Kamerás megfigyelés mobil internet hálózaton - TP-Link TL-MR3420 router és Telenor ZTE MF110 USB modem beállítása

Elsődleges fülek

 

Évekkel ezelőtt aktív tárgyalásokba kezdtünk az akkor még Pannon, ma már Telenor márkanéven futó mobil szolgáltatóval olyan közös internet csomagok megteremtésére, amelyek valóban ki tudnák szolgálni a kamerás megfigyelések teremtette feltételeket. Az akkori magas mobilnet előfizetési- és a még magasabb router beszerzési árak komoly gátat szabtak a kamerák mobil internetre történő telepítésének, azonban a magas költségek ellenére mégis folyamatosan szép számban sikerült többnél több telephelyet, raktárat, garázst, átmenő forgalmat, stb. figyelő kamerákat telepíteni, de a több ezres darabszámú telepíthetőség még váratott magára...

 

...egészen mostanáig. Mára sokat változott a helyzet. A mobilnetes előfizetések árai folyamatosan csökkennek és végre megjelent egy olyan eszköz a piacon, amely könnyű telepíthetőségével és a felmerült összes kritérium teljesítésével már-már majdnem tökéletes alternatívát jelent a szó szerint értendően bárhol megvalósítható online megfigyelés kialakítására.

 

De ne szaladjunk nagyon előre, jöjjenek a konkrét kritériumok:

  - SIM vagy mobilnetes USB stick támogatása
  - WiFi biztosítása
  - Szabadon kofigurálható port átirányítás
  - Dinamikusan változó IP címek melletti használhatóság, azaz a Dynamic DNS (DynDNS) szolgáltató támogatása
  - Az internet szolgáltatásnál saját egyedi (akár dinamikusan is változó) IP cím használata az interneten

 

A fenti nagyon fontos kritériumok közül is a mobilszolgáltató felé felállított legfontosabb kritérium az, hogy az internetre csatlakozó SIM rendelkezzen saját IP címmel, hogy a rá kötött eszközök egyáltalán megtalálhatóak legyenek a távoli eléréskor. Jelenlegi tudásunk szerint ezt a három nagy magyar mobil szolgáltató közül csak a Telenor képes biztosítani. Ha a T-Mobile vagy a Vodafone részéről valakinek lenne információja arról, hogy halandók számára egyéb extra körök nélkül is elérhető a SIM-enkénti egyedi IP cím, így a kamera élőkép átviteli lehetőség külön hókuszpókusz nélkül, legyen szíves haladéktalanul értesítsen bennünket, mert nekünk több mint két év alatt nem sikerült olyan illetőségű kollégát találni ezeknél a szolgáltatóknál, akik ki merték volna jelenteni és be merték volna mutatni annak működését, hogy náluk is működik ugyanez!

 

 

Szóval egyelőre marad a Telenor, aki egyébként szinte már az egész országot teleszórta 3G állomásokkal, így a szélessáv általuk valóban sok helyen elérhető és rengeteg tapasztalattal a hátunk mögött nyugodtan állíthatjuk, hogy az élő webkamerás megfigyelés tökéletesen működik rajtuk keresztül. De lépkedjünk sorban tovább a korábbiakban felállított kritériumok között. Ha már van saját IP címünk, vélhetően további előfizetési díjak megfizetése nélkül ez állandóan (dinamikusan) változni is fog számunkra, ezért rendkívül fontos, hogy a router támogassa a DynDNS szolgáltatást is. Bár ez önmagában még mindig nem elég, mert hiában tudjuk az eszköz által használt mobilnet IP címét, ha nem tudunk adatokat forgalmazni a routeren át a kamera és a számítógépünk/mobiltelefonunk/táblagépünk között. Tehát a port átirányítás (Port Forward) is alapvetően elengedhetetlen. Lényegében ezek lennének a minimum kritériumok, a többi már csak kényelmesség. A SIM/USB stick támogatás azért említendő, mert nélküle nem is menne a mobilnet a WiFi pedig a valóban könnyű használhatóságot teremti meg.

Hogy miért fontos a WiFi? Képzeljünk el egy nyaralót, amely egy piciny tó partján áll és még szerencse, hogy áramot is biztosít a szolgálatató rajta. Milyen jó lenne ezt a nyaralót figyelemmel kísérni akkor is, amikor éppen nem nyaralunk, de ha nyaralunk, milyen jó lenne, ha lenne WiFi-s lefedettséggel internetünk is az ottlétünk alatt. Ha másért nem is, de ezért szeirntünk nagyon fontos a WiFi támogatása mindamellett, hogy kameráink zöme Wireless kapcsolaton keresztül is konfigurálható a használatra, így nem kell szétfúrni a falakat a telepítés során, hiszen a biztonsági kamera/kamerák áramellátását egy lengőkábeles hosszabbítóval is meg tudjuk oldani.

 

Szóval a lényeg az egészből annyi, hogy végre találtunk egy olyan eszközt, ami idáig stabilan működött tesztelésünk alatt, ára a baráti bruttó 10eHUF alatti árkategória közelében marad. Ez az eszköz nem más, mint a TP-Link TL-MR3420 3G WiFi router.

 

 

Amennyiben vásárolunk egy ilyen routert, bárhol (gyakorlatilag tényleg bárhol) kialakíthatunk vele élő kamerás megfigyelést legyen az nyaraló, településektől távol eső telephely, eldugott raktárépület vagy akár mozgó gépjármű is! Igen, nerm írtuk el. Országunk útjain tucatszámra szaladgálnak olyan autók, amelyeket kameráinkkal szereltük fel és a Telenor hálózatán keresztül tettük elérhetővé felhasználóink számára. De vágjunk a dolgok közepébe és mutassuk is be, miért jó nekünk ez a TP-Link TL-MR3420 3G/3.75G Wireless router.

