A látószögek és a kamerás megfigyelési projektek viszonya egymással - melyik kamerára van szüksége?

Elsődleges fülek

Egyre többször hangzik el a telefonos érdeklődések során, hogy melyik kamera a jobb, melyik tud többet kevesebbet a felkínáltak közül, mert nem egyértelmű, hogy a látószögek mit is takarnak. Rendben van, hogy a 60 fokos látószög nagyobb, de mégis miért vesznek inkább a 42 fokosból többet, ha ott van a 60 led-es változat is, ami éjszaka ugye jobban lát?

Hiába, nem lehet mindenki szakember a kamerás megfigyelésben, ahogy mi sem vagyunk mikrobiológusok, ezért, hogy segítsük leendő és meglévő vásárlóinkat, szolgáljon ez a blogbejegyzés segítségként a döntéseikben.

Természetes dolog, hogy kamera választásnál mindenki a nagyobb látószöget részesíti előnyben, hiszen a nagy látószög azt jelenti, hogy ugyanazzal a kamerával sokkal nagyobb teret tudunk belátni, amelyből logikusan következik, így csökkenthető a kamerák darabszáma egy-egy projekt esetén. Gyakorlatilag kevesebb kamerával tudunk belátni ugyanakkora vagy még nagyobb területet. Általánosságban a megközelítés igaz is, de ahogy a mondás tartja: "Minden éremnek két oldala van"...

Először is vegyük figyelembe, pontosan mi az a tényező a megfigyelési rendszer tervezése során, amit nem áll módunkban megváltoztatni. Nem kell messzire menni a válaszért, hiszen magáról a térről van szó, amely tőlük függetlenül adott és amit a lehető a legoptimálisabb módon szeretnénk megfigyelni. Az összes többi tényező többé-kevésbé rugalmas.

Egy általánosan megindított kamerás megfigyelési projektnek úgy kell elindulnia, hogy pontosan tudjuk, mit is szeretnénk megfigyelni. Mivel a tér adottságai már léteznek nem kell mást tennünk, mint kijelölni a tér azon szeletét, amit kamerával szeretnénk figyeltetni. Ha tudjuk, hogy melyik két pont közötti területre vagyunk kíváncsiak, már kereshetjük is hozzá a kamerákat….
 

 
… illetve majdnem. Mielőtt nekilendülünk a kamera kiválasztásának néhány tőmondatban foglaljuk össze, mire is szeretnénk használni a kameránkat!

- szeretnénk megfigyelni a mozgásokat (általánosságban jó)
- arcot és rendszámot szeretnénk látni a felvételeken, min. megapixeles kell (kezdőpontnak kiváló)
- az éjszakai felvételeken szereplő emberek és tárgyak jól kivehetőek legyenek (természetes igény)
- interneten keresztül is elérhető legyen a kamera, amely körbeforgatható/dönthető, sőt zoom-olható is legyen és tudjon automatikusan előre beprogramozott „őrjárat” utakat végipásztázni külső segítség nélkül (ha már lehet, tudjon mindent egyszerre).

De vizsgáljuk is meg ezeket az ismérveket, amelyekkel az általunk tapasztalt kamerás megfigyelési projektek kb. 90%-a nekilendül! Most kiderül, miért is kérdezünk olyan sokat, ha telefonon keresnek bennünket. :-)

"Szeretnénk megfigyelni a mozgásokat"

A projekt kezdeti lépéseként nem árt tisztáznunk először, milyen mozgásokról is van szó pontosan. Nagy a különbség a telepi utakon közlekedő kamionok és az alkalmazottak mozgása között, ezért ez igen fontos momentuma a jó kamerás megfigyelő rendszernek.

"Arcot és rendszámot szeretnénk látni a felvételeken"

Tökéletes igény, de nem árt meghatározni a kritériumokat, konkrétan, hogy milyen távolságokból (minimum és maximum is) szeretnénk kivehető arcot és rendszámot rögzíteni majdani kameráinkkal. Nem mindegy, hogy egy 30 méter távolságban közlekedő autóról szeretnénk rendszámfotót, vagy egy másfél méterre lévő kapubejárón keresztül haladókat kívánunk fotózni, de az sem elhanyagolható, hogy mindezt nappal, vagy éjszaka szeretnénk kivitelezni.

