Még mindig a látószögekről érthetően, mindenkinek (fórumnyitás)

Elsődleges fülek

Bármennyire is igyekeztünk korábbi (A látószögek és a kamerás megfigyelési projektek viszonya egymással - melyik kamerára van szüksége? valamint A látószögek és a kamerás megfigyelés 2 - az arcfelismerés és a pixelek harca) cikkeinkkel tisztán láttatni mindent a látószögek tekintetében, azonban a telefonhívások és a weboldalunkon feltett kérdések alapján úgy tűnik, még mindig vannak homályos területek látogatóink számára. Nézzük csak pontosan, hogyan is állunk látószögek tekintetében.

Az egész ott kezdődik, hogy adott egy feladat, amit el kellene látnia a kamerának. Ezen feladat elvéghéséhez pedig négy fő ismérv tartozik, amely alapjaiban meghatározza a kivitelezés irányát:

  - van egy kiszemelt kamera elhelyezés pontunk,
  - az elhelyezési pont alapján rendelkezünk egy megfigyelési sávval (pl. kerítés szakasz, stb.),
  - egy elvárható kép minőségi követelménnyel (pl. arcfelismerés a kiszemelt távolságban lévő megfigyelési sávban),
  - és egy felső határral a projekt költséget illetően.

Persze ennél vannak részletesebb összetevői is a telepítésnek, de ez a négy a legmeghatározóbb.

Az első kettőn mindig lehet változtatni, hiszen a kamera elhelyezésést és a megfigyelési sávot a kivitelezés során tetszőlegesen változtathatjuk. Ha túl vagyunk az első két kitételen, jön a projekt életében a majdnem leglényegesebb meghatározó lépés, a minőség meghatározása.

Az egyik honlapra látogatónk által feltett kérdésben az az alapfeladat, hogy javasoljunk kamerát a következő feladatra:
  - a kamera a ház utca oldali falára kerülne elhelyezésre
  - tőle a megfigyelt kerítés vonala 6 métere távolságban van és 12 méter széles
  - szeretnének arcot is felismerni a felvételeken (feltéve, hogy a megfigyelt sávban az elhaladók nem takarják el azt)

Első lépésként le kell szögeznünk, hogy itt már közterület megfigyelésről van szó (kerítésen kívüli területet pásztázna a kamera), amelyhez a honlapra látogatónak engedély hiányában nincs törvényi lehetősége. Most feltételezzük, hogy rendelkezik ezzel a bizonyos engedéllyel.

Szeretne arcot azonosítani 6 méter távolságból úgy, hogy a kamerának az egész 12 méter széles területet be kellene látnia. Van ilyen kameránk (Pl. Aviosys 9070 Basic, amely 150 fokos látószöggel bír, de nem a legmegfelelőbb a feladatra.

Rengeteg írás helyett mutatunk egy olyan képet, amely a gyermekek körében az egész világon közkedvelt Sesame Street lakóival mutatja be a biztosági kamerák és a látószögek viszonyát. Remélhetőleg ezzel nem sértünk személyiségi jogokat, de ha mégis így lenne, kérjük azonnal jelezzétek számunkra!

A csoportképen szemeljük ki Ernie-t, aki a példánál maradva egészen pontosan 6 méter távolságban van tőlünk. Ahhoz, hogy az ő mosolygós arcát fel lehessen ismerni, mindenki válassza ki magának a megfelelő minőséget és párosítsa be valamelyik kameránkhoz.

A mi meglátásunk szerint a 6 méter távolságból való 12 méter széles terület megfigyeléséhez a legjobb megoldás

  - 2 db Aviosys 9070IR, 60 fokos látöszöggel, 1280x720p (HD) felbontással vagy
  - 3 db Foscam FI8904W 42 fokos látószöggel, 640x480p felbontással vagy
  - 4 db Foscam FI8905W 36 fokos látószöggel, 640x480p felbontással a legjobb megoldás.

Döntse el mindenki, mi jelenti számára ez elfogadható minőséget. Ha úgy tűnik, hogy a kamerák száma ill. ezzel a projekt költsége a képek alapján már túl lépi az elképzelteket, jön a negyedik ismérv újragondolása:

csökkenteni kell az igényeket.

A nagy látószögű, de képminőségben többet nyújtó kamerák értéke mindig magasabb. Ezen nem tudunk változtatni, ezért ezt sajnos tudomásul kell venni. Pontosan emiatt javasoljuk, hogy alacsony költségű projektek esetén mindenki koncentráljon a kisebb látószögű, de nagyobb kamera számú projektekre. Néha a kevesebb több...

Ha maradnának még nyitott kérdések, kérjük ezen az oldalon tegyétek fel őket és ne felejtsetek el lájkolni és plusz egyezni valamint ajánljatok bennünket másoknak is!

Hozzászólások

Kedves Richárd! Van Szekszárdon egy fociklub, www.szufc.hu. Azt vették a fejükbe, hogy egy focipályát (kb. 40m x 90m) 3 db kamerával felszerelnek, kb. egyharmad arányban elhelyezve, majd ezekkel rögzitenék a meccseket. Az elkeszült video felvételekbôl egy szerkesztôvel összefoglalókat készítenének, majd ezt lemezre írnák. A kamerák a pálya mellett közvetlen a palyavilágítás oszlopaira lennének szerelve, tehát a magasság kb 10m is lehet, ùgy gondolom erre kb. 60°-os kamerák lennének jók. Fontos, hogy helyben video tárolás mpeg4-ben legyen. Én ezt egy új erôs pc-vel gondolom. Vezeték nélkül kell megoldani. Lehet akár az aviosys megapixeles n-es kamerái is. Kérdés a wifi eszközök, hiszen az ideális az lenne, ha mind a 3 kamera képe folyamatoshoz leginkább hasonló formában lehessen tárolni. Úgy látom erre jó lenne a super-client. Akár arra is gondolni lehet, hogy másik pályát is bekameráznának. Van ilyesmi tapasztalatod? Ugyan szerintem igen macerás 90 perceket így megvágni, egyenlôre erre még nem kerestem felhasználó barát szoftvert, amit kezelhetnének, de van sok lelkes focista. A pénz nem nagyon számít. Köszi, elôre is a tanácsokat! Petô Gyula Szekszárd, pgyuf73@gmail.com