 

Első körben be kell ruháznunk egy Telenor 3G képes USB Stick-re és hozzá egy SIM-re is előfizetéssel természetesen. Szerencse, hogy hűségnyilatkozat mellett a Telenor már ingyen adja az USB stic-ket, így az nem jelent külön költséget számunkra. A legkisebb "korlátlan" csomagjuk amelyet alkalmasnak találunk kamerás megfigyelésre Internet Classic névre hallgat. Ha a kamera állandóan aktív is, akkor sincs túlforgalmazási díj, maximum korlátozzott átviteli sebesség (min. 256mbit/sec felfelé), ami már majdnem elegendő a másodpercenkénti 1 képfrissítéshez. Ez annyit jelent, hogy ha át is lépjük a 3Gb-os adatforgalmi korlátot, akkor sem fogunk többet fizetni érte.

 

ZTE MF110 Mobilnetes USB stick modem

 

Tehát már megvan az USB modemünk. Hogy a TP-Link TL-MR3420-as routerünkhöz pontosan milyen USB-s modemek használhatók, a következő linken elérhető PDF fájlból szépen kipuskázható.

 

TP-Link TL-MR3420 routerrel kompatibilis modemek listája

 

Tehát megvan az USB modem és megvan a router is. Kezdjünk neki a telepítésnek. Most hanyagolnánk a szájbarágós részeket, hogy bontsuk ki a csomagot, stb, stb... Kivettük a routert a dobozoból, ami így üzembe helyezés előtt állapotban van.

 

Fogjuk meg az USB-s modemünket, majd helyezzük bele a szolgáltatótól kapott SIM-et.

 

 

A SIM-et tartalmazó foglalatot óvatosan toljuk be a helyére.

 

Ha szépen a helyére raktuk a SIM foglalatot, nem látszik semmi a foglalatból.

 

Ha a SIM a helyén, toljuk bele számítógépünk egyik szabad USB portjába a modemet és telepítsük fel róla a kezelő szoftvert, majd indítsuk el...

 

 

...és kattintsunk a 3. gombra a Beállítások menü eléréséhez. Ne csináljunk semmi mást, mint inaktiváljuk a Biztonság menü alatt található PIN használatot. A szolgáltató értékesítő kollégája bizonyára minden határ mellett élőt paráztatni fog, hogy kézi hálózatot állítson be az eszközön, de nem kell foglalkozni vele. Már a vásárlás pillanatában vetessük le a SIM számára elérhető szolgálatatások közül a roaming-ot és nem lesz a külföldi adatforgalmazás miatt problémánk!

 

 

Nagyjából már kész is vagyunk a modem konfigurálásával, így nincs más dolgunk, minthogy csatakoztassuk a SIM-et a router USB portjába.

 

 

A "Please Run the CD First" felirattal nem törődve jobb szeretjük magunk konfigurálni a routereket, de azért most végigviszünk mi is egy "Quick Setup"-ot (Gyors Beállítást).

 

Lépjünk be a routerbe a 192.168.1.1 IP címen. Az alábbi példában mi már átállítottuk saját hálózatunkhoz a routert, ezért látszik ott a 192.168.228.1 IP cím, de ez senkit ne zavarjon meg. Ha beléptünk a routerbe, az alábbihoz hasonló kép fogad bennünket.

Ba oldalt kattintsunk a "Quick Setup" gombra...

 

 

...majd adjuk meg, hogy melyik hálózat legyen a preferált (előnyben részesített). A mi példánknál maradva, ez a router csak 3G hálózatot fog használni, de kitűnő választás lehet azok számára is, akik kisegítő internet csatlakozáshoz használják a Telenor hálózatát. Jobb félni, mint megijedni alapon, ha nincs ADSL vagy kábelnet, a router képes átváltani automatikusan 3G-re is. IT körökben ezt szokták redundáns csatlakozásnak nevezni. Ha nincs ADSL, van 3G, ha van ADSL, már nem kell 3G a lényege. Mi is ezt használjuk, hogy ha a kábelnektünk elszáll, 3G hálózaton még mindig tudunk dolgozni. Nagyon hasznos dolognak tartjuk. De a kis kitérő végén kattintsunk a "Next" gombra!

 

 

Ne keressük kicsiny országunkat a listában, mert nem fogjuk megtalálni! Egyszerűen kattintsunk a "Set the Dial Number and APN manually" jelölőnégyzetre és adjuk meg kézzel a tárcsázandó számot Telenor esetén (*99***1#) valamint az APN nevet (net). A felhasználói nevet és jelszót hagyjuk üresen, de ha van benne valami, azt mindenképpen töröljük ki!

 

 

A "Quick Setup" utolsó előtti lépésében konfiguráljuk a WiFi hálózatunkat...

 

 

...majd kattintsunk a "Next" gombra...

 

 

...utána pedig a "Finish"-re. A routerünk most már készen áll a mobilnetes használatra. Újraindítást követően ki is jelzi a csatlakozás állapotát.

 

Ha nem bírjuk a router által gyárilag beállított 192.168.1.1 IP címet, beállíthatunk helyette másikat is kézzel.

 

 

S ha valamit elbaltáztunk a "Quick Setup" során a 3G beállításoknál, kézzel módosíthatunk rajta.

