Hang rögzítése IP kamera használata során

Elsődleges fülek

Elég gyakran felmerülnek kérdések az IP kamerák hangkezelésével kapcsolatban, így most bővebben fogunk válaszolni egyik látogatónk feltett kérdéseire.

Az IP kamerák, mint pl. a Foscam FI8918W biztonsági kamera is képesek hang továbbítására IP hálózaton keresztül. De hogyan is kellene azt a mindennapokban használni? Nézzük a helyzetet lépésről lépésre...

Adott egy Foscam FI8918W IP kamera. Ahhoz, hogy élőképet láthassunk a kameráról vagy bejelentkezünk a kamerára a webes felületen keresztül, vagy külső szoftvert veszünk igénybe az állandó kapcsolat fenntartása érdekében. Először nézzük meg a webes kezelő felület nyújtotta lehetőségeket:

Látogatottsági statisztikánk szerint böngészére legtöbben a Mozilla Firefox valamelyik verzióját használják. Megnyitják a kamera kezelőfelületét, bejelentkeznek "Server Push" módban és azt látják, hogy hiányoznak a hang vezérléshez szükséges elemek. De miért is?

Amikor "Server Push" módban lépünk be a kamerára, a böngészők egy videostream.cgi állományból kinyerhető MJPEG adatfolyamot megnyitva mutatnak élőképet. Ennek az MJPEG adatfolyamnak a megjelenítése a Firefox, Chrome ill. Safari böngészőknek gyerekjáték. Amikor Internet Explorer alatt ugyanígy "Server Push" módban lépünk be a kamerára, csak sötét felület vár ránk az élőkép helyett. Oka egyszerű: az IE "buta" az MJPEG adatfolyam önálló megjelenítéséhez.

Pontosan a fenti ok miatt kell Internet Explorer alatt "ActiveX" módban bejelentkeznünk a kamerára. Az ActiveX vezérlő letöltésével kapunk egy olyan pluszt IE alá, amivel ő is képes lesz behívni ezt az MJPEG adatfolyamot és élőképként tudja megjeleníteni számunkra. Ha hangot is szeretnénk kinyerni az élőkép mellé, egyszerűen aktiváljuk a pici gombokat a kezelő felületen és már halljuk is a túloldalon zajló eseményeket. De mi is történik ilyenkor? Sokan azt gondolják, hogy amikor hangot is kérünk a kameráról, akkor csak engedélyezzük az addig lenémított mikrofont. A helyzet ennél egy kissé bonyolultabb.

Amikor hangot is szeretnénk hallani a Foscam FI8918W IP kamera megfigyelt területéről, valójában nem a mikrofont aktiváljuk, hanem a korábban használt, MJPEG adatfolyamot biztosító videostream.cgi forrást kicseréljük egy másik forrásra, ami már képes hang továbbítására is. Ez a videostream.asf adatfolyam képes egy időben hangot és képet is  továbbítani, de ezzel is van némi gond. Konkrétan, hogy ennek önnálló megjelenítésére a böngészők nem képesek, így külső segítséget kell igénybe venniük hozzá. S máris képbe került az ActiveX vezérlő ismét.

Amikor a hangot aktiváljuk Internet Explorer alatt, a gombnyomásra az ActiveX vezérlőben beprogramozottak szerint megváltozik az élőkép forrása és már nem csak bele láthatunk, de már bele is hallgathatunk a megfigyelt területen zajló eseményekre.

Eddig tiszta?

S hogy miért nem működik mindez más böngészőkkel? A válasz egyszerű. Az ActiveX egy a Microsoft által kifejlesztett technológia Windows operációs rendszereken futó programok számára és ezzel nagyjából meg is van válaszolva a kérdés.

De miért hiányoznak Firefox vagy más böngészők alól azok a plusz gombok, amivel hangot tudunk aktiválni? Mert a böngészők sem annyira "okosak", hogy az ASF adatfolyamot külső segítség nélkül működtetni tudják. Sem a Firefox, sem a Chrome, de még a Safari sem képes megjeleníteni az ASF stream anyagát önállóan. Mindenképpen valamilyen média lejátszó alkalmazás kellene ahhoz, hogy erre képesség tegyük őket, de ha már igénybe vennénk ilyen külső segítséget, ugrana a könnyű használhatóság, hiszen akkor már egyszerűbb az ActiveX-et választani ha mindenképpen segédprogramra van szükség a teljes működéshez.

