36 és 54 fokos látószög bemutatása az FD-PT01A és FD-YT01A IP kamera típusokkal

Elsődleges fülek

Gyakran előfordul, hogy megkérdezik tőlünk, mit is jelent pontosan a 36 fokos vagy 54 fokos látószög. Ennek bemutatására két hasonló felépítésű és használhatóságú, de eltérő látószögű beltéri WiFi IP kamerát (FD-YT01A és FD-PT01A) helyeztünk ugyanarra a pontra, hogy onnan pásztázzák körbe a teret. Mivel mind a kettő kamera ugyanarról a pontról néztett körbe a 4x3 méteres helyiségen belül, s mivel mindkettő kamerában ugyanaz az érzékelő dolgozik nem várnánk nagy különbséget a működésében sem. Pedig van különbség, hiszen nem is ugyanarra a felhasználásra tervezték őket.

 

 

Ha jól megnézzük az alábbi képet tökéletesen látszik, hogy a széles látószög elérése érdekében az FD-YT01A IP kamera mintha "távolabbról látná a teret". A kép szélein jól látszik a széles látószögű felvételeknél tapasztalható "hordó torzítás", valamint a nem csak szélességében, hanem függőlegesen irányban is nagyobb tér befogása. Csak azzal lehet játszani a szélesebb látószög elérése érdekében, ha az alapok már adottak, hogy az optikával csalunk, kissé távolabbról nézzük a kamerával a megfigyelni kívánt területet.

 

 

Bal oldalon a kisebb látószöggel rendelkező, de részletgazdagabb képet biztosító FD-PT01A, jobb oldalon pedig a nagyobb látószögű Richonor FD-YT01A típusú IP kamera által rögzített teszt felvétel látható ugyanarról a helyiségről

(A képre kattintva megnézheti eredeti felbontásban is!)

 

 

 

Azon jót lehetne vitatkozni, hogy melyik a jobb és használhatóbb a két kamera közül, de értelmetlen lenne. Az FD-PT01A típusú IP kamera esetében kissé valósághűbbek a méretarányok, jobban kivehetők a részletek, cserébe viszont szűkebb látószöggel tudunk megfigyelést végezni. Az FD-PT01A típusú IP kamerák alkalmasabbak nagyobb terek megfigyelésére, mint pl. a raktárépületekben zajló mozgások lekövetése. Gyorsabban lehet mozgatni a fejét, gyorsabban és lendületesebben reagál a parancsokra.

 

Az FD-YT01A IP kamerák ezzel ellentétben alkalmasabbak szűkebb helyeken történő megfigyelésre, hiszen a kisebb helyigénnyel jobban megküzdenek, mint a többi típusok. Lassabb fejmozgásra képesek, az FD-PT01A típusnál, cserébe viszont jobban pozícionálhatók, és a nagyobb látószögön kívül nagyobb teret is lehet körbepásztázmi velük. Éjjel a 11 led használhatóbb képet tud biztosítani teljes sötétség mellett is.

FD-YT01A & FD-YT01B IP kamera által rögzített videófelvétel egy 4x3m-es irodahelységről

 

  

 

FD-PT01A & FD-PT01B IP kamera által rögzített videófelvétel egy 4x3m-es irodahelységről