 

 

Ugyenezt megtehetjük a WiFi-vel is. Kézzel finomhangolhatjuk a beállításokat a használt csatornáktól kezdve...

 

 

...egészen a titkosításokig. Ha mindenen túljutottunk, a routerünk már kész a mobilnetes használatra, de még nem kész a kamerás megfigyelésre. Van még két funkció, amit be kell állítanunk a routerben. Ezek közül az első a Dynamic DNS azaz a DynDNS konfigurálása. Ha már regisztráltunk DynDNS hosztnevet, be is állíthatjuk a router-ben, és végül nincs is más dolgunk...

 

 

...mint konfigurálni a port átirányítást (átirányításokat több kamera esetén). Válasszuk ki a képen látható "Virtual Servers" menüpontot és kattintsunk a nyíllal jelzett "Add New..." gombra...

 

 

...majd adjuk hozzá a kívánt paramétereket és mentsük el a beállítást.

 

Ha minden rendben történt, a hozzáadott port átirányítási szabály meg fog jelenni a listában.

 

 

Ezzel kész is vagyunk a routerrel. A használati útmutatónak megfelelően csatlakoztassuk a kamerát a routerhez, majd állítsuk be a "Wireless Settings" menüponton a paramétereket.

 

 

Most már tényleg készen vagyunk a kamera távoli használatának beállításával a mobilnetes hálózaton.

Hozzászólások

Sziasztok ! Ha lehetne ugyanezt, vagy legalább T-mobilos beállításokat is tegyetek közzé ! Köszi ! András...

Kedves András!

A T-Mobile hálózata jelenlegi üzemeltetési állapotában a mostani ismereteink és tapasztalataink szerint alkalmatlan az IP kamerákkal való teljes együttműködésre, mert képtelenség rajta élőképet átvinni.

A T-Mobile hálózata alkalmas az IP kamerákkal történő együttműködésre a sávszélesség és a müszaki tartalom megfelelő. A probléma mindösszesen annyi hogy csak kliens oldali kapcsolat vezérléssel müködő kamerák képe jeleníthető meg oly módon hogy a kamera a képet egy fix ip-vel rendelkező szerverre továbbítjuk. Ilyenkor a kamera figyeli a szerver és kamera közti kapcsolat állapotát és a kamera gondoskodik a kapcsolat folytonosságáról. Élő képet és meghatározott időnkét készült álló képet egyartánt lehet használni. Ennek a működésnak az oka az hogy a T-Mobile hálózata alhálózati ip-cimeket használ és az internetforgalom NAT-olva van. Így a végpontok nem látszanak közvetlenül a net felől. Ez jó is és rossz is, jó mert illetéktelen nehezebben tud babrálni egy ilyen végpontot rossz mert nem lehet kvázi szervert üzemeltetni a mobil végponton. A hálózat ezen kialakításának oka az hogy így tudják számlázni illetve az ilyen hálózatban nem keletkezhet olyan forgalom mely melynek kérője nem a felhasználó végberendezése. Így egyértelmű az hogy a forgalmat a felhasználó indukálta nem pedig egy külső független harmadik személy. (Pl: ha a kamera képet valaki megtalálja a nagyvilágban és elkezdi nézni az a te adatszámlálódat pörgeti és te nem érted miért is fogyott el hisz te nem is használtad) A kamerák használata bármely szolgáltatónál csak korlátlan vagy nagyon magas adatmennyiséggel értékesített csomagokban ésszerű mert minden más esetben elég kemény díjai lesznek mindegyik szolgáltatónál. Léteznek direkt 3G kamerák melyek az ilyen működére is fel vannak készítve sőtt a kamera árában köztes szerver bérlet és másik mobil eszközről történő elérést biztosító SW is van. Szóval nézzünk körbe és próbáljuk több szemszögből megvizsgálni mi is az optimális megoldás. Nem mindíg az a jó ami egyszerű mint a faék. Mert a Telenorra rárakom azt megy... Aztán meg ha 100 ezret túlforgalmazol akkor meg az a szemét Telenor.... Szívesen segítek kérdezzetek! Üdv: Mindenkinet:-)

Aktuális a kérdés, mert a tanyánkon csak T-Mobilos 3G-s mobilinternet elérhetőség van, ezért a kinti számítógépünkhöz vettünk is egy RelaxNet M csomagot Huawei E1820 modemmel, amit most egy TP-Link MR3220-as routerrel használunk. A router tökéletesen felépíti a kapcsolatot, netezni szuperül lehet rajta egyszerre a gépről és a telóról is, de a korábban az otthonunkba vásárolt egyik kamera képét már nem tudom kilőni rajta sehogy sem. Hiába raktam rá az egyik noip-s hosztnevemet és állítottam be a port átirányítást, nem tudom elérni. Ha valóban működik, hogyan tudnám belőni én is, hogy a rajta lévő már meglévő kameráinkat is használni tudjam? Telenor-on megy, de az meg lassú nálunk. Köszi a választ.

úgy tűnik, hogy sehogy. vagy van valakinek más infója?

Kamera élőkép a T-Mobile-nél lakossági csomaggal nem fog menni sehogy. Esetleg szerződött partnerei egyikénél, aki VPN-es router-t adna megoldható lenne a dolog, de ott adatforgalom alapján számláznak, amely viszont irdatlanul drága lenne.

A Telenor ugyan lassú, de legalább megy.

