IP kamera mint webkamera - térfigyelő kamera élőképének beágyazása honlapra

Elsődleges fülek

Egyre több partnerrel folytatott beszélgetésünkben felmerül a kérdés, hogy miként lehetne legegyszerűbben olyan online webkamerát vagy webkamera rendszert telepíteni, amely IP kamerák élő adásai automatikusan megjelennének weblapon is. Amikor megemlítjük, hogy ez velünk a világ egyik legegyszerűbb dolga, mindig hitetlenkednek, aztán amikor mégis működik, mindenki álmélkodik, hogy tényleg egyszerű és még százezrekbe sem került.

Ebben a blogbejegyzésben szeretnénk megismertetni mindenkivel, milyen könnyű is velünk az üzembe helyezett és távolról már elérhető, általunk forgalmazott IP kamerákból online webkamerát készíteni. A bemutatáshoz az Adobe Dreamweaver CS3 szoftvert használjuk fel, de természetesen az elv minden más program esetében ugyanez.

Hozzunk létre egy új HTML dokumentumot...



...majd alakítsuk ki a szöveges részeket, és jelöljük ki, hova kerüljön a kamera élőképe! Ha megvan az élő webkamera helye a honlapon, szúrjunk be a megfelelő helyre egy táblát (table)...


Adjuk meg a tábla fontosabb paramétereit. A példában az IP kamera élőképének méretét 320x240 pixelben szeretnénk látni, ezért a tábla szélességét 320 pixel méretben határozzuk meg. Az élőkép megjelenítéséhez a tábla összesen egy sorból és egy oszlopból kell álljon. Mivel nem szeretnénk sem keretet a tábla köré, sem térközt a tábla és a tartalma között, ezért az összes többi értéket 0 pixelben rögzítjük.

Szeretnénk, ha a tábla tartalma, azaz a webkamera élőképe az oldal közepén jelenne meg, ezért rendezzük magát a táblát az oldal közepére.


Ha jól csináltuk, a tábla valóban az oldal közepén jelenik meg a változtatást követően.

Ha már idáig eljutottunk, ekkor jönne a munka lényegi része, maga a webkamera élőkép honlapba illesztése. Ennek kivitelezése igényel némi szakmai ismeretet, ezért az egyszerűség kedvéért ezt mi teljességgel elvégezzük ügyfeleink helyett. A kódot e-mailben juttatjuk el ügyfeleink számára, amelynek elkészítéséhez szükségünk van a:

 - DynDNS hosztnévre (vagy fix IP címre)
 - port számra
 - látogatói jogkörrel rendelkező bejelentkezési név/jelszó párosra
 - és persze a kamera típusára
 - valamint az alkalmazandó felbontás méretére (pl. 640x480, 640x360)

Ha az információk rendelkezésünkre állnak, egy .txt kiterjesztésű fájlban elküldjük azt a kódót, amit az ügyfélnek csak be kell illesztenie a fenti módszerrel előkészített honlapjába. Az alábbi kép mutatja, hogy a tábla mely részébe kell illeszteni a kódot.


Ha beillesztettük a küldött JavaScript kódot, valami hasonlóan érdekes dolgot fogunk látni a sorok között. Ez így normális, így mást már nem is kell tennünk, mint elmenteni a fájlt...


...és kipróbálni a készített anyag működését.


Ugye ön is meg tudná csinálni?

Ha hasonló megoldáshoz keres kamerákat, legyen Ön is az ügyfelünk és vásároljon tőlünk, de addig is írjon nekünk, hívjon bennünket vagy tegye fel kérdéseit MSN kliensünk segítségével!

Hozzászólások

Szia! Már 13 kameránk van tőletek. Eddig csak az IP kamera Super-Client programot használtuk, de most felmerült az ötlet, hogy egy alaprajzra tegyük fel a kamerák képét. Abban kérném a segítséget, hogy ha én szeretném elkészíteni a js kódot, mit kell tennem?! A weboldal csak a belső webszerverünkön lesz, a neten nem! Előre is köszönöm!

Kicsit fura a kérdés, mert ha te szeretnéd elkészíteni a JavaScript kódot, akkor nyilván tudod, hogy mit is kellene csinálnod. :)

Foscam MJPEG sorozat esetén a forrás ehhez pl:

http://111.222.333.444:555/videostream.cgi?user=nev&pwd=jelszo (mjpeg forrás)
http://111.222.333.444:555/snapshot.cgi?user=nev&pwd=jelszo (jpeg forrás)

Szia Ricsi! Élő koncertközvetítésre akarjuk kipróbálni a Vactron UA626-ot. Az "adás" a zenekar honlapján jelenne meg, ez a programozójuk dolga. HD felbontás 30fps + hang. Mekkora garantált feltöltési sávszélességet kérjünk? Milyen minőséget várhatunk a hangbemenetre dugott mikrofontól? A legfontosabb: szélsőséges példaként hogy oldjuk meg azt hogy akár ötezer néző is nézhesse? Üdv és köszi? (a műszakis srácom lelépett szeptember 1-től) Gyorstalpalnom kell... :)

Olyan kamerára van szükség, amelyből a stream emészthető módon nyerhető ki hanggal együtt. Ez talán a Vacron VIT-UA626 vagy VIH-UH825 feladata lehetne leginkább. RTSP kinyerése adott, full HD-ben 23 fps, HD Ready-ben 30 fps a sebessége, és van audio bemenet rajta. Oda viszont erősítős mikrofon kell, tehát semmiképp nem passzív mikrofon. Valamilyen aktív tápellátású vagy kimondottan pl. az erősítőről rákötött mikrofonra van szükség a jó hangátvitelhez.

A sávszélesség rugalmas, de azt tudni kell, hogy a szép képhez min. 3-4Mbit/sec kell HD Ready-ben is a kamera oldalról mindenképp, tehát egy 5Mibit/sec-es kapcsolat a minimum. Meg tesztelés előtte természetesen.

Kösz a választ! Bizony a tesztelés. UA-626 van raktáron. Keverőpult kimenetéről tesztelnénk. De nagy kérdés még, az egyidejű nézők száma...