"Az éjszakai felvételeken szereplő emberek és tárgyak jól kivehetők legyenek"

Hát igen. Jönnek a következő kérdések is: éjszaka van kellő megvilágítás, vagy a kamerának kell bevilágítania a területet, esetleg a világítás is most kerül kivitelezésre? Itt is ugyancsak fontos tudni, hogy milyen távolságból kell az „értékelhető” felvételeket produkálni.

"Interneten keresztül is elérhető legyen a kamera, amely körbeforgatható/dönthető, sőt zoom-olható is legyen és tudjon automatikusan előre beprogramozott „őrjárat” utakat végipásztázni külső segítség nélkül"

Természetesen. Ha már IP kameráról van szó, tudjon klasszikus "all in one" típusként mindent egyben. A kültéri PTZ (pan/tilt/zoom azaz forgatható/dönthető/zoomolható) kamerákra törekvés dícséretes és csak jót tudunk mondani az ilyen kamerákról és az őket alkalmazó rendszerekről. A kültéri PTZ-s IP kamerák zömében már mind tudják az „őrjárat” funkciót, amikor ide-oda irányítgatjuk a kameránkat, s megtett útvonalakról makrót készíthetünk, amelynek utasítására beprogramozott időközönként a kamera pontosan bejárja azt az útvonalat, amit a makró rögzítése során mi magunk is végiglátogattunk vele. Arról már nem is kell szót ejtenünk, hogy a távoli elérés lehetősége ma már minden márkásabb IP kamerában adott.

Nagyjából végig is értünk a legfontosabb kritériumokon, a többi már valóban részletkérdés csupán. Hihetnénk, mert nem az!

Mindössze egyetlen kérdés nem lett feltéve, amelyet mi magunk szoktunk megkérdezni  a telefonhívások során:

Mekkora keretösszeget határoztak meg a projekt számára, amelybe bele kell férni?

Nem szívesen válaszolnak a megkérdezettek, mert félnek, hogy az övékhez hasonló összeget fogunk mondani végösszegként. Mégis van aki válaszol és tudják melyik melyik a leggyakoribb válasz?

"Még nem tudjuk, ezt szeretnénk kideríteni."

Elérkeztünk a kamerás megfigyelés legsarkalatosabb pontjához. A pénztárca mint az élet miden egyéb területén mindig minden meghatároz ott, ahol fizetni kell valamiért. A projektre fordítható összeg belövése nélkül nem lehet összehozni az igényeket és a lehetőségeket. Ha az összeg ismerete nélkül megtervezünk egy minden igényt maximálisan lefedő kamera rendszert, a végén több tízmilliós végösszegre rúgó projekt költsége örökre elriasztja a leendő partnert a kamerás megfigyeléstől. Ha viszont egy gyengébb rendszert állítunk össze kezdő lépésnént, a vevő rögtön rábólint, de később azt kapjuk vissza a fejünkre, hogy nem ezt igényelték a megvalósítás előtt.

Hogy az ilyen kínos helyzeteket elkerülhessük, a jó kamerás megfigyelési projekteknek (példaként) a következő kérdésekkel kell(ene) elindulnia:

- rendelkezésünkre áll maximum nettó 1.500eFt a projekt megvalósítására
- szeretnénk megfigyelni 4 kamerával beltéri mozgásokat (ajtón áthaladás), kettő kamerával beltérben folyosón közlekedő emberek mozgását követnénk le, 5 kamerával pedig kültéri bejáratokat ill. telepi utakat figyelnénk meg. Mindegyik kamera éjszaka is kell lásson, és rendelkeznie kell mindegyiknek saját infra fényforrással. A beltériek mozgathatóak legyenek (zoom nem kell), kültériben az ár határozza meg a forgathatóságot.
- arcot szeretnénk felismerni az ajtón áthaladók esetében, alak alapjáni azonosíthatóságot szeretnénk a folyosón közlekedők esetében (kb. 10-15 méter). A kapukat figyelő kameráknál utólagos rendszám azonosítás kellene és típus azonosítás a telepi utakon közlekedők esetében (kb. 10-15 méter távolságból).
- az éjszakai felvételek külső megvilágítás nélkül kell készüljenek, jó lenne, ha arcot is lehetne azonosítani az ajtón áthaladók esetében és rendszámot a kapukon áthaladó autóknál.
- interneten keresztül is elérhetők legyenek a kamerák, min. két helyen fogják figyelni az élőképeket, egyik helyen rözgítés is fog történni. Érdekelne bennünket, hogy ha nem fér bele az ajánlatba a kültéri PTZ-s auto „őrjáratos” kamera típus, mekkora lenne annak a felára?