Azt eddig is tudta minden "hozzáértő :)", hogy a T-Mobile belső NAT-olást használ, s emiatt az átlagjúzer számára nem megy az élőkép átvitel. Lehet ezt kozmetikázni és megmagyarázni a bizonyítványt, hogy mégis működik, de ha bemegyek egy üzletbe és elhozok egy "korlátlan" (ami persze csak nevében az) Telenor-os és egy ugyanolyan képességekkel bíró T-Mobile-os csomagot, a kamera élőkép átvitele a Telenornál megy mint a karikacsapás (mert egyszerű, mint a faék), míg a T-Mobile-os meg se fog moccanni. Sőt amikor rákérdezek az üzletben vagy az ügyfélszolgálaton a probléma okára, ami nyilvánvaló (hisz se publikus IP, se port forward lehetőség), fogalmuk sincs, hogy miről kérdezek. A másik gond, hogy ma már szó nincs túlszámlázásról, mert a korlátlan csomagoknál nincs túlforgalmazási díj, csak pofátlan módon betartott sávszélesség korlátozás. Épp ezért tök felesleges magas költségeken összetákolni egy T-Mobile-os kamerás megfigyelést a T-Mobile által preferált kamera gyártó termékével, hacsak nincs havonta több tízezer forintnyi kidobandó pénzünk kameránként a szolgáltató felé. Mivel ha nem akarunk adatforgalom után fizetni (ki az a hülye, aki akarna), ki kell hozni a leggyengébb csomagot a szolgáltatótól és arra ültetni a kamerákat, mert úgyis korlátozni fogja a sávszélességet. Pl. egy külterületi gabona tároló tartalmát úgysem fél perc alatt fogják ellopni, a behatolás érzékelésére pedig a lassú kapcsolat is elég. Szóval lehet magyarázkodni a T részéről, de jobb a "faékhez" hasonló egyszerűségű, de működő kapcsolat, mint a megmagyarázott, de használhatatlan T-Mobile-os. Amúgy meg senki ne mondja meg, hogy melyik kamerát használjam, mert tudom én azt. :) Mielőtt szó éri a ház elejét sem Telenor-hoz, sem Vodához nem tartozom.

Egy pannonos kapcsolattal mekkora képek jönnek át méreteben? És milyen gyakorisággal? Tudom nézni számítógépen és telefonon egyaránt? És melyik kamera alkalmas ehhez? Üdv selmeci

Mértünk már 2 mbit/sec feltöltési sebességet is Telenor 3G kapcsolaton, és nem is ritkaszámba menően. Ezen a sebességen szépen el tud üzemelni az IP kamera és annak, hogy milyen típus, itt már nincs jelentősége.

Sziasztok! Ha nincs 3g/hsdpa lefedettség, a megfigyelés működik csükkentett képmennyiség küldés mellett is, gprs vagy edge hálózaton ? ( pl 2 másodpercenként 1 db kép )

Alapvetően ha csak betekintést szeretnénk nyerni a megfigyelt terület életébe, akkor nem feltétlen van szükségünk 3G hálózatra. Az EDGE kapcsolat a gyakorlatban kb. 80-150kbit/sec feltöltési sebességet biztosít, amiből könnyen kiszámítható a képfrissítési ráta.

A példában dolgozzunk egy Foscam FI8905W IP kamerával, ami kb. 42kbyte-os (42*8=336kbit ) képméretet készít JPEG fájlonként. Az alábbi felsorolásban látható, hogy kb. milyen képfrissítési rátával dolgozhatunk különböző sávszélességű feltöltések esetén:

5Mbit/sec (5000/336): 15 fps
2Mbit/sec (2000/336): 6 fps
1Mbit/sec (1000/336): 3 fps
500Kbit/sec (500/336): 1,5 fps
256 Kbit/sec (256/336): 0,76 fps
160 Kbit/sec (160/336): 0,47 fps
128 Kbit/sec (128/336): 0,38 fps
80 Kbit/sec (80/336): 0,24 fps

Röviden összefoglalva az EDGE hálózaton minden további nélkül működik a kamerás megfigyelés, azonban a GPRS kb. 3-4 kbyte/sec feltöltési sebessége már kevés hozzá. Azzal nincs értelme foglalkozni.

Ha mindazt végigcsinálom, amit nagyon frankón leírtatok, akkor a távoli helyen a böngésző címsorába egészen pontosan mit kell beírni, hogy lássam a kamera képét?

Ha minden rendben van, akkor a kamera elérhetőségét kell a címsorba írni: http://hosztnev.dyndns.org:port
pl.: http://valami.dyndns.org:151

A Telenor megszüntette a classic előfizetést,helyette a hipernet csomagokat kinálja,ezek közül melyik alkalmas ip kamerához figyelembe véve hogy csak a böngészés és az e-mail korlátlan,vagy esetleg vodafon alkalmas e már?Üdv István

Nagyon úgy néz ki, hogy az iPhone után szabadon a Telenor-t is elérte a parasztvakítási hullám és agyonnevezték a csomagjaikat a Hypernet "csicsás" jelzővel megspékelve. Nincs is ezzel semmi gond, ha nekünk felhasználóknak tényleg erre van szükségünk. Mármint a parasztvakításra. Egyelőre sajnos úgy tűnik, hogy nagy tömegben tényleg erre van igény, mert szebb, jobb és kívánatosabb lesz egy termék azáltal, hogy átnevezik.

