Vigyázat! Hamis Foscam IP kamerák a piacon!

Elsődleges fülek

 

A dátum: 2012. február 27.

Ez a nap emlékezetes nap marad számunkra, mert bebizonyosodott, hogy az Európai Unióban történő netes keresedelem nemcsak nem zökkenőmentes, hanem egyrészt valós készlet nélküli, másrészt pedig időnként eléggé megtévesztő is, mert neves webáruházak is más gyártók termékeinek kiadva próbálják meg értékesíteni hamis portékáikat.

A sztori ott kezdődik, hogy van egy kedves partnercégünk, amelynél újabb 11 telephely bekamerázása zajlik éppen. Mivel sok a telep, a kamerák száma pedig jelentős, érthetően kiemelten fontos az ár kérdése is számukra. Mint minden okosan gondolkodó cégnél, ők is bekérték a piacon jelenleg elérhető árakat, amelyeket meg is mutattak számunkra. Az információ mondhatni letaglózott bennünket.

Szinte minden előzmény nélkül olyan hihetetlen kamera árakat találtunk egy hazai ár összehasonlító oldalon Foscam FI8908W, FI8903W és FI8904W termékeknél, amelyeket eredeti Foscam IP kamerákkal lehetetlen tartani. Nem kis munka volt, de minden létező hivatkozást megvizsgáltunk, egyenként felhívtuk a weboldalak üzemeltetőit és e-mailben is kommunikáltunk velük. Az eredmény a hazai netes kereskedelem legsötétebb oldalát mutatta meg számunkra. Meg is osztjuk tapasztalatainkat mindenkivel.

Kezdjük ott, hogy a Foscam FI8908W IP kamera már tavaly augusztus óta nem kapható, a Foscam ennek a típusnak a gyártásával ebben az időpontban leállt. Az FI8908W-t váltotta a jelenleg is elérhető FI8918W típus. Már ez a tény alapja volt a feltételezésünknek, hogy a honlapokon szereplő termékek hamisak. A gyanúnkat tovább erősítette a honlapokon elérhető ár, mivel a Foscam a disztribútorai számára meghatározott egy kötelezően betartandó, USD-ben értendő, helyi adókat nem tartalmazó minimális árat a termékei esetében, amelynek célja éppen az ebay-es értékesítés visszaszorítása ezzel is erősítve a lokális disztribútorok helyzetetét és megcélozva ezzel az adott országban lévő elérhető terméktámogatás tökéletesítését. Ezzel párhuzamosan szó szerint küzd az ebay-es értékesítés ellen, mert az ott értékesített termékek jelentősen rontják a márkába vetett bizalmat és ezzel gyengítik magát a Foscam-et is. Ezt lejjebb bővebben is kifejtjük.

A Foscam célja mindig is az export volt. A szigorú ellenőrzéseken átesett termékek exportra készülnek. Amely termékek csökkent képességűek, vagyis a teszteken nem felelnek meg az előírt kívánalmaknak, korábban a gyártó hazájában működő kereskedőknek kerültek értékesítésre nyilvánvalóan igen nyomott, csökkentett árakon, hiszen hibás termékekről volt szó. Ezek a helyi kereskedők aztán bőszen árulni kezdték őket az ebay-en ill. a létező összes aukciós portálon eredeti Foscam termékként, amely fedte is a valóságot, de azt már nem kommunikálták ki senki számára, hogy a termékek nem teljes értékűek. Kipróbálás céjából mi is rendeltünk ilyen kamerákat, amelyek a mi tesztjeinken sem mentek át. A kukákban végezték kivétel nélkül. A Foscam ennek vetett véget és hirdetett harcot saját márkájáért, amikor 2011. december 9-én leállította a csökkent képességű termékek és minden egyéb teljes értékű termékük hazai értékesítését.

Persze amint a jelen helyzet is tanúsítja, a kereskedők leleményesek, ugyanis ha nincs Foscam termék, jó a hamisított is, mert úgyis el tudják adni eredetiként. A magyar weben megjelent, újként igen olcsónak tűnő hamis termékek terítése mögött az eddigi információnk alapján gyaníthatóan egyetlen vállalkozás áll. Nevezzük a céget egyszerű fantázianévvel XYZrt-nek, aki egyébként rengeteg hazai webáruház kiszolgálója mint nagykereskedő. Ez a vállalkozás számunkra ismeretlen forrásból Foscam márkajelzés nélküli, a Foscam kameráihoz a megtévesztésig hasonlító hamis termékeket vásárolt és saját honlapján ugyan okosan pl. "Noname FI 8904W" típusjelzéssel, de eretedi Foscam kamerákat tartalmazó képek használatával próbálta értékesíteni vevőköre számára. Mint említettük nagykerről van szó!

