Richonor FD-WH01A WiFi biztonsági kamera térereje

Elsődleges fülek

Az FD-WH01A biztonsági kamera WiFi térereje szabad rálátással kb. 40-50 méteres távolságot képes stabilan áthidalni. A szabad rálátás alatt azt értjük, hogy sem falak, sem tereptárgyak nincsenek az eszközök útjában, ha ránézünk a router antennájától a kamera antennájára, szabadon láthatjuk azt.

Amennyiben már falakon is keresztül kell verekedniük a jeleknek magukat, drasztikus távolságcsökkenést fogunk tapasztalni. Az FD-WH01A kültéri WiFi IP kamera egy falon keresztül kb. 10-12 méteres távolságban képes működni a routertől, 2 fal esetén kb. 8-10 méterre csökken ez a hatótávolság. Már több felhasználótól hallottuk, hogy a notebookot még tudják használni a kertben, de a kamera már nem működik 15 méter távolságban sem.

Ennek oka elsőre bonyolultnak tűnik, azonban valójában mégis egyszerű. Kezdjük ott, hogy a notebook-ok WiFi "térereje" gyakran meghaladja a routerek és WiFi kamerák "térerejét". Ezzel a ténnyel nem lehet mit kezdeni, mert valóban hatalmas előnnyel indulnak a notebook-ok a kamerákkal szemben. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a kamerákat többnyire épületek sarkaira szokás szerelni, a notebookokat pedig rendszerint a ház vonalában használjuk. Ennek is egyszerű ergonómiai okai vannak. Ritka azon ház, amelynek sarkain vannak az ajtók és azon ház is igen ritka, amelyek sarkai az utcafront és az udvar felé néznek.

Az alábbi képen bemutatjuk, mekkora különbség lehet a falakon való jelátviteli akadály tekintetében.

Tisztán látszik, hogy a zöld vonallal jelölt jelátvitel esetén kettő falon keresztül haladnia a jelnek, amely a képen kb. 20 pixelnyi akadályt jelent. A piros vonalnak is kettő falon keresztül kell haladnia, azonban ha a pixeleket is megszámoljuk, közel 100 pixelnyit fogunk összeszámolni. Ez azt jelenti, hogy a kamera irányába a WiFi jelnek kb. 5x nagyobb akadályt kell leküzdenie. De ha valaki jártas a WiFi techológia felhasználása terén tudja, hogy a WiFi jelátvitel 5x vastagabb fal esetén nem azt jelenti, hogy a WiFi térerő ötöd részére csökken, ez lehet sokkal rosszabb arány is. A jelátvitel minősége függ még többek között attól is, hogy a fal pontosan hol helyezkedik el az antennáktól. Minél közelebb van a fal az antennákhoz, annál könnyebb az antennáknak átlőnie a jelet (persze itt is fontos, hogy ne legyen a jelvisszaverődésből tükröződés, ezért min. 30-50 cm-t illik a routert elhelyzeni a faltól, stb.). A fenti példához igazodva a router könnyen átlövi a falakat, a kamera is képes rá és mivel a notebook erős teljesítményű WiFi adapterrel rendelkezik (min. 3-6 dbi) ő is képes rá. Azonban ha a kamerát már elvinnénk a notebook helyére, vélhetően nem járnánk sikerrel, mert a kamerát pontosan a fenti példa megvalósítására tervezték.

Ha mégsem a fenti megoldásra van szükségünk hanem pontosan a kamerát szeretnénk a háztól több tíz méterre, (esetleg több száz méterre) elvinni, akkor másik kamera típusra van szükségünk. Erre a célra inkább a Richonor FD-HY01A típusú kültéri IP kamerát ajánljuk, amelyhez ha beszerzünk egy EnGenius EOC-5610 típusú kültéri access point-ot, valóban több száz méterig is elvihetjük a kameránkat.

Ennek a két eszköznek az ára együttesen sem több, mint a Richonor FD-WH01A kültéri WiFi IP kamera + kb. 5.000,-Ft. A két eszköz használata megoldást jelent a nagy távolság problémára. Nincs többé hálózati leszakadási probléma, stabil és nagy átviteli sebességet érhetünk el vele valamint megbízható megfigyelési rendszert építhetünk ki általuk.

Reméljük tudtunk segíteni! Ha valami még nem tiszta, keressen bennünket!

Hozzászólások

Arról szeretnék érdeklődni, hogy ez készülék megoldást jelenthet-e a következő feladatra: Egy másik épületbe szeretnék kamerát elhelyezni.  Az épületek közötti távolság kb. 100-150 m és legalább 5-6 fal van a router és a kamera között.
Alkalmas-e erre az említett access point, és hogyan és hová kell szerelni, ha lehetne kicsit részletesebben, amatőrök számára is érthetően.
Köszönettel:
Mata István

Elnézést a késői válaszért, de az elmúlt két napban volt néhány nagyobb kameralétszámú projektünk s ez minden időnket elvette. Még egyszer elnézést a késedelmekért.