Szóval a Classic csomag (amelynek 3 Gb volt az adatforgalmi korlátja) megszűnt, helyette egy sokkal többet sugalló névvel kell megbarátkoznunk, konkrétan a "Hypernet 5"-tel. Persze csak a név sugall többet, mert valójában kevesebbet fogunk kapni a név alatt, ugyanis sekit ne tévesszen meg, de az 5-ös szám itt nem a Gb-ra utal, hanem az átviteli sebesség maximumára Mbit-ben.

A Telenor tájékoztatása szerint a Hypernet 5 esetében 2 Gb az adatforgalmi korlát, amelyet korlátlan sebesség mellett használhat fel a kamera, ezt követően lassításra kerül sor. A lassítás konkrétan 32 kbit/sec feltöltési sebesség lesz. Ez arra elengedő, hogy kb. 10-15 másodpercenként feltöltsön egy felvételt a kamera az FTP szerver irányába, vagy ennyi időnként frissítsen egy élőképet.

Van azonban előnye is a Hypernet-es hype-olásnak, konkértan, hogy olcsóbb lett a tarifa, mert a Classic 3990HUF-os ára helyett a kevesebbet érő, de jobban hangzó csomagért csak 2990HUF-ot kell fizetnünk. Szóval amit elvettek, azt arányaiban vissza is adták.

Sziasztok ! Nincs valami kompakt eszköz ami ezt tudja, és esetleg csak mozgásra küld egy képet ? Köszi: Amatőr

3G képes IP kamerák már régóta léteznek, csak legyen, aki megfizeti őket. A felhasználók többségének szánt megfizethető kategóriában ritkán találni olyan kamerákat, amelyek 3G modult kapnának. Ennek oka végtelenül egyszerű. Vannak kamerák, amelyekért a felhasználók hajlandók fizetni, és vannak amelyekért csak kevesek fizetnek. Ha a Foscam jelenlegi teljes kínálata megkapná a 3G támogatást, 1000 emberből 1 fizetne a drágább, de tudását tekintve csak a mobilnettel többet érő kameráért, mert a többség nem használná ki a  többlet hardware képességeit.

Ezen egyszerű okból eredően a 3G modulokat olyan kamerákba építik, amelyekért a felhasználók hajlandók többet is fizetni. Viszont ezekből jóval kevesebbet készítenek (ellensúlyozva a kis darabszámú gyártás és a bonyolultabb fejlesztés ill. építés okozta többlet költségek kontrasztját) jóval drágábban. Ezek a kamerák jellemzően több száz ezer forintos áron kerülnek forgalomba és szinte lehetetlen eladni őket. Mi is próbálkoztunk velük, de nem jutottunk velük semmire. Inkább bejön a 3G router + IP kamera páros. Olcsóbb és több kamera is képes működni egy SIM-en keresztül.

Sajnos a T-Mobile esetén semmi bíztatót nem tudunk mondani, mert mégcsak egy valóban döntéshelyzetben lévő kapcsolattartót sem lehet találni náluk. Bár lehet, hogy nincs is ilyen, mert a "T" saját magát irányítja és csak alkalmazottai vannak, mint a South-Park "Wal-Mart" epizódjában.

Olyan lehetetlen belső szabályozással rendelkeznek, hogy az ügyfélszolgálaton lehetetlen keresztülverekedni bármit is, de a konkrét céges kapcsolattartók is tehetetlenek a véleményünk szerint használhatatlan vállalati policy-jük miatt.

Jó hír viszont, hogy a Telenor-nál ténylegesen megmozdult valami, mert hamarosan kifejezetten IP kamerára kihegyezett csomagok jelennek meg náluk. A belső vizsgálat és a tervezés már folyamatban van a lehetőségek kiaknázása érdekében.

Sziasztok!!! Az lenne a kérdésem hogy a kamera folyamatosan kapcsolatban áll-e a hálózattal,vagy csak akkor lép fel rá ha mozgásra(vagy távoli kezdeményezésemre) aktiválódik és képet-videót küld? Mert ha utóbbi akkor a Telenornál kapható internet praktikum kártyás csomgon gondolkodnék el,hiszen nincs havidíj és 1 perc 5 forint. A választ előre is köszönöm.

Az IP kamera ill. maga a router folyamatosan tartja a kapcsolatot a nettel. A praktikum kártyás csomag szóba sem jöhet, mindenképpen havidíjas előfizetésre van hozzá szükség. A legolcsóbb csomagok már ~3eHUF körül elérhetők.

Sziasztok! Egy olyan kérdésem lenne, hogy rendben, hogy a Telenoronál van saját IP címünk (akár dinamikus is lehet), de a többi társaságnál ki lehet-e játszani ezt a problémát, bármilyen módon? (pl. helyi gépre webszerver telepítése, FTP-n keresztüli kicselezés, stb) A Telenorral csak egy baj van, hogy így én választhatok: vagy a kamerát nézem, vagy a Microsoft SQL szerveren keresztül működő vállalatirányítási rendszert használom... ugyanis a Telenor meg a Microsoft SQL szerver kapcsolatait tiltja le..... (1 hét utánajárás után derült ki, miután telefonon tagadták a tiltást, hosszú levelezgetés végén az illetékesek 3. szintjén. A technikai support sem tudott róla...)

Kollégánk már próbálta a Vodafone hálózatát és már biztosan állíthatjuk, hogy a Vodafone-os kártyával is működik az élőkép átvitel. Hamarosan lesz is róla egy újabb blogbejegyzés, miként kell konfigurálni hozzá a routert. A dinamikus IP pedig alapvetően nem gond, mivel a routerek zömében lekezelik egy hosztnév szolgálattóval az állandó IP cím változást.

