerette volna kideríteni, hogy az utóbbi időben mi az oka a rendelések megszűnésének? Kíváncsi volt, vajon a gazdasági válság nálunk is annyira visszavetette-e az üzletet, mint az a többi európai cégek esetében is tapasztalható volt. Elküldtem számára az aktuális értékesítési adatainkat, melyek igencsak meglepték őt, hiszen Sunny-tól utoljára azt az információt kapta, hogy az európai cégek a kialakult válság miatt az utóbbi időben befagyasztották rendeléseiket. Tájékoztatott róla, hogy Sunny néhány hónapja már nem dolgozik a Richonor-nál, ugyanis szülővárosába utazott szülési szabadságra. Mind az ügyvezető, mind a saját számomra hamar letisztult a kép, hogy Sunny saját szakállára kezdett dolgozni és elvitte a külföldi megrendelések zömét. Egyedül (hozzám hasonlóan) csak azt nem értette, hogy milyen áruval szolgálja ki a vevőket, mert a Richonor nem értékesített sem Sunny, sem az általam dokumentumokkal, számlákkal igazolt cég részére egyetlen terméket sem. Azóta részben fény derült az ügyre. Kiderült, hogy kínai cégek számára voltak időnkén nagyobb tételű eladások, amelyek vélhetően Sunny-hoz kerültek, amelyből a reklamálást követően jobb minőséget tudott szállítani számunkra is. Az viszont továbbra is rejtély, hogy a nem Richonor-tól származó, hamis termékeket honnan szerezte, szerzi be. Ennek az ügynek még zajlanak az eseményei jelenleg is. Az biztos, hogy az eredeti Richonor termékeket csak tőlünk, vagy viszonteladóinktól tudják megvásárolni.

 

Hamisított termékekkel még most is lehet találkozni a Vaterától kezdve az Ebay-ig szerte a neten. Remélem már nem sokáig, mert ezek a termékek rossz fényt vetnek a megbízható minőséget gyártó kínai cégekre, így a Richonor Electronics Co. Limited hírnevére is rossz hatással van. Ha vásárolni szeretnének, mindig kérdezzék meg a gyártó nevét, dokumentumokkal igazoltassák az áru származását! Lehetőleg ne az eladó céget keressék a dokumentumokon, hanem a gyártó nevét! Ha biztosra szeretnének menni, ne kockáztassanak egy-két ezer forintos megtakarításért több tízezer forintos árat, de legfontosabb tanács, hogy ne vegyenek számla nélkül semmilyen terméket sem!

 

Mielőtt vásárolnak mindig gondoljanak arra, hogy vajon jobban megéri-e az egy-két ezer forintnyi spórolás, mint a terméktámogatás és a megbízható garanciális háttér? Meghibásodás esetén Önöknek kell-e a terméket visszajuttatniuk, vagy a szállító saját költségén küldi-e a csomagért a futárt? Néhány forintnyi megtakarításért jobban bíznak-e a bizonytalan értékesítőben, mint abban a cégben, amely több száz darabot értékesít havonta és amelynek erős a terméktámogatása?

 

Ugye nem?

Hozzászólások

Láttam máshol is, hasonló termékeket, mint a Richonor FD-YT01A típusú kamera. Miben különbözik ez a máshol kapható termékektől? Ha Önöktől rendelek, miben kapok többet, mint ha nem Önöktől vásárolnék?

Nagyszerű és jogos a kérdés. A Richonor FD-YT01A típusú kamera klónjai valóban megjelentek, de hogy azokból vegyen-e a felhasználó, vagy válassza a megbízható utat, már eléggé szubjektív dolog.

 

Minden vásárlás előtt talán a legfontosabb szempont, hogy megbízható forrásból származzon a termék és hiteles eladóval álljon kapcsolatban a vevő. A Richonor kiváló ár/értékű kamerái nagyon jó választást jelentenek a felhasználók számára és ha ehhez hozzávesszük, hogy a tesztüzemmel már összesen három éve aktívan működő ONLINECAMERA csapata kiemelkedően megbízható üzleti partnernek számít a hazai piacon (és egyre jobban kiérdemeljük ezt a megbecsülést szomszédos országainkban is), már jelent némi pluszt a többi lehetőséggel szemben.

 

Manapság ritkaságszámba megy a pontos és gyors szállítási ill. ügyintézési határidő tartása, de néha az eladók az elvárható alapvető tudással sem rendelkeznek kínált termékeikkel kapcsolatban. Tudjuk, mert egykor mi is vevők voltunk. :-) Ezért is tesszük fel a legfőbb kérdéseket, hogy mit szólna hozzá:

 

- ha a megrendelést követő 2 (max. 3) munkanapon belül önnél lenne megrendelt terméke?

- ha valóban hibátlan számlát kapna a teljesítésről?

- ha meghibásodás esetén nem kellene hetekig vacakolnia a javítással vagy cserével, de még csak nem is önnek kellene vesződnie a hibás vagy javított/cserélt termék utaztatásával?

- ha bármilyen kérdése lenne, hathatós szakmai segítséget kaphatna termékével kapcsolaban?

 

 Tudásunknak megfelelően mindent megteszünk annak érdekében, hogy ügyfeleink a lehető megmagasabb kiszolgálási színvonalat kapják tőlünk. Ennek legfőbb bizonyítéka, a folyamatosan bővülő referencia listánk is.

Ha meghibásodik a termék, mit kell tennem?

Bevett szokás, hogy ha a termékkel gond merül fel, Windows Live Messenger Chat kliensünk segítségével értekezünk az ügyféllel, de ha az ügyfél ettől idegenkedik, e-mail vagy telefonhívás útján jelzi a számunkra a felmerült problémát, amelyet igyekszünk gyorsan, online orvosolni. Ha számunkra is egyértelmű, hogy a termékkel gond van (tehát nem beállítási probléma merült fel), elindítjuk a garanciális hiba vizsgálatát.

Az ügyféllel egyeztetjük a felvételi helyszínt és időpontot, ahová a futárt kiküldjük a hibás termékért. A hibás termék elhozatala INGYENES, ezt a költséget cégünk átvállalja. Ha megbizonyosodunk róla, hogy a hiba valóban garanciális eredetű, azaz hibás termékről van szó, úgy vagy javítjuk vagy javíthatatlanság esetén cseréljük a terméket. Ez nem heteket vesz igénybe, hanem rendszerint 4-5 napon belül lezajlik az egész folyamat. A garanciálisan javított, vagy cserélt terméket ugyancsak INGYENESEN szállítjuk vissza az ügyfél számára.

Reméljük ez az ügyintézési mód meggyőző érv a nálunk lebonyolított vásárlások érdekében.

A garanciális feltételekről és az ügyintézésről bővebben az egyik IP Camera Shop oldalunkon olvashat bővebben.

Van egy FD-YT01B kamerám. Nem önöktől vásároltam. Letöltöttem hozzá az oldalukon található újabb firmware-t, de azóta nem működik. Mi tehetek?

Sajnálatos, de tipikus esetről van szó. Az ön kamerája nem FD-YT01B típusú, csak külsőleg hasonlít rá. A Richonor kameráira fejlesztett firmware-t nem fogja tudni használni kamerájával. Nem elég hangsúlyozni, hogy amely kamera külsőleg hasonlít termékeinkre, az nem azonos velük! Kérjük keresse fel értékesítőjét, hogy megoldja problémáját.