A vevők az (általunk érthető okokból direkt megnevezni nem kívánt) ár összehasonlító oldalon amint a lenti mellékelt képen is látható módon már nem "Noname" jelzéssel, hanem egyenesen pl. Foscam FI8904W IP kameraként hirdetik ugyanazt a terméket, ugyancsak eredeti Foscam kamerákat ábrázoló képek társaságában. Kigyűjtöttük a szóban forgó, de direkt meg nem nevezett ár összehasonlító oldalon szereplő adatokat, hogy bizonyítékképpen látható legyen a blogbejegyzés beküldésének pillanatában látható állapot. (Miközben a bejegyzés készül, folyamatosan tűnnek el a termékek a netről, illetve cserélődnek le pl. a Foscam FI8908W típusjelzések Noname FI 8908W nevekre...) Mindenki ellenőrizheti az aktuális állapotot, ha tudja hol kell keresni.

Szerencsére a készlet nem volt  nagy, de azért így is okozott némi kárt a Foscamről kialakult képben, ugyanis ha baj van egy termékkel, azt joggal teszi szóvá bárki, de önmagában az, hogy mindezt a Foscam márkanév alatti hamis termékek miatt teszik, már nagyon nagy baj. Mert ugye a hamis termékek miatti meghibásodások miatt fórumokra nem azok írnak, hozzánk nem azok jönnek véleményt mondani, akik elégedettek (vannak persze ritka kivételek és köszönjük nekik), hanem akik elégedetlenek.
 

A hamis termékekről szóló információink birtokában már érthetőek azok a telefonhívások, amikor napokkal ezelőtt néhány felhasználó segítséget kért kamerája konfigurálása során

- magyar nyelvű útmutató hiányában,
- wifi csatlakozási problémával,
- konfiguráció utáni "beállítás elfelejtéssel"

és egyéb hibajelenségekkel kerestek bennünket elsősorban telefonon. Mivel minden terméket egyedileg azonosítunk, minden segítségnyújtás előtt a terméktámogatáshoz megpróbáljuk beazonosítani a szóban forgó terméket. Ez egy biztonsági kapu nálunk, néhány másodpercet vesz csak igénybe, a vevőink illetve partnereink vevői türelmesen megértik az okát és nem háborognak miatta. Amikor a vélhetően hamis terméket vásárlóknál is megtettük ugyanezt kiderült, hogy még csak egyedi, eredeti Foscam sorozatszáma sem volt a kameráknak. Akkor még nem tudtuk hova tenni a dolgot, de ma már tudjuk, hogy valószínűleg ezen felhasználók vásárolhattak hamis termékeket a magyarországi webáruházak valamelyikéből. Elsőre azt gyanítottuk, hogy az ebay-en vásárolhatták a nem eredeti termékeket, bár állításuk ellenére, miszerint magyar beszállítótól vették számla ellenében, csak nem akartuk elhinni. Utólag ebben a formában kérünk most bocsánatot tőlük, mert igazuk volt abban, hogy tényleg magyarországi cégtől vették a számlán is Foscam-ként feltüntetett, árainknál jóval olcsóbb kamerákat, de ezúton szeretnénk felhívni figyelmüket, hogy valószínűleg mégsem eredeti Foscam terméket birtokolnak.

A másik lényegi gond, ami rámutat a hazai és ezzel az EU-ban működő netes kereskedelem rákfenéjére, hogy a probléma kutatása közben rájöttünk, a hazai és ezzel együtt már európainak nevezhető internetes keresedelem jellemzően abból áll, hogy vannak importőrök, akik minimális (valóban csak néhány db-os) készletet tartva próbálnak meg kiszolgálni webáruházakat, akiknek jellemzően még csak készletük sincs. Minden rendelésre megy. Rendel az ügyfél, aminek hatására rendel a webáruház az importőrtől, az importőrnek pedig vagy van elég terméke, vagy nincs, s amint kiderült, néha még csak eredeti terméke sincs. Amikor készletet kérdezünk egy webáruháztól, jellemzően nem a saját készletük mennyiségét kapjuk meg, hanem a nagykerek készlet információit kapjuk vissza. Hát hiába! Kereskedni jó ezért mindenki csak eladni akar. A többi pedig már nem lényeg, a valódi terméktámogatást pedig oldják meg mások.

A nagykerek trükközése vagy csak vétlen hibázása aztán pillanatok alatt begyűrűzik a hazai web minden szegletébe, mert a "webáruházak" ún. aktuális nagykereskedői árlisták alapján "húzzák" be termékeik adatait az importőrtől és próbálnak meg valós készlet nélkül egymás alá licitálni, hogy mindenki tőlük vásároljon a kedvezőbb ár miatt, s amint ez is bebizonyosodott, teszik ezt az értékesített termék minden ismerete nélküli tudatlanságban, csak az értékesítésre koncentrálva, tényleges terméktámogatás nélkül. Hogyan is lehetne érdemi terméktámogatásuk, ha azt sem tudják, mit értékesítenek?

Csak óvatosan a vásárlásokkal, mert néha a legmegbízhatóbb "webáruházak" vezetnek meg bennünket miközben észre sem vesszük ezt!

Abba már bele sem merünk gondolni, hány féle terméknél lehet hasonló a helyzet. A feltűnően olcsó árnak gyanút kellene keltenie mindenkiben. Ezt tarsuk mindig szem előtt! Mindenki vásároljon ésszel és körültekintően!
 

Az ár összehasonlító oldalon megjelent, feltűnően olcsó Foscam termékek...

... és a megváltoztatott típusjelzés megjelenése (eléggé lehangoló)