Kezdjük az elején. A WiFi nem nagyon szereti a falakat annak ellenére, hogy a felhasználók rendszerint ezt az igényt szeretnék megvalósítani vele. A stabil kapcsolat érdekében lehetőleg minden tereptárgyat érdemes kiiktatni a WiFi jeltovábbítás útvonalán, de még ekkor is érhetik az embert megleptetések (pl. valamelyik szomszéd is wireless hálózat építésébe kezd).

A szabadon használható 2,4–2,483 GHz-es frekvencia tartomány manapság is zsúfolt, de a jövőben előre láthatólag még zsúfoltabb lesz. Rengeteg eszköz használja ezt a tartományt a WiFi eszközöktől a bluetooth-on keresztül akár a fotocellás ajtókig, de előfordulhat, hogy a kb. 2,5Ghz-es tartomány körül működő mikrohullámú sütőnk fog interferálni a vezetéknélküli eszközeinkkel. Nagy a zajszennyezés és fel kell készülni arra, hogy még nagyobb lesz. Ezen okból eredően minden lehetséges veszélyforrást ki kell iktatni a képletből, amelyek közül pontosan a tereptárgyak jelentik a legnagyobb akadályt.

Célszerű lenne az összeköttetést egy saját wlan hálózat kialakításával megoldani...

Induljunk ki onnan, hogy nézni szeretné a kamera képét egy kb. 150 méter távolságban elhelyezett számítógépről. Ehhez mindenekelőtt szüksége van egy wireless hálózatra a két épület között. Ha van rálátás az egyik épület tetejéről a másik épület tetejénem ez nagy ügy. Azon épület tetejére, ahol a megfigyelést végző számítógép el lesz helyezve, fel kell telepíteni egy AP módban működő (korábbi blogban látható) kültéri access pointot, majd a kamera épületének tetejére egy ugyancsak ilyen access pointot, ami már KLIENS módban működik.

Az AP módban működő access point egy tipikusan központi elemként működő "adóvevő" állomás, szigorúan nem szakmai szavakkal körülírva, de itt most az érthetőség a lényeg. A KLIENS módban működő access point pedig egy tipikusan kliens oldali "vevő" állomás, amely leginkább egy WiFi-s hálókártyára hasonlít. Képes felcsatlakozni az AP módban üzemelő routerre vagy access pointra és képes onnan jeleket fogadni és felé jeleket küldeni.

Ha a két végpont a helyére került és van közöttük élő összeköttetés nem kell mást tennünk, mint a két végpontból egy-egy helyi hálózatot létrehoznunk, pontosabban tovább építenünk, mert a két végpont végén lévő egy-egy hálózat valójában egyetlen nagy hálózatként fog viselkedni, az eszközök látni fogják benne egymást. Hogy miként lesz a két végpontból hálózat, már tényleg egyszerű történet.

Az AP módban működő access pointot legcélszerű egyetlen UTP kábellel összekötni a házban lévő internetet biztosító routerrel. A KLIENS módban működő access pointnál hasonló a helyzet. Legegyszerűbb, ha egyenesen a kameráig levezetünk tőle egy UTP kábelt, de feltehetünk a KLIENS mellé a tető alá egy új routert is. Rövid kábelle összekötjük az access pointot a routerrel (pl. a LAN 1 porton keresztül). Jól gondolja, hogy ezzel létrehozott egy saját WiFi hálózat a kamera környezetében, ahova már a Richonor FD-WH01A vagy a Richonor FD-YT01A IP kamera is felcsatlakoztatható Wireless adapterüknek köszönhetően.

Lehetne még bonyolítani, de a lényege ennyi. A két kültéri access point ára nem több 40-45.000 forintnál, egy routert pedig már 6.000 forintért is be lehet szerezni. A többi költség a kábelekből és a munkából tevődik ki, ami az access pointok árának töredékét jelenti csak, feltéve, hogy a "csináld magad" módszerrel vágunk neki.

Ha felmerülne még kérdés, szívesen segítünk természetesen.

Sziasztok! Most hagyjuk ki a fenti, bonyolultabb esetet: teljesen érthető. Meglepő de gőzöm nincs az egyszerű, olcsóbb routerek kiválasztásánál, az adatlapon ami számomra érthető a Mikrotik 751U 1W-os rádiós kártyája, a TP-Link TL-WR740N 200mW-ja, amit csak a gyártó oldalon találtam meg nagynehezen. A TL-MR3420-ra semmit nem találtam... Nyilván az "Antenna Gain 2x5dBi" a kulcs, de szégyen és gyalázat ez nekem nem mond semmit :( Üdv Péter