Gólyafészek és egyéb, állatokat figyelő élő kamera képek honlapra

 

 

Pár nappal ezelőtt új témát nyitottam a madarak.szigete.hu weboldalon "Mi kell a webkamerás megfigyeléshez?" címmel. Ennek a fórum bejegyzésnek a segítségével szeretnék támogatást nyújtani mindazok számára, akik állatok megfigyelésére élő webkamera képet szeretnének honlapukon megjeleníteni. Bizonyára sokan vannak azok, akik vagy azért nem indítottak még élő "gólyafészek" kamerákat, mert nem ismerték a hozzájuk szükséges feltételeket, vagy mert egyszerűen nem is tudták, hogy lehet ilyet csinálni.

 

Rövid leírásommal talán segíthetünk állatkertek és vadasparkok részére is élő állatmegfigyelő kamerákat beüzemelni. Az ONLINECAMERA partner ebben is!

 

Ahhoz, hogy élő és 100%-ig valódi online megfigyelést tudjunk kialakítani, néhány elengedhetetlen eszközre és feltételre van szükségünk:
- kamera
- internet
- router
- áram
- honlap az élőkép megjelenítésére
- számítógép vagy FTP tárhely a felvételek rögzítésére (feltéve, ha szükség van a rögzítésre is).

 

Röviden összefoglalva ennyi a recept. Ahhoz, hogy jól használható, kevés gondot okozó megfigyelési rendszert tudjunk összedobni, mindjárt az elején le kell szögeznünk, hogy célszerű kültéri IP kamerában gondolkodni. Ez lehet vezetékes, de lehet vezetéknélküli kivitelű egyaránt. Ha hosszabb távon gondolkodunk, célszerű vezetéknélküli kamerát választani, mivel annak a mozgatása könnyebben megoldható, mint vezetékes társai esetében, valamint rendszerint kombó csatlakozással kaphatók, tehát mind vezetékkel, mind wifi-s csatlakoztatással tudjuk majd használni megfigyelésünk során.

 

Alkalmazhatunk olcsóbb webkamerás megoldást is, melyeket a monitorok tetejére terveztek, de ezek nem kültéri használatra javasoltak, valamint működésükhöz bekapcsolt számítógépre is szükség van (ezért ezt nem is részletezem). Ami az IP kamera előnye ezzel szemben, hogy ha rendelkezünk FTP tárhellyel, még számítógépre sincs szükség a rögzítéshez, hiszen FTP tárhelyünkről könnyedén archiválhatjuk a keletkezett anyagokat saját gépünkre adott időközönként.

Tehát a kamera megvan. Szükségünk lesz egy internet kapcsolatra és egy routerre. Ha szélessávú kapcsolatunk van, akkor egyszerű a történet. Bejövő modem mögé veszünk egy routert, ha viszont ún. mikrohullámú (Wlan) szolgáltatótól kapjuk a kapcsolatot, még erre sem lesz szükségünk. Minden IP kamera úgy érhető el az interneten keresztül, hogy kap egy fix belső hálózati IP címet tőlünk, valamint egy olyan PORT számot, amelyet csak ő fog használni a hálózatunkban. A routerben (vagy Wlan szolgáltató esetén a szolgáltató routerében) be kell állítanunk egy PORT továbbítást, hogy az minden, a kamerát kereső kérést továbbítson a kamera irányába. Ez rendszerint a routerekben a Port Forward vagy a Virtual Server menüpontok alatt érhető el. A tőlünk vásárló IP kamera tulajdonosoknak segítséget nyújtunk a konfigurálásban képekkel, amennyiben eljuttatják hozzánk a használt routerük pontos típusát.

 

Amennyiben nem rendelkezünk semmilyen internet kapcsolattal és a kivitelezés is csődöt mond a nagy távolságok miatt, szóba jöhetnek a mobilszolgáltatók internet csatlakozásai is. Jelenleg a T-Mobile forgalmaz (karácsonyra már a Pannon GSM is) MobilBox néven olyan HSDPA wlan modemet, amely egy szélessávú modem+wifi router kombó. Beállítása teljesen analóg a fentiekben leírtakkal. Havi előfizetési díjért internetet biztosít szélsőséges helyeken is, ráadásul valóban mobillá is teheti a megfigyelést, hiszen mozgathatóvá válik vele internet-csatlakozásunk.

 

Összességét tekintve már csak áramra van szükségünk a helyszínen. Ezt vagy megoldjuk hagyományos módon, vagy meglévő megtakarításainkért cserébe vásárolunk egy napelem+akku+inverter hármast. Ezek cirka bruttó 300.000-350.000 HUF áron már be is szerezhetőek, kb. 95-100W teljesítménnyel. Egy IP kamera ebből max 10 wattot fogyaszt el, de mivel a nap éjjel nem nagyon süt, sőt néha egész nap borult az ég, kissé túl kell méretezni a kapacitást az akku töltéséhez. A 95-100 wattos teljesítménynek elégnek kell lennie még téli viszonyok között is.

 

Akármilyen áramforrásról és eszközökről van is szó, a kültéri kamerát kivéve célszerű az összes kacatot egy vízhatlan dobozba elrejteni, hogy véletlenül se keletkezzék zárlat. Egyes eszközöknél a szellőzést is meg kell oldani a túlmelegedés miatt, de ez már egy másik téma.

 

Ha a fentiekkel megvagyunk, már csak a honlapra kell beágyaznunk a kamera élőképét. Bármennyire hihetetlen, alapjában véve ez a legegyszerűbb dolog, mert az ONLINECAMERA minden vásárlója számára biztosít egy olyan kódot kifejezetten arra az egy kamerára vonatkozóan, amely a fenti beállításokat követően a vevő kérésére a sikeres tesztelés után kiküldésre kerül (csak akkor adunk ki kódot, ha mi is sikerrel teszteltük a kapcsolatot próba oldalunkon). A honlapot készítőnek csak egy table-t vagy div-et kell a megfelelő méretben előkészítenie honlapján, s mi küldjük is az élőképhez a megfelelő kódot. A webmesternek csak ezt a kódot kell copy/paste módszerrel bemásolnia a honlapba, s már készen is van minden. Ugye nem is olyan bonyolult  mindezt megvalósítani a megfelelő eszközökkel és egy szuper és segítőkész háttértámogatással? Nézzétek meg a DEMO LIVE oldalon elérhető demo kameráink élőképét és gondoljátok végig: vajon ilyesmire van-e szükségetek?

 

Szerintem igen!

Hozzászólások