IP kamera távoli használatához port átirányítás beállítása egy Edimax BR-6204Wg Broadband routerben

Elsődleges fülek

Korábban volt már szó a DynDNS és az IP kamera beállítása interneten keresztüli távoli eléréshez témáról és a port átirányítást is bemutattuk egy Asus WL-520GC router és egy Belkin N+ F5D8235-4 v2000 router segítségével is. Haladjunk a tökéletesség felé, ezért most egy Edimax BR-6204Wg Broadband router port átirányítását mutatjuk be.
 

Amikor távolról szeretnénk elérni IP kameránkat, tudnunk kell helyét/címét az interneten. Ezt dinamikusan változó IP címek esetén kiválóan megoldja nekünk a DynDNS szolgáltatása, azonban hiába keressük biztonsági kameránkat az interneten keresztül, ha a routerhez érkező kéréseink nem találnak célba. Amikor szerenénk rácsatlakozni a távoli IP kamera kezelőfelületére, routerünknek tudnia kell, mely kéréseket, milyen útvonalon továbbítsa kameránk felé. Mindenekelőtt ott kezdjük a beállítást, hogy kameránknak fix belső hálózati IP címet állítunk be. A kamera hálózati beállításainál kivesszük a zöld nyíl által mutatott jelölőnégyzetből a jelölést és kézzel beállítjuk a hálózati beállításokat a kamerában.

 

A képen látható adatok szerint:

- a kamera IP címe: 192.168.228.151

- az alhálózati maszk: 255.255.255.0

- a router IP címe: 192.168.228.1

- az internet szolgáltatónk DNS1 szerverének IP címe: 84.2.44.1 (Telekom ADSL)

- a kamera által használt port: 151

Először is jelentkezzünk be a router kezelő felületére és írjuk be routerünk IP címét böngészőnk címsorába. Ha a felhasználói név és jelszó párost megadtuk, s így bejelentkeztünk a routerbe, keressük meg a menüben a piros nyíllal jelölt NAT opciót.

 

Ha megtaláltuk a NAT menüt és rákattintottunk, az alábbi képen látható felület fogad minket.  

Írjuk be a megfelelő adatokat a kis piros nyíllal jelzett mezőkbe, pipáljuk ki a nagy piros nyíllal jelzett "Enable Port Forwarding" jelölőnégyzetet és a végén a zöld nyíllal jelzett "Add" gombra kattintsunk egyet.

 

Port Range = a kamera által használt port: 151

Local IP = a kamera IP címe: 192.168.228.151

Local Port = a kamera által használt port: 151

Protocol = TCP (a kamera ezt a protokoll típust használja a kommunikációra)

Description = a port átirányításunk általunk megadott elnevezése, leírása

 

Látható, hogy hozzáadtunk egy új port átirányítást a routerhez, de ezzel még nincs vége! Még az "Apply" feliratú gombra is kattintanunk egyet...

 

...majd az újonnan megjelenő "Apply" gombra még egyet...

 

...és a végén látni fogjuk, ahogy a router újraindul és elkezd a felület visszaszámolni.

 

Ugye, hogy ugye? Nem nagy ördöngősség, ha tudjuk mit szeretnénk és van hozzá rutinunk. Amennyiben tökéletesen végeztük munkánkat, be is jelentkezhetünk a korábban beállított DynDNS címünkkel és port számunkkal kameránkra.

 

Reméljük tudtunk segíteni Önnek is! Hamarosan újabb bejegyzésekkel segítjük kameráink használatát. Jó konfigurálást!