Hogy a Telenor miért gátolhatja a Microsoft SQL server default 1433-as portját mi sem tudjuk, de az biztos, hogy ha ez a port megváltoztatásra kerülne, vélhetően a csatlakozási probléma megszűnne, de a OLEDB Provider vagy az ODBC driver nem tudna csatlakozni a szerverhez, azaz ha a kliens oldali alkalamazás működése nem ADO-val megoldott, maga az alkalmazás lenne hazavágva vele.

Nem a VPN kapcsolattal van a gond, hogy ha van VPN, akkor nincs más irányú kommunikáció a hálózati kártyán?

A vodafone-nál is tényleg működik a dolog, de a max élettartam 7 óra, azután tiltják a portot és nem fog menni az online közvetítés. A telenor a legjobb ilyen szempontból.

Sziasztok! A kérdésem az lenne, így, a 3G hálózatot használva van-e lehetőség a kamera képének rögzítésére, és ha igen, akkor azt hogy lehet megoldani? Egyáltalán érdemes? A helyszínen való képrögzítés nem jöhet szóba, ezért kérdezem. A másik megoldás a rádiójelen keresztüli képtovábbítás/rögzítés, de ott értelemszerűen nincs lehetőség bárhonnan, pl. okostelefonról megnézni, hogy mi történik. (Ha pl. mozgás esetén SMS/e-mail riasztást küld a rendszer.) Viszont a cikk már több, mint másfél éves, és néztem, a Telenornál van 30 GB-os, 60/10-es csomag is. Ha megoldható a rögzítés így, 3G-t használva, ez mire lenne elegendő, azt feltételezve, hogy a 60/10 sávszélesség elérhető. 4 darab, 2 megapixeles kamerát használva, hány fps-el lehetne rögzíteni a képet? A rögzítés csak mozgás érzékelése esetén szükséges, tételezzük fel, hogy ez is jól be van állítva, és csak kevés "téves riasztás" érkezik. Lehetséges például az, hogy a kamera csak akkor küldjön friss képet, ha mozgást észlel, vagy ha úgymond rácsatlakozunk a kameraképre? (így kímélve a 30GB-os limitet) Ha valaki hozzá tudna ehhez szólni, az ne tartsa magában!

Ha az élőkép kinyerhető a mobilnetről, a rögzítés szoftverrel bárhonnan lehetséges, azonban nincs olyan csomag, amelynek adatforgalmi korlátja elég lenne. A rögzítés ebben az esetben nem sávszélesség kímélő módja a lehetőségeknek, azonban tökéletesen működik.

A másik verzió, ha a kamera mozgásérzékelés esetén küldi felvételeit egy FTP szerverre. Ha kevés a riasztás, ez már sávszélesség kímélő megoldás. Ugyanez működhet e-mail formájában történő riasztásként is, ahol a kamera a küldött levél mellékleteként elküld néhány képkockát vagy ha képes rá, videót. De csak beltérben érdmes használni, mert kültérben a természeti adottságok miatt (mozgó fák, levelek, felhők, madarak, bogarak, stb.) sok lehet a téves riasztás.

A sávszélességbe és szükséges megabit-be/fps-be a helyszín ismerete és a rögzítés tervezett módja nélkül felesleges belemenni, mert még csak megközelítő eredményre sem lehet jutni így.

Ha a két végpont össze van kötve WiFi-n, az egyik oldalon lévő internettel ugyanúgy kiengedhető a kamera a netre és bárhonnan el is érhető. Tehát az nem releváns, hogy így távolról nem követhető pl. mobilról a megfigyelt terület.

Köszönöm a választ! Akkor ez azt jelenti, hogy kültéren egyáltalán nem érdemes ezt a megoldást használni, és inkább az 5GHz-es rádiós eszközöket kell választani? A két antenna között a rálátást meg kell oldani, azt tudom. Ha egy switchre csatlakoztatok 4 kamerát, azt pedig egy Nanostation-re, a másik oldalon hogyan tudom rögzíteni a képeket? Mert a rögzítési oldalon a másik Nanostation-ből egy ethernet kábel jön ki, lézetik olyan rögzítő, ami képes ennek ellenére külön rögzíteni a 4 kamera képét? Ha igen, akkor esetleg egy konkrét típust, vagy a funkció nevét, ami ezt engedélyezi, szívesen fogadnék.

Egyik oldalon a kamerák a Switch-en, a Switch rajta az Access Point-on.

A WiFi jel átmegy a túloldali Access Pointra, amiből ugyanúgy egy kábel jön ki, ami bemegy pl. a Router-be.

Egyszerű, mint a faék. :)

Üdv! Ma jött meg az FI9821W típusú kamerám, amit TL-MR 3420 routeren keresztül üzemeltem be, de sajnos T-mobile-os mobilnettel. Ha jól olvasom, akkor nem engedi a T-mobile szolgáltató a port forwardingot? Még a ping sem megy. Se a gyári DDNS-el, sem no-ip.org-al. Jobb lett volna előtte utánaolvasnom? A telenorossal esetleg működne? Kezdek kifogyni az ötletekből, és nagyon jó lenne elérni kintről.