És mi a helyzet a külső "offline" programokkal?

Tipikusan ugyanez, mondhatnánk röviden, de írjuk körül ezt is bővebben.

A kezelő szoftverek mindegyikét úgy tervezik, hogy 32, 64 vagy extrém esetben még több, akár 100 kamera kezelésére is alkalmasak legyenek önmagukban. Nem biztos, hogy célravezető lenne, ha mind a 100 kamera hangját hallanánk egyazon időben. Lenne némi bábeli zűrzavar a számítógépen az biztos. Pontosan ebből ki indulva a programok készítői többnyire úgy írják meg szoftvereiket, hogy azok csak a képanyagot tartalmazó stream-et kérik le a kamerákról. Azt leprogramozni, hogy egy-egy kameránál tetszés szerint ki és bekapcsolni lehessen a hang használatát természetesen lehetséges lenne, de programozói oldalról nem célravezető, ugyanis nincs aki megfizesse.

Többnyire mindenki ingyenes szoftvert akar. De még ha fizetős is az adott szoftver profitot termelve a program készítője számára nem jelent feltétlenül megoldást, mert a többség a fizetős szoftvereket is "törve" használja rákényszerítve a programok készítőit a minél kevesebb munka befektetésére. A pénz csörgedezése elapad, a fejlesztés végül lelassul majd megszűnik, végül a terméktámogatás is köddé válik. Hiába, a programozóknak is meg kell élniük valamiből, ezért ahelyett, hogy elsősorban saját örömükre a kalóz verziót működtető felhasználók igényeit elégítenék ki, valódi profitot hozó projektekkel foglalkoznak.

Lényegében összefoglalva érdekes a helyzet. Azok a felhasználók, akik több darabból álló IP kamera rendszereket üzemeletetnek, ritka kivételtől eltekintve kifejezetten nem igénylik a hang rögzítését, szemben azokkal, akik egy vagy két kamerát használnak, és akik nagyon is szeretnének hangot rögzíteni. Természetesen ingyenes szoftverrel. Ez az a fajta ellentmondás, amit nehéz, sőt csaknem lehetetlen feloldani, mert ha ugyan egy szoftverért nem kérnek pénzt, az még nem jelenti azt, hogy ingyen van. Valakinek meg kell fizetnie a fejlesztési költségeket. Magasabb kamera árakat pedig senki nem szeretne látni.

Szóval a hang rögzítése már szoftver programozási oldalról sem egyszerű történet, és akkor még szó sem esett arról, hogy a kamera "látó-" ill. "hangterébe" belépőket egyenként tájékoztatunk kellene, hogy már nem csak kamerás képrögzítés, hanem hang rögzítés is zajlik a területen, s ha ebben nem kívánnak részt venni, véletlenül se lépjenek be oda. Ha ezt megtesszük, vevőink, ügyfeleink egy részét biztosan bukni fogjuk, mivel senki nem szereti, ha "lehallgatják" őket, ha pedig nem teszünk eleget jogi kötelezettségeinknek, jöhetnek a feljelentések, adatvédelmi biztosok, bírósági perek majd milliós büntetések, kártérítések személyiségi jogok megsértése miatt.

Szóval egyelőre itt tartunk...

Hozzászólások

A fentiekből megértettem, hogy vezetékezés nélkül is átvihető interneten keresztül a hang is egyirányba. A megfigyelt helyről a megfigyelőhöz. Nem világos, hogy a rögzítéssel egyidejűleg (rögzítés nélkül is hallható-e a hang. Tovább nem értem még, hogy a megfigyelőtől is küldhető-e hang a megfigyelt területre. (a londoni biztonsági kamerák egyrésze képes rászólni a megfigyelt személyekre, de az nyilván más megoldás). A foscam kamera tudja-e ezt biztosítani?

A hang átvihető mindkét irányba rözgítés nélkül is, azonban ehhez célszerű Internet Explorer-t használni (abból is a 32bit-es változatot, amely 64 bit-es Windows alatt is elérhető). Két klikk a kezelőfelületen és máris oda-vissza lehet hangot forgalmazni a két végpont között.