Érezzük a különbséget? Már nem a tőlünk független tér a fix pont, hanem a költségvetés.

Ha komolyan gondoljuk a kamerás megfigyelést, a fejünkben már megvan a rá fordítható összeg! Ha a kijelölt megfigyelési pontokon nem áll módunkban változtatni, akkor már csak a minőségi igényenek lehet faragni. Ha a minőség fontos, viszont rugalmasan kezelendő a kamera szám, akkor csak a kamerák darabszámával lehet „játszani”.

Természetesen az lenne az ideális, amikor a költségeket kizárhatjuk a meghatározó tényezők közül és elengedhetjük a fantáziánkat, de az ilyen eset inkább illik a mesék kategóriájába, ezért földközelbe ereszkedve próbáljuk meg összehozni lehetőségeinket az igényeinkkel.

Itt jönnek képbe a FOSCAM IP kamerák, amelyek alacsony árkategóriájukkal elérhető közelségbe hozzák mindenki számára a kamerás megfigyelést. Nyilván kompromisszumot kell kötnie mindenkinek az élet minden más területéhez hasonlóan itt is. Legyen a kijelölt, projektre fordítható összegből a legjobb kamera rendszer a fix megfigyelési pontokon!

No ez már valami! Lehet dolgozni és bár bizonyára van némi kompromisszumos illata az egésznek  (nem megapixeles, nem 20x optikai zoom-os PTZ kamerák, stb.), de mégis jobb, mintha 10x ennyibe került volna vagy ha nem is lenne.

De kanyarodjunk vissza a kezdeti kérdéshez: melyiket is válasszuk, ha megvan a ráfordítható keret? Melyik a legjobb látószög számunkra?

A lenti kép nagyságrendileg érzékelteti, hogy egymáshoz képest mire használhatók a különböző látószögek.

A 150 fokos látószöggel rendelkező kamera felettébb impozáns lehetőség, de a nagy látószög miatt csak nappali megfigyelésre javallott (néha ez is elég), hiszen éjjel gyakorlatilag semmit nem lát külső megvilágítás nélkül. A többi látószög grafikája már nagyságrendekben érzékelteti az éjszakai használatban mutatkozó különbségeket.

22 fokos látószög: Foscam FI8905W
42 fokos látószög: Foscam FI8904W 42 fokos lencsével
60 fokos látószög: Foscam FI80904W 60 fokos lencsével, Aviosys 9070IR, Aviosys 9070IR-PoE
150 fokos látószög: Aviosys 9070 Basic

Alábbiakban belinkelek néhány képet, melyek a látöszögek viszonyát mutatják egymáshoz képest, de ne feledjük, adott kamera típusoknént FIX a felbontás, amelybe a nagyobb látószöggel több és több információt akarunk belepréselni. Nem mindig jó belegyömöszölni az adott felbontásba gyakran kétszer-háromszor több információt (látható képet), mert akkor a részletek el fognak veszni.
 

A 60 fokos látószögű kamera bár nagyobb teret lát be, elvesznek a részletek a sok információ miatt

A 42 fokos látószöggel már jobban kivehetők a távolabbi részletek is

 
A 22 fokos látószög alkalmazása mellett a távoli objektumok megfigyelhető közelségbe kerülnek

Logikus következtetés, ha a felbontás nem változik, akkor a képbe zsúfolt információ fog megnövekedni. Ez bizonyos határig működik (pl. 42 fokos látószög helyett 60 fok), de extrém esetekben csak hátrányos lesz, mert a részletek kivehetetlenek lesznek. A másik hátrányos tulajdonsága a nagyobb lágöszögnek, hogy általuk a kamerák éjjel rossszabbul látnak, hiszen ha pixel-ben mérjuk a két kép közti különbséget könnyen kiszámolhatjuk, hogy több mint kétszer akkora felületről kell begyűjtenie a fényt a kamerának mint 42 fok alkalmazása esetén. Nem árt tudni, hogy a Foscam FI8904W infra ledjei alapjaiban 42 fokos látószög használatára lettek tervezve. A kamera működik 60 fokos látószöggel éjjel is, azonban közel felére, kb. 10 méterre esik majd a használhatósága. Igaz, ez a távolság otthoni, irodai környezetben még mindig elengendő és gyakran lehet nagyobb is a helyszíni terepviszonyoktól függően.

Hogy melyiket válassza mégis? Ha már megvan az elképzelése nagy vonalakban, azaz megvan a fő csapásirány, dobjon meg felénk egy telefont és segítünk a döntésben, mert mi valóban igyekszünk a legobb választás felé terelni gondolatait!