Helló! én egy hete szívok egy IP cam beállításával, t-mobil-os 3G-n keresztül. Már mindent kipróbáltam (huawei modem) ping nem megy, tűzfal kikapcsolva, dmz semmi, virtual server semmi.... és ma jöttem rá, hogy a WAN státusznál az IP cim nem azonos azzal, amit egy What is my IP oldal, vagy egy dyndns szolgáltatás mutat :( f.u.c.k.... és most találtam rá erre a cikkre! úgy tűnik az elmúlt két és fél évben semmi nem változott a t-nél:(

Volt idő, amikor a problémát boncolgatva kb. két és fél éven keresztül folyamatosan kerestük a T-Mobile megfelelő kollégáit a problémát megoldandó, de amikor már-már ráleltünk a megfelelő kontaktra, mindig falakba ütköztünk. Náluk senki sem elérhető, senkinek nincs telefonszáma és senki nem kíván foglalkozni a problémával. Egyszerűen az a választ, hogy náluk így nem megy, de ha nem tőlük, hanem valamely saját, szerződött partnerüktől vennénk a SIM-et és a netet, akkor ők meg tudnák oldani.

Ehhez kell egy VPN szerver és hozzá egy VPN-es router. Így már lehetne a T-Mobile-nál is használni élő kamera képet, de ez már nem a lakossági díjszabás kategóriája, hanem ipari megközelítés, így beleszólhat a felhasznált adatforgalmi alapú díjszabástól minden. Szóval a T-t kerülni kell.

A Vodafone hálózatán, de nem a Vodafone előfizetőjeként azonban van megoldás. Erről néhány nap múlva konkrét cikket fogunk írni.

A T-Mobile nem ad kívülről elérhető IP címeket a SIM-jeinek, de ugyanez mondható el a Vodafone-ra is. Nem fog menni, így küzdeni sincs értelme vele.

Vodánál is működik, csak APN-nek a standardnet.vodafone.hu-t kell megadni. Ilyenkor publikus ip címet ad. :)

Szia, Én tesztelem a Vodanal, az IP cimet megkapom de a portátirányítás nem akar menni vele. Valakinek esetleg?

Sziasztok!A port nyitás engem is érdekelne,nekem sem megy sehogy.T-Mobile és Vodánál sem!Vkinek ötlet?

Sziasztok! A kamerámat a Telenor-on keresztül október 2-a óta nem érem el. Azóta annyit sikerült kideríteni, hogy az eddigi egyedi IP cím helyett az alábbi címmel rendelkezik a kamera: netacc-gpn-x-xxx-xx.pool.telenor.hu Ha jól sejtem most már egy olyan mobilszolgáltató sincs akin keresztül működhet a kamerás megfigyelés.

Szeretném kérdezni hogy ha én ezt a gépet meg veszem és hozzá a mobil internetes sticket akkor ez a routert használhatom bárhol ? nekem az erdőben egy tisztáshoz kellene ahol van le fedettség

Az erdei tisztáson, ahol mind lefedettség, mind áram biztosított, működhet a dolog. De ehhez ne a régi router-t, hanem inkább újabb sorozatot válassz.

Másik, hogy a világ is változott azóta, ezért a www.externet.hu oldalán nézelődj internet előfzetés után, mert náluk az élőkép is zökkenőmentesen megy.

Sziasztok! Vásároltam egy kamerát, feltlepítettem, a telefonomon látom de a pc-n nem. Tudna valaki segíteni?

foscam 9821 + TPlink MR3240 + Tmobile mobilnet

Nem megy kivülről az elérés. Szépsghiba, hogy az onlinecamera.net-et kérdeztem a vásárlás előtt erről iméálen, de nem válaszoltak. köszönöm.

Vajon a kamera vásárlásakor is fel lett téve nekünk a kérdés? Átlagosan heti 5-10 alkalommal kérdezik telefonon vagy mail-ben még a kamera rendelése előtt, hogy a T-vel menni fog-e az élő kamerakép átvitele. Mindannyiszor szájba rágósan elmondjuk, hogy T-MOBILE MOBILNETTEL NEM MEGY, MERT NAT-OLNAK.

Szerencsére elvétve mindig akad pár Don Quijote, aki jobban tudja nálunk és ezért belenyúl a tutiba. Persze ilyenkor mindig mi vagyunk a hibásak, s nem az, aki nem jár el körültekintően az internet előfizetés aláírása előtt. Kitartó kérdezés után a T technikai csoportja is megmondja szívesen, hogy a lakossági vagy kisvállalati csomagokkal NEM FOG IP CÍMET KAPNI A SIM, EZÉRT NEM LEHET ÉLŐKÉPET ÁTVINNI RAJTA SZOKVÁNYOS IP KAMERÁKKAL. Az adatforgalmi alapú ipari előfizetéseknél már menne, de azok meg drágák.

Mindenki azt hiszi, hogy a Telenort szeretjük, ezért írjuk, hogy őket kell használni. Meg kell nyugtatnunk mindenkit, hogy egyiket sem szeretjük jobban, mint a másikat, de A TELENORNÁL JELENLEG A SIM-EK MÉG MINDIG KAPNAK IP CÍMET, EZÉRT MEGY RAJTA A SZOKVÁNYOS IP KAMERÁVAL AZ ÉLŐKÉP. Hogy meddig fog ez működni, annak a Telenor a megmondhatója egyedül.

Mi egy 4 kamerás gaovisionos rendszert üzemeltettünk az egyik telephelyünkön a vodafonos internettel, mint írták is itt már a standardnet.vodafone.hu Apn-es beállítással.
Mondjuk a sebessége igen gyér volt ezért le is cseréltük rádiós netre ami nem csak olcsóbb de sokkal gyorsabb is, - helyi szolgáltató csinálta. Sok helyen vannak ilyen kis cégek akik feleannyiért adnak 20* gyorsabb netet, csak meg kell őket találni, mert a 2 fős vállalkozásoknak nem tellik milliárdos reklámokra ám :)
A lényeg hogy 2014-ben mind telenoros, mind vodafonos nettel működik a dolog, én ki próbáltam mindkettőt míg rá nem találtam a rádiós megoldásra.

