Rendszámfelismerés kapubejáróban

Elsődleges fülek

Rendszámfelismerés

Megint egy érzékeny, bár egyszerű, de mégis nehezen megértett probléma

 • Adott egy kamera, fix elhelyezési ponton
 • Adott egy tőle bizonyos távolságban lévő kapubejáró
 • Adott egy jármű a kapubejáróban várakozva az áthaladásra.

Célunk:

 • Felismerni a jármű típusát
 • Megismerni a színét nappal, mesterséges megvilágítás mellett akár éjszaka is
 • Felismerni a rendszámon szereplő karaktereket

Mitől függ a rendszám felismerhetősége:

 • A kamera és az autó rendszáma közötti távolságtól
 • A kamera felbontásától
 • A kamera egyéb képességeitől
 • A kamera látószögétől

Az összes fontos, így próbáljuk rangsorolni a tényezőket:

 1. A kamera és az autó rendszáma közötti távolságtól
 2. A kamera látószögétől
 3. A kamera egyéb képességeitől
 4. A kamera felbontásától

A kamera és az autó rendszáma közötti távolság: ez rendszerint fix, nem változtatható paraméter. Adott egy elhelyezési pont, adott egy tőle fix távolságban lévő kapubejáró. Ha átépíteni vagy varázsolni nem tudunk, ez többnyire változatlan marad.

A kamera látószöge: a Miért válasszunk IP kamerát cikkünk óta tudjuk ugye, hogy a látószög a legnagyobb barátunk. Olyan kamerát érdemes rendszámfelismerés céljára választani, amelynek látószöge változtatható. Ilyen a példában szereplő Vacron VIG-US731VE IP kamera. Sokkal nagyobb előnyt biztosít, mint a felbontás növelése.

A kamera egyéb képességei: akkor vagyunk jó helyzetben, ha a kamera rendelkezik WDR, azaz széles dinamikatartomány kezelésével. Ennek lényege, hogy a túl erős fényforrásokat a el tudja nyomni, míg a kép sötétebb részeit ki tudja emelni, használhatóbbá téve ezzel a képtartalmat számunkra.

A kamera felbontása: fontos paraméter, de a fent belinkelt cikkben tárgyaltak szerint már azt is tudjuk, hogy a felbontás növelésére nem nagyon van lehetőségünk. Hiába megyünk neki 4K-val, az nem sokat segít. Nagyobb előnyre teszünk szert, ha a látószöget csökkentjük.

Jöjjön akkor a teszt:

Foscam FI9900P vs Vacron VIG-US731VE

Nézzük az eredményt:

A Foscam FI9900P IP kamera kiváló kamera. Arra alkották meg, hogy Full HD felbontással nagy területet tudjunk ellenőrzésünk alatt tartani vele. De ahogy nagypapáink szokták volt mondani egykoron, "egy fenékkel egyszerre két lovat nem lehet megülni". Így van ez ennél a kameránál is. Láthatjuk vele az egész területet, de a rendszám mérete a felvételen a felbontás korlátja miatt túl kicsi ahhoz, hogy a karakterek kivehetők legyenek a képről.

A Vacron VIG-US731VE IP kamera is jó kamera. Mindenki a Foscam-re esküszik, pedig ez láthatóan jobban teljesít. Állíthatjuk a látószögét 80 fokig, de a képen látható módon kisebbre is vehetjük a kapubejáró figyeléséhez. Egyszerűen rugalmasabb eszköz, amiért használhatóbb is nem csak erre a célra.

Reméljük hasznos volt a cikk neked is, ezért kérjük ne felejsd el megosztani azt másokkal!

Vacron VIG-US731VE IP kamera tesztfelvétele

Foscam FI9900P IP kamera tesztfelvétele

Hozzászólások

Munkahelyemen beléptető rendszer engedi be a gépjárműveket, tehát kamera leolvassa a rendszámot aki rendszerbe van az bejöhet. Ezért fizetni is kell, mert fizető parkolóvá nyilvánították, tehát fizetős parkolóba hajtok be engedéllyel. Következő a probléma: sötétben nem lát a kamera, mert az autók lámpája rá világít, csak úgy tudunk bejönni évek óta, hogy le kell kapcsolni a lámpát. Ez normális, jogszerű, elvárható a parkolót használóktól? Ez a tény, hogy így kell este bejönni nincs kiírva, aki nem tudja az mindig nyomkodja a kaputelefont, ezért torlódás alakul ki. Tisztelettel Kovács István +36 20 383 07 88

Amint tapasztalják, vannak kamerák, amik nem tudnak mit kezdeni a helyzettel. Ennek oka általában a költségek alacsonyan tartása miatt van. Érdemes lenne tájékoztatni az üzemeltetőt, hogy elérhető áron vannak erre a célra jobb minőségű IP kamerák is.

Vagy ki kell rakni egy jól megvilágított táblát amire ki van írva, hogy :
BELÉPÉS CSAKIS LEKAPCSOLT FÉNYSZÓRÓVAL !