Több polgárőrt és kamerát ígér Bajnai Gordon miniszterelnök úr

Elsődleges fülek

"Létrejön a településőrség, segítik a roma fiatalok rendőrré válását, a Nemzeti Nyomozó Iroda plusz 600 millió forintot kap. A jövőben sokkal szigorúbban büntetik a visszaeső tolvajokat, tartalmazza a Bajnai Gordon által bejelentett tízpontos közbiztonsági csomag..."

 

Ugye mindenki hallotta az új hírt, miszerint Bajnai Gordon miniszterelnökünk bekeményít és ennek keretében megduplázza a térfigyelő kamerák számát? Aki még nem hallott erről a hírről, ide kattintva elolvashatja az index.hu idevágó cikkét. Ha már itt tartunk: vajon mennyi térfigyelő kamera lehet országunkban? Tudja ezt valaki egyáltalán? Sajnos mi ilyen jellegű információval (még) nem rendelkezünk, viszont gyorsan kiszámíthatjuk, hogy vajon abból a bizonyos rászánt másfél milliárd (1.500.000.000) forintból milyen mennyiségű térfigyelő IP kamerát dobhatnánk fel az ország számos pontján a miniszterelnök úr szándékával egyezően.

 

Néhány héttel ezelőtt Sajókaza és Vasad község részére készítettünk komplex árajánlatot térfigyelő rendszer kiépítésére, előbbi esetében 6, utóbbi esetében 10 kamerás megfigyelési rendszert megcélozva. Érdekes számok jöttek elő, úgyhogy publikáljuk is mindenki számára a 10 kamerás verziót.

 

Vasad térfigyelési terv

 

Az árak nettó és csak tájékoztató jellegű árak. Amint látszik, ha még a helyi speciális viszonyok miatti plusz eszközöket is beleszámítjuk a megfelelő wlan lefedettség érdekében, akkor is kb. 2.000.000,-Ft-os nettó ár alatt lehetne tartani egy-egy 10 kamerából álló térfigyelési projektet.

 

Összegezzük csak, hogy mire elég a rászánt másfél milliárd forint:

- ennyiből több mint 34.000 db FD-WH01A vagy

- több mint 43.100 db FD-HY01A típusú kamerát lehetne vásárolni a települések részére.

- amennyiben ki kell építeni a teljes hálózati infrastruktúrát is az adatátvitel miatt, úgy a wlan rendszer telepítése mellett még mindig legalább 6.000 db kamera és kb. 600 db rögzítést végző számítógép telepíthető ekkora összegből.

 

Jöhetnek a reagálások, hogy nem lehet zoom-olni velük, nem lehet mozgatni őket, de kérdem én: minek kellene forgatni és mozgatni őket, ha ennyien vannak? Ki lenne az, aki 6.000 db kamerát mozgatni szeretne, ha úgyis minden utcasarkon lenne belőle 3-4 db? Hát nem ésszerűbb több kamerát kihelyezni alacsonyabb árakon, mint ide-oda forgatni őket drága pénzen foglalkoztott alkalmazottakkal?

 

Mi javasoljuk, hogy

- minden önkormányzat jelenítse meg a kamerák élő képeit honlapján, s máris százak fogják szemeikkel pásztázni a különböző területeken zajló eseményeket puszta kíváncsiságból, s így persze nincs szükség alkalmazottakra a térfigyelő kamerák figyelésére. :-)

- adjunk a polgárőrök, járőrök kezébe egy-egy netbook-ot mobilnettel és éjszakánként üzemanyagot spórolva tudnak körülnézni a rájuk bízott településeken. Modern? A technológia nálunk már adott ehhez.

 

Az IP kameráink kiválóan alkalmasak lennének térfigyelési feladatok ellátására is az ONLINECAMERA megfigyelési rendszerbe integrálva, de a hazai törvényi szabályozások ezt nem teszik lehetővé. A törvényalkotók keze alá dolgozók nem teremtik meg a lehetőséget a döntéshozóknak a megfelelő törvények megszavazására, hogy a falvak csekélynek mondható 1.500.000-2.000.000,-Ft-ból 10 kamerás megfigyelést teremtsenek maguknak, mert rosszul értelmezik a térfigyelés fogalmát. Ehelyett kameránként fizetnek ennyit, valamint havonta milliókat költenek a fenntartásukra alkalmazott dolgozók bérére. Észre kellene már vennie egy-egy értelmes embernek, hogy a világ tovább haladt a rendőrség és a joystick-el végzett kamera forgatósdis térfigyelésen. Fix kamerák kellenek nagy darabszámban és olcsón, amelyeket nem kell mindig figyelni. Majd mi ellenőrizzük, hogy működnek-e és ha baj lenne küldünk róla értesítést az illetékeseknek. Szabaddá kell tenni a webkamerák élő képeit mindenki számára, hiszen nem olcsóbb, hogy önkormányzati honlapon több száz látogató vizslatja a terek forgalmát ahelyett, hogy álmos, drága pénzen fenntartott dolgozó teszi ugyanezt töredék figyelem mellett? A térfigyelés lényege, hogy gyorsan, könnyen vissza kereshetőek legyenek a felvételek. Nálunk ez fantasztikusan egyszerű feladat.

 

Az embereknek szükségük van a térfigyelés teremtette biztonságra, s mi mindent meg is adunk ahhoz, hogy a térfigyelés olcsón terjedni tudjon. Reméljük jó úton haladunk előre.