Üdv! Érdeklődnék, hogy a fenti TP-Link TL-MR3420 router működik-e a Telenornál jelenleg kapható
3G-s modemek valamelyikével (Huawei E3272, E367, E303s, ZTE MF821D, MF668A). Vagy esetleg a Vodafonossal (K4607)...
Ugyanis egyik sincs benne a modem-kompatibilitási listában, a tp-link support szerint pedig
vagy működik vagy nem.

Kamerához kellene majd, ami még nincs kiválasztva.

A segítséget előre is köszönöm.

Az E372-vel biztosan megy, azzal használjuk mi is a TP-Link routerünket, igaz, hogy abból az MR3020-asat jelenleg. Amennyiben szükségünk van egy-egy új modemre, általában úgy megyünk az ügyfélszogálatra, hogy visszük magunkkal a kinyomtatott tp-link listát és aszerint válogatunk, hogy melyik van készleten a szolgáltatónál és melyik fog menni a routerrel.

A legjobb hír viszont az, hogy végre megjöttek a Foscam első P2P-s kamerái, amelyek már működni fognak akár a szolgáltatók saját routerével minden mobil hálózatból. A termék nevében kell keresni a P2P kifejezést, ami minden problémát meg fog oldani. Esetleg érdemes ezzel kapcsolatban telefonon érdeklődni nálunk.

Telekomos hálózaton lakossági szegmensben is létezik publikus ip cím, azonban a portnyitással gondok lehetnek. Pl.: Dominos kártyák egészen mostanáig publikus címeket kaptak internet APN használatakor, ott csak most lett bevezetve a NAT. Más, havi díjas csomagok esetében pedig (jelen pillanatban) kérhető, hogy milyen legyen az ip cím osztás a technikai supporttól. Indokolt esetben (pl. távelérés) természetesen ki is kapcsolják a NAT-olást. Azonban nem nyitható bármelyik port, erre érdemes odafigyelni (konkrét listám nincs). Illetve csak az internet APN-en keresztül érhetőek el publikus címek, a többi APN mind automtikusan NAT-olt. Hozzáteszem, a szolgáltató nem garantálja a működést, ezt csak azért írtam le, hátha segít valamit.

A "T" esetében már megszoktuk, hogy nem azt nyújtják, amire szükség lenne. Sem évekkel ezelőtt, sem most nem élvez prioritást az ügyfelek kérése náluk, sőt, gyanítjuk, hogy a kérések, észrevételek el sem jutnak a megfelelő emberhez, ha van ilyen egyáltalán az ő oldalukon. Nekünk sosem sikerült érdemben elérnünk senkit sem a technikai csoportnál, hogy legalább hús/vér emberrel beszélhessünk a felmerülő problémákról. Hozzá kell tenni, hogy a Telenornál másfél óra alatt megvolt a konkrét vezető, akivel le lehetett ülni az asztalhoz.

A "T" ügyfélellenes magatartása mellett szerencse, hogy végre megérkeztek a Foscam P2P-s kamerái, amelyek akkor is biztosítják a távoli elérést, ha a szolgáltató ezt nem igazán szeretné biztosítani. S ami a legfontosabb, hogy a Foscam P2P-s kamerái esetében nem P2P-s kamerákról beszélünk, amelyeknek semmilyen használható felülete nincs, hanem eredeti ízzig-vérig kamerákról, amelyekben a P2P csak egy plusz funkció végre.

Az újabb verziók a TP-Link 3G routerei közül szerencsére csak stabilitást hoztak, de különösebben nagy működési változást nem. Tehát a konfiguráció menete változatlan maradt, a fagyások pedig vagy megszűntek, vagy ritkábbak lettek.

Sziasztok!
Vodafonos 3G-t szeretnék beállítani egy TP-MR3020-as routerrel. A gyártó honlapján a kompatibilitási listában Magyarország nem szerepel, de az "other location" felsorolásai között megtaláltam Not ISP Specific bejegyzéssel.(HUAWEI 1550)
Frissítettem a firmware-t is. Ennek ellenére nem tudok életet lehelni a routerbe. (gépre csatlakoztatva működik a stick)
Van valakinek ötlete?
Köszi!
K.Zsolt

Kérdésem a vadkamerával kapcsolatos. A kamera GSM modullal van szerelve ami elemmel működik és bárhonnan ha van lefedettség képes mozgásérzékelés után képet küldeni az interneten keresztül a megadott e-mail címre. Tehát sokkal olcsóbb mint a képenkénti MMS küldés. Fórumokat videókat nézegetve ez szinte minden országban működik CSAK MAGYARORSZÁGON NEM!!! Mert a szolgáltatók nem képesek megadni egy SMTP beállítást!! Jelenleg a T-mobil-al harcolok mert van egy Doninós internet elérés, de nem tudnak hozzá megadni egy valóban működő beállítást! Németországi ismerősnél ahol szintén T- mobil van viszont működik a kamera. Az a beállítást viszont nem jó ide. A hazai "szakemberek" ezek szerint ennyire töketlenek lennének? Tudna valaki egy beállítást küldeni vagy megosztani amivel működik a szóban forgó kamera? Válaszokat előre is köszönöm!

Oldalak