Ha még mindig lennének kérdései, kérjük tegye fel számunkra, hogy megválaszolásával segíthessünk másoknak is az elindulásban!

Telefonszámunk, amelyen kollégánkat hétköznaponként el tudja érni: +36-70-317-5803. Ha a vonal foglalt az csak azért lehet, mert mások már megelőzték önt! De ne csüggedjen, mert ha számkijelzéssel hív bennünket, rövidesen vissza fogjuk hívni!

Hozzászólások

Sziasztok!

Hetek óta nem tudtam eldönteni, melyik kamerát is akarom választani a kínálatotokból, de ennek a bejegyzésnek hála sokkal tisztábban látok már. Bár még mindig nem lettem szaki a témában mégis úgy érzem, elég rálátásom lett a jó választáshoz. Nagyon tetszett a bejegyzés, mert érthetőre és elég informatívra sikerült annak ellenére, hogy sehol nem találtam benne agyon cicomázott cifra táblázatokat száraz adatokkal. Csak a hétköznapi szavakkal kifejtett érthetőség, amit én is meg tudtam emészteni. Elég ritkaságszámba megy ez manapság! Tökre igaza volt haveromnak, hogy ti tényleg törődtök az ügyféllel és nem csak eladni akartok nekik! Holnap küldöm a rendelést amihez ECO tárhely csomagot is kérnék majd.

Köszi még egyszer: Berci

Kamera rendszer építőként nagyon örültem az új blogbejegyzésnek annak ellenére, hogy tisztában vagyok a kamera látószögekkel és a lencsék egyéb tulajdonságaival. Tapasztalataim ellenére mégis igen gyakran, csak nehezen tudtam megértetni magam a megrendelőkkel. Néha nagyon körülményes megértetni a megrendelőkkel, hogy miért is nem jó az általuk betervezett hatalmas látószög minden körülmények között. Érthető módon mindenki a nagy látószögeket keresi, de mint tudjuk, ez nem mindig célravezető.

A korábbi papír/ceruza páros helyett a cikkben lévő illusztrációk életszerűek és nagy örömömre hatásosan fogják segíteni munkámat, mert a helyszíni felméréseknél netbookommal a kezemben pontosan be tudom majd mutatni velük a kamerák képességeit különböző lencsékkel szerelve a megrendelők számára. Köszi nektek érte! Ja és a FOSCAM FI8904W tényleg nagyon aranyos jószág! Csak javasolni tudom nagyobb rendszerek kiépítéséhez is! Wolf J.

Sziasztok! Nagyon jó az anyag! Köszönjük. Még annyit tennék hozzá, hogy: Egyszerűen számolható a "látószög-megfigyelési távolság" összefüggése a kőrív képletével: i = 2*r*Pi*(látószög/360). Most kért tőlem tanácsot egy gépész kolléga, s ezért jutott ez eszembe. Így még Ő is megérti, hogy miért kell figyelembe venni a kiválasztásnál a látószöget, s a megfigyelési távolságot. Az ezzel összefüggő felbontási problémákat a Ti anyagotokból pedig klasszul megértheti. Üdv: Pali.

Sziasztok! Ezt a kérdést már feltette vki ezen az oldalon, és még mindig nincs meg rá a válasz. Van-e olyan kamera, amely jó fényviszonyok között 30-40 méter távolságból felismerhető felvételt készít (az arcok felismerhetőek). Lenne egy megrendelőm (pénz,ékszer nem számít) aki egy 60*80 méteres sportpályát akar kameráztatni úgy, hogy a körben lévő kerítés és a pálya teljes területe megfigyelt legyen. Az éjszakai világítás, esetleg plusz IR reflektorok is beleférnek a dologba. Nem gond, ha 8-10 IP kamerát kell felszerelni, de milyet????? Üdv: Péter

Sziasztok, Erdeklodni szeretnek, hogy melyik kamera kepes rogziteni az esemenyt, melyet kesobb barmikor vissza tudok nezni. Koszonom a segitseget!

Nem az a kérdés, hogy melyik IP kamera képes a felvételek rögzítésére, hanem a rögzítés módja.

Vannak IP kamerák, amelyek SD kártyára képesek rögzíteni képanyagot, többségük mind használható külső szoftverrel a rögzítéshez, de majdnem mindegyik képes távoli FTP szerverre továbbítani felvételeit.